Cumhuriyet'te 'paralı haber' skandalı patladı! GYY her şeyi ifşa etti

CHP yandaşı Cumhuriyet Gazetesi'nde ifşa olan 'para karşılığı haber yapma' skandalının ardından, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollavesioğlu'nun her şeyi anlattığı köşe yazısının sansürlendiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet'te 'paralı haber' skandalı patladı! GYY her şeyi ifşa etti
Cumhuriyet'te 'paralı haber' skandalı patladı! GYY her şeyi ifşa etti
GİRİŞ 14.06.2023 17:15 GÜNCELLEME 14.06.2023 18:33
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

CHP yandaşı Cumhuriyet Gazetesi günlerdir büyük bir skandalla çalkalanıyor. Kendisinden hariç tüm medya organlarını 'yandaşlık' ve 'paralı habercilik yapmak'la suçlayan Cumhuriyet'in attığı iftiraları kendisinin yaptığı belirlendi. Yaşanan skandalın ortaya çıkmasının ardından ise Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun yazısının sansürlendiği ortaya çıktı. 

PARA ÇİKOLATA KUTUSUNDA TESLİM EDİLDİ

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.


İstanbul Başsavcılığı da 2023/122759 esas numarasıyla suç duyurusunu işleme aldı. Dilekçede, kayıt dışı paranın iki büyük çikolata kutusu içerisinde teslim edildiği, vakıf başkanının da süreçten haberinin olduğu öne sürüldü.

EN YETKİLİ İSİM SKANDALI DOĞRULADI

Gazete yönetimi yaşananlara 'kumpas' derken, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun skandalı doğrulaması ortalığı karıştırdı. Mollaveisoğlu'nun yaşananları anlattığı ve kendisinden önceki dönemi işaret ettiği köşe yazısının gazete yönetimi tarafından sansürlendiği ortaya çıktı. 

SANSÜRE UĞRAYAN YAZISINI PAYLAŞTI

Yaşanan skandala ve skandalın üzerini örtmeye çalışan gazete yönetimine tepki gösteren Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu sansüre uğrayan yazısını sosyal medya hesabından paylaştı. 

Mollaveisoğlu'nun yazısında şu ifadeler yer aldı;

"6 ay önce Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliğine getirildiğimde gazete yönetiminde bir büyük tartışmanın içine düştüm.

Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, çıkarılan yasa ile ilgili bazı haberlerin yapılmasını istemişti.

Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş.

Normal şartlarda firmanın bir ilan karşılığı ya da advertorial (yazılı reklam) olarak yayınlayabileceği içeriği haber olarak istemesi ne kadar
yanlış ise bunu kabul etmek de dönemin yöneticileri için vahim bir hata olmuştur.
Meslek ilkelerine ve gazetemize yapılan bu ihanet vakıf yönetiminde tartışma yaratmıştır.
Elbette ben de bu tartışmada yalın bir gazetecilik gerçeğinin yanında durdum..
Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim.

Gazete yönetimi bu ilişkiyi kuranları derhal uzaklaştırmalıydı..
Yapılması gereken açıkça ortada durmasına rağmen tartışma, vakıf yönetiminde gereğinden çok uzun sürdü…
Sürdükçe gerilim arttı… Vakıf yönetimini ikiye bölen etik sorun gazete çalışanlarına da yansıdı.

Bir kaç gündür yönetimden yapılan ve gazetemizde yer alan "iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar"
açıklaması doğru değildir.

Doğru olan ağır bir ahlaki tartışmanın vakıf yönetimini bölmüş olmasıdır. Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin
ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir.
Bu tartışma mesleki, ahlaki, Cumhuriyet gazetesinin ilkelerini korumaya yönelik bir tartışmadır. Söz konusu şirket ile etik kuralları ihlal eden
ilişkiyi kuranların gazeteden uzaklaştırılmasını isteyenler hedefe konulmuştur.
Konuyu yargıya taşımak zorunda kalan vakıf avukatımızın azledilmesi de doğru değildir.
Hukuk işlerinden sorumlu yürütme kurulu üyesi ve vakıf yönetim kurulu üyesi olan avukatın azledilmesi ve şikayetlerden vazgeçilmesi üzerine
savcılık takipsizlik verdi. Konu ile ilgili şikayetler bu kez de şahsi olarak tekrarlandı.
Mesele hukuki olmasının çok ötesinde gazetecilik ahlakı ile doğrudan ilgilidir
Bu vahim olay gazetede yayılmış, gazetecilik onuru için olağanüstü zor şartlarda çalışmayı göze alan arkadaşlarımız üzerinde derin bir üzüntü
ve öfkeye neden olmuştur.

Gazetemizin tertemiz itibarına düzenlenen suikastten sorumlu olanlar gazete içindeki iç denetim sistemi ile hızla bertaraf edilebilecekken, bu
çirkinliğin savunulması ve kamuoyuna taşınması hepimizi derinden üzmüştür.
Vakıf Başkanı Alev Coşkun 30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isimdir. Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu
nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum.

Cumhuriyet yalnızca bir gazete değildir… Atatürk devrimlerinin kalesidir… Özgür Gazeteciliğin 100 yıllık markasıdır… Bu marka ve büyük
değer Türkiye Cumhuriyeti'nin, halkın ortak değeridir.
Cumhuriyet gazetesinin iç gücü, büyük özveri ve gazetecilik aşkı ile çalışan emekçileri, dış gücü ise gazetenin gerçek sahibi okurlarıdır!
*
Cumhuriyet gazetesinin tarihsel mirasına, gazetemizin şehitlerine, Uğur Mumculara borcumuz ödenemez.
Cumhuriyet'te hiçbir kişi ve makam gazetenin üzerinde değildir."


CUMHURİYET'TEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet gazetesinden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Mollaveisoğlu’nun “suçlayıcı bir yazı yazdığının” savunulduğu açıklamada, “6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi” ifadeleri yer aldı.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 69
  • ... 10 ay önce Şikayet Et
    bu paçavrayı almayın...okumayın...yalanlarına ortak olmayın...cıssssss...
    Cevapla
  • Ankara Davut 10 ay önce Şikayet Et
    İtiraz edenler kendilerine pay gelmediği için itiraz etmişlerdir.
    Cevapla
  • M. Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar gereksiz bir paçavra...
    Cevapla
  • Beko 10 ay önce Şikayet Et
    Seküler (dinsiz), Laik Kemalistler birbirine düştü Müslümanlara saldırmaktan yoruldular herhalde. Her türlü pisliği yapar sonra bunu islama rücu eder bu seküler ler.
    Cevapla
  • Basiret 10 ay önce Şikayet Et
    Yaratıcıya karşı sorumluluk duymayan insanın, sorumluluk duyacağı başka bir otorite olabilir mi? çıkardan başka ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda