Cumhuriyet gazetesindeki 'paralı haber' skandalı büyüyor: Önce inkar, sonra itiraf!

Cumhuriyet gazetesi patronu Alev Coşkun, ticaret kanununu karalamak için sektörde tekel oluşturan firmadan gizlice 500 bin TL alındığına dair skandalda geri adım attı.Gazete yazarı Ahmet Yavuz'a konuşan Coşkun, para aldıklarını itiraf etti.

GİRİŞ 22.06.2023 14:21 GÜNCELLEME 22.06.2023 19:06
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Medyanın özgür olmadığı yaygarasının arkasında çevrilen dolapların gün yüzüne çıktığı Cumhuriyet gazetesi çalkalanıyor.

TBMM’de 2022 yılında bütün partilerin desteğiyle kabul edilen e-ticaret kanunu aleyhine yayın yapması için, piyasada tekelleşmiş bir firmadan gizlice para alıp haber yaptığı ortaya çıkan Cumhuriyet gazetesi “inkar” söylemini değiştirdi. Çikolata kutusu içerisinde 500 bin TL aldıktan sonra kanun aleyhine yayınlar yaptığı belirtilen Cumhuriyet Vakfı, mahkemeye taşınan vakayı ilk olarak reddetmişti. İddiaya konu tarihte Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan haberlerin ifşa olmasının ardından inkar söylemi gitti, itiraf geldi. Cumhuriyet gazetesinin patronu Alev Coşkun, parayı teslim aldıklarını itiraf edip, “sonrasında geri iade ettiklerini” savundu.

Gazetecilik ahlakı ve basın etik değerlerinin ayaklar altına alındığı süreç, şöyle meydana geldi:

GAZETECİLİK DEĞİL TETİKÇİLİK

Elektronik ticaret piyasasındaki tekelleşmeyi önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığınca hazırlanan 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 7 Temmuz 2022 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna bütün partiler destek verdi. Cumhuriyet gazetesi de kanunun hazırlanış sürecinde ilk olarak destek haberi yayınladı ve “Bu düzenleme olumlu” ara başlıklı habere imza attı. Ancak Cumhuriyet'in, 4 aylık aradan sonra, piyasada tekel kuran bir firmadan iki büyük çikolata kutusunda gelen 500 bin TL’lik gayrı resmi paranın teslim alınmasının ardından kanun aleyhine 6 habere yer verdiği gündeme geldi.

GAZETENİN AVUKATI YARGIYA TAŞIDI, KOVULDU!

Cumhuriyet gazetesini yöneten Cumhuriyet Vakfı’nın avukatı ve Yönetim Kurulu Üyesi Turan Karakaş’ın suç duyurusu üzerine skandal patlak verdi. İstanbul Başsavcılığı’nın 2023/122759 esas numarasıyla işleme aldığı suç duyurusu dilekçesinde, Cumhuriyet gazetesine aktarılan kayıt dışı 500 bin TL’nin iki büyük çikolata kutusu içerisinde teslim edildiği vurgulandı.

Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan vakıf, olayları örtbas etmek için birçok kişiyi işten çıkardı. Konuyu yargıya taşıyan vakıf avukatı da işten çıkarılanlar arasında yer aldı.

YAYIN YÖNETMENİ YAZDI, KOVULDU!

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, olayları açıklayan bir yazı kaleme aldı. Cumhuriyet gazetesinde sansürlenen makaleyi Mollaveisoğlu, kendi şahsi sitesinden yayına sundu. Hemen ardından gazete yönetimi, Tuncay Mollaveisoğlu’nu Genel Yayın Yönetmenliği görevinden kovdu.

  • Cumhuriyet'te 'paralı haber' skandalı patladı! GYY her şeyi ifşa etti

‘ATATÜRK’LÜ SAVUNMA YAPTI, GİZLİCE PARA ALDIKLARINI İNKAR ETTİ

Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun, skandala ilişkin 17 Haziran’da “Cumhuriyet bir Kuvayı Milliye kuruluşudur” başlıklı makale yayınladı. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ve adeta Atatürk’ün arkasına saklanılan yazıda, Alev Coşkun, “Söz konusu edilen olay, gazete yönetimince değerlendirilmiş ve ticari yönden de herhangi bir işlem gerçekleşmemiştir. Cumhuriyet gazetesi, iddia edildiği gibi, bu konuda hiçbir özel haber yapmamıştır.” ifadelerine kullandı.

O HABERLER PATLADI

Bu yazının ardından Cumhuriyet gazetesinin “paralı haber” iddiasıyla örtüşen yayınları tek tek ortaya çıktı. Kanun ilk gündeme geldiğinde 3 Temmuz 2022 tarihinde “Kartlar yeniden dağıtılacak” başlıklı haber yayınlayarak, yeni kanunun e-ticarette tekelleşmenin önünü kapatmayı amaçladığını vurgulayan Cumhuriyet gazetesinin, 5 ay sonra ise bambaşka bir dil kullandığı belirlendi.

Cumhuriyet gazetesinde Aralık 2022’de “E-ticaret yasası maliyetleri artıracak”, “E-Ticaret Yasası’nın emlak sektöründe rekabeti olumsuz etkilediği belirtiliyor”, “Elektronik ticarette kantarın topuzunu kaçırmamak gerekli”, “Yeni yasa herkesi mağdur edecek”, “Kendi markasını satamayacak”, “E-Ticaret Yasası esnafı vuracak” başlıklı 6 haber yayınlandığı saptandı.

İşte bu haberler tam olarak çikolata kutularında paraların gizlice verildiği ithamı ile aynı döneme denk geliyor. 

  • Çikolata kutusundaki paralar Cumhuriyet’in haber dilini böyle değiştirmiş! İşte o haberler

VE İTİRAF: “ALDIK AMA!...”

Bunun üzerine gazete yönetiminin iyice köşeye sıkıştığı değerlendirilirken, gazete patronu Alev Coşkun’dan, daha önce net bir ifadeyle reddettiği para ilişkisiyle ilgili farklı bir söylem geldi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ahmet Yavuz, şahsi blog sitesinde yayınladığı “Cumhuriyet'te yaşananlara ilişkin tavrım” başlıklı yazısında, Alev Coşkun’un para aldıklarını itiraf ettiğini söyledi. Alev Coşkun’un, Cumhuriyet gazetesi olarak 500 bin TL’yi aldıklarını fakat sonra “iade ettiklerini” söylediğini aktardı.

Yavuz, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun'un, "paranın alındığını, ancak daha sonra iade edilerek hatadan dönüldüğünü, yaşanan yol kazasından bütünüyle kendisinin sorumlu olduğunu" söylediğini aktardı. Ahmet Yavuz’un Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde değil de şahsi blog hesabında 21 Temmuz 2023’te yayınlanan yazısında şu itiraflar yer alıyor:

“Alev Coşkun ile yüz yüze görüşmek gereği duydum. Bugün kendisini ziyaret ettim. Onun da büyük bir üzüntü içinde olduğunu görüşme öncesi yaptığımız telefon konuşmasından anlamıştım. Karşılaştığımızda üzüntüsünün çok daha büyük olduğuna tanıklık ettim. /…/ Bu duyarlılığımı samimi bulan Coşkun, meseleyi bana baştan anlattı. Yapılan her şeyden sorumlu olduğunu içten bir şekilde belirtti ve yaşananları bir yol kazası olarak nitelendirdi ve hatadan dönüldüğü ifade etti. İlgili firmadan alınan paranın iade edildiğini söyleyince, bunu neden açıklamalarınızda belirtmediniz diye sordum…”

YAZI NEDEN CUMHURİYET’TE YAYINLANMADI?

Cumhuriyet yazarı Ahmet Yavuz’un gazetedeki son yazısı 19 Haziran 2023 tarihinde “Demirel” başlığıyla yayınlandı. Yavuz’un “Cumhuriyet'te yaşananlara ilişkin tavrım” adlı makalesi ise gazetede değil, kendi şahsi blog sayfası olan “jeopl.blogspot.com” sitesinde paylaşıldı. Yazının sansür mü yediği yoksa kasıtlı olarak mı bu şekilde paylaşıldığına dair bir açıklama yapılmadı. Cumhuriyet gazetesi okurları bu hakikatten haberdar edilmedi.

YARGI SAFHASI NE OLACAK?

Daha önce para iddiasını reddedip mahkemeden aldıkları “kovuşturmaya yer olmadığına dair karar”ın arkasına saklanan Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun’un söylemini değiştirerek “itiraf” yoluna gitmesinin yargı aşamasını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 24
  • İsm 10 ay önce Şikayet Et
    Madem hata yaptın çok üzgünsün kendin itiraf edip istifa etseydin, ifşa edenleri işten çıkaracağına. Gazeteciliğin yüzkarası.
    Cevapla
  • Cafer b 10 ay önce Şikayet Et
    Bu gazete on yıllar önce defalarca bu suçlamadan başı yandı. Her zaman satilmisti zaten
    Cevapla
  • Başdaş 10 ay önce Şikayet Et
    Bu zihniyetin kirli olmayan bir tane işleri düşünce ve icraatları yok. Ahirette hesap verme düşünceleri ya yok veya imanları yok. Cumhuriyet Gazetesinin, Konya'da ana sütü yetersiz, çocuğu için keçi satın alan İmam'ın keçisini mahalle serserileri çalıp keserler İmamın şikayetini haber yapan bu gazetenin başlığı, ''İmam keçi çaldı.'' şeklinde çıkmıştı. Çirkin zihniyetin işi de çirkindir
    Cevapla
  • Türk 10 ay önce Şikayet Et
    Bunlar fondaş medya... Allah bunları islah etsin..
    Cevapla
  • İsm 10 ay önce Şikayet Et
    Bence etmesin, beter olsunlar , daha beter olamazlar diyorum ama her seferinde level atlıyorlar.
    Cevapla
  • Laik rezillik 10 ay önce Şikayet Et
    Onlar için hiçbir şey önemli değil. Lağım patlayıp etrafındakilere zarar bile verseler yine de kurtarıcıları var. Bir gün sonra yazarlar layık Türkiye elden gidiyor Atatürk’ü sevmiyorlar atanın izindeyiz, tamam paçayı kurtardılar. Sanki sirk oyuncuları gibi reziller.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti
ABD'nin 'özgürlük' anlayışını Siyonistler belirliyor!