Seçimlerde yeni mücadele sahası: TikTok

14 ve 28 Mayıs seçimleri için seçim meydanlarında yarışan liderler sosyal medyada da büyük bir mücadele verdi. Liderler seçim yarışını TikTok'ta yayınladıkları videolarla da sürdürdü.

Seçimlerde yeni mücadele sahası: TikTok
Seçimlerde yeni mücadele sahası: TikTok
GİRİŞ 11.07.2023 20:33 GÜNCELLEME 11.07.2023 20:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

TikTok, 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine katılan liderler ve ittifakların tümü için seçmenle bağ kurma ve güçlü bir lider imajı inşa edebilmede mücadele sahasına dönüştü. Liderler mitinglerinden kesitler paylaşarak ve seçmenleriyle kurdukları etkileşimi içeren videolar yayınlayarak yarışa dahil oldu.

İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Oğuz Kuş ve Doç. Dr. Derya Gül Ünlü’nün bulguları, 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin TikTok cephesine yönelik ipuçları veriyor.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN TİKTOK HAMLESİ

Doç.  Dr.  Oğuz  Kuş  ve  Doç.  Dr.  Derya  Gül  Ünlü  “Cumhur  İttifakı’nın  en önemli TikTok hamlelerinden birinin, son yıllarda yüksek teknoloji alanında atılan adımların, yerlilik ve millilik vurgusu ile seçmene duygusal açıdan da hitap eden bir formatta aktarılabilmesi olduğunu” ifade etti. TikTok’taki içerik üretim sürecinde duygusal  bağ  kurmayı  kolaylaştıran  efekt  ve  müziklerin  Cumhur  İttifakı  tarafından etkin bir şekilde kullanıldığının altını çizen uzmanlar “Yerlilik ve millilik ile sanayi ve teknoloji alanında Cumhur İttifakı tarafında geliştirilen içeriğin Millet İttifakı tarafında üretilen içeriğe kıyasla daha dominant bir yönü olduğunu” belirtti. Doç. Dr. Oğuz Kuş ve Doç. Dr. Derya Gül Ünlü “Bu içeriklerin güçlü lider ve istikrar söylemleri ile desteklenerek seçmene birbirini tamamlayan, geçmişteki faaliyetleri gelecek için sağlam referans noktaları olarak konumlandıran, bütüncül mesajlar ilettiğini” belirtti.

KILIÇDAROĞLU GENÇLER VE KADINLARA ODAKLANDI

Doç. Dr. Oğuz Kuş ve Doç. Dr. Derya Gül Ünlü “Kılıçdaroğlu’nun içeriklerinin yoğun şekilde gençleri ve kadınları ilgilendiren hususlara odaklandığını, bu durumun ilk tur seçimine kadar olan içeriklerde yoğun şekilde hissedilmesine rağmen ikinci turda terör ve göçmen konularına odaklanan milli güvenlik söylemlere dönüldüğünün TikTok videolarında da gözlemlendiğini” dile getirdi.  Ayrıca uzmanlar,  “İkinci  tur  seçiminde  Cumhur  İttifakı’nın gençlere ve kadınlara yönelik içeriklerinin artmasıyla Millet İttifakı’nın başlangıçtaki vurgusunun yakalandığının” altını çizdi.

YENİDEN REFAH TEK BAŞINA 196 VİDEO YAYINLADI

Doç. Dr. Oğuz Kuş ve Doç. Dr. Derya Gül Ünlü “Her seçmen segmentine seslenebilmek ve kapsayıcı bir söylem geliştirebilmek için ittifaklardaki daha küçük oy oranına sahip partilere TikTok içerik üretim sürecinde büyük rol düştüğüne” işaret etmekte ve “seçim   süresince   Yeniden   Refah   Partisi’nin   tek   başına   Cumhur   İttifakı’na   158   video   ile   katkı sunduğuna;  DEVA, İYİP ve Saadet Partisi’nin toplam ürettiği video sayısının ise 196 olduğuna” dikkat çekti.  Araştırmacılar “İttifaklarda  en  çok  oy  alan  partilerin  dışındaki  partilerin  katkısı  göz  önünde bulundurulduğunda  Millet  İttifakı  bileşenleri  arasında  CHP  dışındaki  aktörlerin  TikTok’taki  katkısının sınırlı olduğunu” belirtti.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 5
  • ismet 10 ay önce Şikayet Et
    tik tok derhal yasaklanmalı
    Cevapla
  • metin 10 ay önce Şikayet Et
    tiktok kötülüyen kapatılsın diyenler şimdi tiktokta bu ne çelişki
    Cevapla
  • zafergülten 10 ay önce Şikayet Et
    Kılınçdaroğlu nu törere hizmet etmekle suçluyor,ama kendisi belediye başkanıyken -kalpazanlık,yolsuzluk gibi adi suçlardan hakkında açılan ve hala dokunulmazlık nedeniyle açıkta duran suç dosyalarından bahsetmiyor.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    tiktokla başa geleni düşünsenize, komedyen zelensiki ne hale getirdi ülkeyi
    Cevapla
  • urfalı 10 ay önce Şikayet Et
    biz gencliği kurtarın diyoruz tiktok kapatın diyoruz bnlar ordan destek istiyor REİS kapa şu tiktok .....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday oldu! İşte ilk sözleri...
Ünlü oyuncu Deniz Uğur'dan 'Gazze' tepkisi: Sanat camiasından utanıyorum