Emekli zam oranları sızdı! Ocat'ta emekliye asgari ücret düzeyinde zam yapılacak mı?

‘’Asgari ücrete yüzde 50 zam yapmışsınız, kamu görevlileriyle çok güzel bir anlaşma yapılmış. Şimdi sıra emeklilerde’’ diye açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, emeklilere yapılacak zammın sinyalini verdi. 3 Ocak’ta açıklanması beklenen emekli zam oranı şimdiden belli olmaya başladı. Peki 2022 emekli zammı ne kadar olacak?

Emekli zam oranları sızdı! Ocat'ta emekliye asgari ücret düzeyinde zam yapılacak mı?
Emekli zam oranları sızdı! Ocat'ta emekliye asgari ücret düzeyinde zam yapılacak mı?
GİRİŞ 31.12.2021 10:40 GÜNCELLEME 31.12.2021 10:40
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasının ardından emeklilere de söz hakkı doğdu. Birçok emekli halen 1500 lira maaş alıyor ve gıda fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları yüzünden ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Bunun önüne geçebilmek için, sabit gelirli emeklilere yüzde 15-16 seviyesine çıkan enflasyonun 2-3 katı zam yapılması bekleniyor. Yılbaşından itibaren emekli maaşlarında taban rakam belirlenecek ve bu rakamın üzerine zam yapılacak. Böylece emekli maaşlarına da asgari ücret oranında zam yapılmış olacak. 

EMEKLİYE ASGARİ ÜCRET ORANINDA ZAM YAPILACAK

AK Parti milletvekillerinin, “Bizim seçmen kitlemizin büyük bölümünü emekliler oluşturuyor. Asgari ücretin artışı ile birlikte emeklilerde de büyük beklenti oluştu. Emekli maaşlarına asgari ücretteki artışın altında bir artış olmamalı” dedikleri öğrenildi. İlgili bakanların ise bu konu üzerindeki çalışmaların son aşamaya geldiği, iki seçenek üzerinde durulduğu bilgisini paylaştıkları öğrenildi.

EMEKLİYE TABAN RAKAM BELİRLENECEK! 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 3 Ocak'ta açıklanacak 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alacak. Bu oranın tahmini yüzde 15-16 olması bekleniyor. Ancak bu arada emekliler için bir ek zam çalışması da sürüyor. Bu yüzden oranın burada kalmayacağı özellikle az maaş alanlar için seyyanen bir artış ve taban maaşın yükseltilmesi de bekleniyor.

Burada 2.500 - 3000 TL gibi bir taban maaş ya da yüzde 29'luk bir artışla Temmuz'la birlikte yüzde 40'a ulaşılması da konuşuluyor. Tüm bunlar 3 Ocakta belli olacak. Bu arada emekli memurlar için ise yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına ilaveten bir ek protokolle artış yapılması da söz konusu olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2.500 LİRAYA ULAŞACAK!

Taban rakam uygulaması hayata geçirilirse emekli maaşlarının en düşük 2.500 - 3.000 TL arasında olması bekleniyor. Emekliye seyyanen zam yapılarak en düşük maaşın 2 bin 500 liraya ulaşması bekleniyor. Enflasyon zammı ile birlikte en düşük emekli aylığına toplamda yüzde 65 oranında zam yapılmış olacak.

BAKAN MÜJDEYİ VERDİ!

Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarına yüzde 5 zam yapılacak. Ayrıca ek zam da yapılacak. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam oranına eşdeğer zam yapılması planlanan memur ve emekliye verilecek oran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye de soruldu.

"HAZİNE SIKINTI ÇIKARMAYACAK"

Zam oranının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade eden Nebati, "Asgari ücrete yüzde 50 zam yapmışsınız, kamu görevlileriyle çok güzel bir anlaşma yapılmış. Şimdi sıra emeklilerde. Onların da hakkını vermek lazım. Zam oranında sayın Cumhurbaşkanı gerekeni açıklar. Hazine, sabit gelirliler konusunda sıkıntı çıkarmayacak. Yapılacak düzenleme, bütçede disiplinsizliğe yol açmayacak. Ona göre hesap kitap yapılacak. Maliye politikalarında ve bütçede asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Gelirlerimiz artarken bunu bir yerlerde istifliyim anlayışına sahip değiliz."

PRİMLERE 10 PUANLIK KATKI

Asgari ücretteki artış sonrası kendi primlerini ödeyen Bağ-Kur'lular ile işverenlerin ödeyeceği SGK primleri de artacak. Ancak burada brüt maaşın yüzde 40 zamlanması ile birlikte tüm kesimlere 10 puanlık bir destek yapılmış oldu. Net ücretteki yüzde 50,4 oranındaki artış brüt maaşı yansıtılmadığı için prim miktarları daha az tutacak. Bu arada yine doğum ve askerlik borçlanmaları da yeni brüt ücret üzerinden hesaplanacağı için artış gösterecek.

YORUMLAR 81
  • AMASYA GÖNÜL 2 yıl önce Şikayet Et
    Akparti Hükümetine Güveniyoruz Destekliyoruz 4 . A . Emekliler 1865 . TL Devletimizden Aldığımız Maaş İnşallah Artarsa İyi olur 2500. TL olursa Seviniriz
    Cevapla
  • Mehmet 07 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin vermiş olduğu zam Oranları Ekonomik olmalıdır vatandaş Ev Kiraları İle Başımız Dertedir Yüksek ev kiralarına Karşıyız
    Cevapla
  • BEDİR ŞİMŞEK 2 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanım Acil Çağrımız Var Antalya " Kepezden Selamlar SSK.Az alan emekliler olarak Seyyanen zam olmalı ev Kiraları Burda Taban Yaptı Aşırı Birden bire Yükseldi Uçtu Kültür Gülveren Ahatlı Mahlesinde 1500 TL verilen Bir Ev Şimdi İse 2700 TL oldu Sebebi'de Sağlık Atamaları oldu ve Akdeniz Üniversitesine Yeni Emniyet Müdürlüğü Binası Açıldı Birde Öğrenciler Gelince Evler Doldu Taşdı Bunu Fırsat Bilen EV. Sahipleri Fırsatı Kazanca Çevirmek İstedi 1000. TL ev Kirası Zammı Yaptılar olan Vatandaşa oldu Devletimizin Bu Hain Ev Sahiplerini Denetlemesi Tabi ki Gerekiyor Bildiğim ev kira zammı 100 veya 200 TL Olur Fakat 1000. TL ev Kirası Zammı Yaptılar Bu Hainleri DENETLEYİNİZ Acildir
    Cevapla
  • TURGAY ÇİMEN 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah Geçinebileceğimiz Kadar Bir Maaş Olsa Yeterli olur Emekli Arkadaşlar Bu Arada Hepimizin Yeni Yılınızı Kutlarım Rabbim Güzelce Ailemiz İle Ağız Tadında Güzel Bir Yaşamak Nasip Etsin inşallah Amin En:düşük 4-A - İçin 2500.Tl Olması Bizi Çok Mutlu eder Devlet Büyüklerimizden UMUTLUYUZ Devlet Büyüklerimizin'de Yeni 2022 Yılımız Mübarek olsun Allâha Emanet Olunuz Başkanım 2023 Akparti Hükümetine Gereken Desteği Vereceğiz ŞANLIURFA İLİMİZDEN DESTEKLİYORUZ
    Cevapla
  • Hakan Özcan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kahraman Devletimize Güveniyoruz Destekliyoruz SEVİNÇLE Bekliyoruz 4+ A endüşük SSK-emeklisiyiz Konya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız