'Bozkırın Tezenesi'ne dev tutku

Bir süre önce yaşama gözlerini yuman Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş sevgisiyle başlayan koleksiyon tutkusu 10 bin parçalık plak arşivine dönüştü.

'Bozkırın Tezenesi'ne dev tutku
'Bozkırın Tezenesi'ne dev tutku
GİRİŞ 15.12.2012 11:24 GÜNCELLEME 15.12.2012 11:30

Kırşehirli Ali Yeşil'in yaklaşık 20 yılda oluşturduğu koleksiyonda, Ertaş'ın taş plakları, 45'likleri, kasetleri, fotoğraf ve posterleri yer alıyor.

Evinin salonunu bu koleksiyon için özel olarak dekore eden Ali Yeşil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşık Paşa, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Muharrem ve Neşet Ertaş ile Çekiç Ali'nin memleketi Kırşehir'de doğduğunu söyledi.

Neşet Ertaş'ı ilk kez, 10 yaşındayken, Hollanda'da gurbetçi olarak çalışan babasına kaset doldururken dinlediğini anlatan Yeşil, bir daha bu tutkudan vazgeçemediğini belirtti.

Evinde 10 binin üzerinde plak bulunduğuna dikkati çeken Yeşil, ''Bunun bin 400'ü Neşet Ertaş'a ait. Bu 10 bin plağın içerisinde Neşet Ertaş'ın türkülerini söyleyen Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Edip Akbayram, İbrahim Tatlıses, Bedia Akartürk ve Selda Bağcan gibi sanatçılara ait 300 plak var. Ayrıca, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman, Ekrem Çelebi, Fahri Çelebi, Necati Durmuşoğlu gibi Kırşehirli sanatçıların plaklarını da topladım'' dedi.

Gurbetçilerden plak toplamış

Merakından dolayı Avrupa'da çalışan gurbetçilerden dahi plak istediğini belirten Ali Yeşil, ''Türkiye'nin her yerinden, kiminin sandığından, kiminin samanlığından plaklar topladığını'' söyledi.

Neşet Ertaş'ın bir ozan olarak sazı, sözü ve besteyi harmanlayarak en güzel şekilde icra ettiğini ifade eden Yeşil, şunları söyledi:

''Usta, 6-7 yaşlarında bir ahu gözlü kıza aşık olup, onun aşkıyla ölümsüz türküler bestelemiş, okumuş ve yaşatmış. Ertaş'ın türkülerinde, her insan kendisine ait bir parça bulmuştur. Kederlendiğimizde, neşelendiğimizde, ağlarken, gülerken dinlediğimiz bir sanatçı. Hem kendi adını hem de Kırşehir'in adını belleklere yazan Ertaş, halk müziğinin gelecek nesillere aktarılmasında bir kültür elçisi. Neşet Ertaş'ın hayatı, bizlere bıraktığı eserleri ve türküleriyle, türkü sevenler var oldukça daima gönlümüzde olacak.''

Ertaş, babasının plaklarını görünce duygulandı

Neşet Ertaş ile 2 kez görüşme şansı yakaladığı dile getiren Yeşil, şunları kaydetti:

''İlki, TRT'de bir program arasında yanına gittim. Hemşehrisi ve hayranı olduğumu söyledim. Türküsü kasetlere dahi okumadığı, sözlerini dahi hatırlamadığı ilk aşkı için söylediği taş plağı ve babasının plaklarını imzalattım. Büyük usta, o plakları imzalarken çok duygulandı''

Neşet Ertaş'ın gönüllere efsane olan türküleriyle yaşayacağına inandığını dile getiren Yeşil, ''Neşet Ertaş arşivi oluşturmamın öncelikle nedeni üstadın türkülerine karşı sevgimden kaynaklanıyor. İkincisiyse Neşet Ertaş'ın bir isteği vardı, türkülerimin sözlerini değiştirmeden okunmasını istiyordu. Hayranı ve hemşehrisi olarak onun eserlerini, orijinal kayıtlarını gelecek nesillere aktarmak istiyorum'' diye konuştu.

Neşet Ertaş Müzesi'nde sergilensin

UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülen sanatçıya ait kendisinde bulunan başta plaklar olmak üzere tüm parçaları Kırşehir'de açılmasını arzu ettiği Neşet Ertaş Müzesi'nde sergilemek istediğini anlattı.

Yeşil, plakta sesin, en sade şekilde aktarıldığını, CD ve kasetteyse süzüldüğünü ifade ederek, ''Plaktaki duygular, CD ve kasettekiyle aynı olmuyor. Bir plak dönüyor. Hafızalar da çok büyük anılar canlanıyor'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı