Partilerin kadın vekil adayları: Kaçı seçilebilir?

AK Parti, CHP, HDP ve MHP, seçimlere toplamda 493 kadın vekil adayı ile girecek. Partilerin, seçilebilecek kadın aday sayısı 95-96 dolayında

Partilerin kadın vekil adayları: Kaçı seçilebilir?
Partilerin kadın vekil adayları: Kaçı seçilebilir?
GİRİŞ 20.09.2015 15:01 GÜNCELLEME 20.09.2015 15:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

En fazla kadın vekil adayı 226 ile yine HDP’de. CHP’nin 125 kadın vekil adayı bulunurken, bu sayı AK Parti’de 69, MHP’de 73 oldu. Kadın vekil adayların büyük bölümü, seçilebilir sıralardan aday değil. HDP, kadınları 1. sıradan aday gösterdiği 26 ilin, aralarında Denizli, Giresun, Kayseri, Zonguldak’ın da bulunduğu büyük bölümünde vekil çıkaramadı.

HDP’nin güçlü olduğu bölgelerde ise 30 dolayında kadın vekil çıkarması olası. CHP, 14 ilde kadınları 1. sıradan aday gösterirken, Meclis’e girmesine kesin gözüyle bakılan kadın aday sayısı 24. AK Parti’de de 3 ilde kadın adaylar liste başı oldu. AK Parti’nin seçilebilir sıralardan aday gösterdiği kadın vekil sayısı 35- 36 dolayında. MHP 73 kadın adaya listelerinde yer vermesine karşın, TBMM’ye gireceği öngörülen kadın vekil sayısı 6. Kadınların liste başı olduğu 5 ilde ise MHP’nin vekil çıkarması zayıf olasılık olarak değerlendiriliyor.

PARTİLERİN KADIN YÜZLERİ

AK Parti’de kadın adaylar arasında İzmir 2. Bölge adayları Fatma Seniha Nükhet Hotar, Nesrin Ulema, Bursa’da 3. sıradaki Emine Yavuz Gözgeç, Denizli 2. sıra adayı Sema Ramazanoğlu, İstanbul adayları Ayşenur Bahçekapılı, Fatma Betül Sayan ve Serap Yaşar öne çıkıyor. Malatya’dan Öznur Çalık ile Aksaray’dan İlknur İncegöz ise liste başı adaylar olarak dikkat çekiyor. 

CHP’nin kadın yüzleri arasında Bursa 1. sıra adayı Lale Karıbıyık, Eskişehir 1. sıra adayı Gaye Usluer, İstanbul 1. Bölge 1. sıra adayı Şafak Pavey, 2. sıra adayı Gamze İlgezdi, 2. Bölge 1. sıra adayı Selina Doğan ile 3. Bölge 1. sıra adayı Bihlun Tamaylıgil öne çıkıyor. 

MHP’de Ankara 1. Bölge 1. sıra adayı Zühal Topçu, Aydın 1. sıra adayı Deniz Depboylu, Eskişehir 1. sıra adayı Ruhsar Demirer öne çıkıyor. İstanbul 3. Bölge 3. sıra adayı Arzu Erdem de dikkat çekerken, İzmir’de Senem Kılıç ve Sueda Neslihan Çelik kentin iki bölgesinden 2. sırada yer buldu. Yalova’da da ev kadını Hatice Beştaş 1. sırada. 

HDP’nin güçlü kadın yüzleri arasında Ağrı’da 1. sıra adayı olan Leyla Zana, Batman 1. sıra adayı Ayşe Acar Başaran, Bitlis 1. sıra adayı Mizgin Irgat, Diyarbakır adayları Nursel Aydoğan ve Feleknas Uca, Hakkâri 1. sıra adayı Selma Irmak, İstanbul 3. Bölge 1. sıra adayı Pervin Buldan, Eş Genel Başkanı ve Van 1. sıra adayı Figen Yüksekdağ öne çıkıyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 3
  • Ahirzaman 8 yıl önce Şikayet Et
    Kadının yeri evidir. Meclis değildir.
    Cevapla
  • 12 dakika 8 yıl önce Şikayet Et
    erkeklere yazık oluyor biz erkekler evde kaldık ve kadınların iş hayatında olmaları işleri aksatıyor her gün izin alıyorlar ve İslam da kadınların erkeklerin başlarına geçmeleri fitneçiliğe yol açacağı için caiz değil ve ev geçimi erkek üzerinde farzdır
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    allah aşkına nedir bu kadına her yere sokma yarışınız erkek vekilin yapıpta başaramadığı neyi bu başardı kadınlar avrupa birliğine mi alındınız veye bilmediğimiz ne değişti türkiye toplumu hayatında 3 kızım büyüdüklerinde (allah nasb ederse)işsiz bir erkekle evlendirmeyi düşünmem eminim sizlerde düşünmezsiniz bu ülkenin 100.000 lerce üniversite mezunu genci 30 una merdiven dayadı evlenemiyor. niye biliyor musunuz evine geçindirebilecek bi işi yok. türkiye kadın istihdamına sınırlandırılma getirilsin işsiz erkekler iş sahibi olunca hem nufusa hem ekonomiye hemde sosyal hayata ne kadar olumlu katkılar olacak o zaman görülecek.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan emeklilerle ilgili önemli karar
Özgür Özel'den dava kararı sonrası Selahattin Demirtaş açıklaması: Kabul edilir tarafı yok