Ak Parti'de 276 için ‘puan’ hesabı

Yüzde 40.8’lik oy oranıyla 258 sandalye kazanan Ak Parti, tek başına iktidar için gereken 276 sandalyeyi garantilemek için formül arıyor.

Ak Parti'de 276 için ‘puan’ hesabı
Ak Parti'de 276 için ‘puan’ hesabı
GİRİŞ 26.09.2015 17:56 GÜNCELLEME 26.09.2015 17:56
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

1 Kasım seçimleriyle tek başına iktidar günlerine dönmek isteyen Ak Parti, bunun için oy oranında 3 puanın üzerinde bir artış sağlaması gerektiğini hesapladı. 7 Haziran’da Ak Parti aldığı her bir puanla 6.3 milletvekili kazandı. Bu hesaba göre tek başına iktidar için gereken 18 vekil 3 puanlık artışla kazanılabilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan son anketten çıkan yüzde 44.2’lik oy oranı Ak Parti’yi tek başına iktidar konusunda umutlandırdı.

Ak Parti 7 Haziran’da 40.8’lik oran yakalamıştı. Son ankette oylarda 3.4’lük puan artışının görülmesi üzerine Davutoğlu’nun kullandığı “1 Kasım’da tek başına iktidar göründü” ifadesinin arkasında da, o anketin sonuçlarının olduğu belirtiliyordu.

Oylarda 3.4 puanlık artışın tek başına iktidarı nasıl getireceğine ilişin puan hesabını ise üst düzey bir AK Parti kurmayı, Milliyet’e şöyle anlattı:

276 bıçak sırtıdır

“7 Haziran seçimlerinde yüzde 40.8’lik oy oranıyla 258 milletvekili çıkardık. Yani bizim her bir puanımız 6.3 milletvekiline tekabül etti. Benzer şekilde yüzde 13.1 oy oranıyla 80 milletvekilliğini alan HDP’nin de aldığı her bir 1 puan 6.1 milletvekili getirmiş. Alınan her 1 puanla CHP 5.2, MHP ise 4.8 milletvekili kazandı. 1 Kasım seçimlerinde de aynı şekilde oylar gelirse, oylarımızda 3 puanlık bir artış sağladığımızda 276 milletvekilliğini yakalamamız mümkün olabilir. Ancak oy dağılımına göre bu 15 milletvekilliği de getirebilir 20 milletvekilliği de olabilir. Yani 3 puanlık artışla tek başına iktidar için gerekli 276 milletvekilliği bıçak sırtıdır. Tek başına iktidarı garantilemek için mutlaka 3 puanın üzerinde bir artış şart. ”

Meyhaneye giden de oy veriyor

Bu arada Ak Parti’nin, SP ile ittifak konusunda da, diğer partilere kayan oylarını geri toplama hedefi doğrultusunda ısrarcı olmadığı ve bu parti ile SP’den listelere konulacak aday sayısı konusundaki tavizsiz bir tavır sergilediği öğrenildi.

Siyasette 2+2’nin her zaman 4 etmediğini vurgulayan AK Parti kurmayları, “7 Haziran seçimlerinde SP-BBP ittifakı yüzde 2.06 oranında oy aldı. Bizim ittifak yapmamız halinde gücümüz 41+2 etmeyecekti. Çünkü Ak Parti her kesim ve düşünceden oy alan bir parti. Camiye gidenler gibi meyhaneye gidenler de bize oy verebiliyor. Liberal sol düşünce oy veriyor. SP gibi marjinal bir parti ile ittifak yapmamız bazı bölgelerde bizi olumsuz etkileyebilirdi. Onlar da işi rakam hesabına dökünce bu konuda çok ısrarcı olmadık” görüşünü dile getirdi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 11
  • sinoplu 8 yıl önce Şikayet Et
    hayirlisi. mhp korkak .chp ötlek.hdp hain. ne olacak. yiyici meclisin yarisi. devlet mecbur kurulacak. secilsin akp. sonunda vatani sevmeyenler düsünsün. hep birlikte TC.
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    Saadet cephesi sayıda ısrarcı olmamalı. AK Parti cephesi makul bir anlaşmayla Saadet ve BBP'yi kendi saflarına çekmeli...
    Cevapla
  • Hüseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    Formül belli kediler iş başına
    Cevapla
  • Mustafali 8 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he.
    Cevapla
  • derviş 8 yıl önce Şikayet Et
    tabi tabi ,7 haziranda sabahtan seçimde hile var palavralarına başlayan sizler , seçim akşamı sonuçları görünce sus pus oldunuz. Ne oldu şimdi yine mi başladınız hile naralarına. 7 haziran akşamı bir Allah'ın kulu hile var diye atmadı kendini ortaya niye? Çünkü zaten istediğiniz olmuştu. İstediğiniz olmasaydı yine kedi kedi diye ortalığı yakardınız.
    Cevapla
  • faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    ak parti yaptıgı hizmetleri ıyı anlatamıyor bence ak parti enaz yuzde 46 oy alır
    Cevapla
  • tabip doktor 8 yıl önce Şikayet Et
    Bize iyilik yaramaz Bu millet pire için yorgan yakar. yani ülkeyi.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    ekonomik vaatleriniz insanları tatmin edici olsun,terörü bitirin,asgari ücretlilerden vergiyi kaldırın,çiftçiye indirimli su,elektrik,telefon verin,köyde yaşayan her aileden birinin emeklilik pirimini devletimiz üstlensin,emeklilere ikramiye,aile yardımı,banka promosyonu,ayrı oransal zam gibi vaatler verin ,işte ozaman oranınız çok yükselir.
    Cevapla
  • TABİP DOKTOR 8 yıl önce Şikayet Et
    Mide ile düşünmeye devam .Memleket elden gidiyor haberiniz yok.
    Cevapla
  • yaya 8 yıl önce Şikayet Et
    amcam ve abim çiftçilik yapıyor gayet iyi durumları. yukarıda bahsettiğiniz şeylere ihtiyaçları yok. Çalışan kazanıyor. devletin sırtına daha çok binmek yerine devlete nasıl daha çok katkı yapabiliriz diye düşünmek lazım. Devletten alacağım varsa almıyorum mesela borcum varsa da vaktinde ödüyorum. Devlet hepimizi taşıyan bir gemidir. Herkes bir tahta sökerse gemi batar. Yatırım yapan bir hükümetimiz var şükretmek lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!