HDP'yi sandık korkusu fena sardı

7 Haziran'da PKK'nın tehdit ve baskısı sonucu Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde oyların tamamına yakınını alan HDP’yi 1 Kasım telaşı sardı.

HDP'yi sandık korkusu fena sardı
HDP'yi sandık korkusu fena sardı
GİRİŞ 28.09.2015 09:56 GÜNCELLEME 28.09.2015 09:56
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Tehditlere karşı devletin sandık taşıma sistemini gündeme getirmesi üzerine HDP yetkilileri paniğe kapılarak uygulamanın Anayasa ihlali olduğunu iddia etti

Cizre'de üç mahallede sandık kurulmaması kararı HDP'lilerin eteklerini tutuşturdu. 7 Haziran Seçimlerinde Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde oyların tamamına yakınını alan HDP'yi, 1 Kasım seçimlerinde telaş sardı.

Tehditle oy alarak barajı aşan HDP yetkilileri, yaptıkları açıklamalarla uygulamanın anayasa ihlali olduğunu iddia etti. Sandıkların güvenli bir ortama taşınıp seçimin güven ve huzur içerisinde geçmesini istemeyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Bunların hakkında anayasaya ihlalden soruşturma kovuşturma gerekir. Biz de bunun çağrısını yapacağız" dedi.

HDP'DEN HEMEN TEPKİ GELDİ

Cizre İlçe Seçim Kurulu, kısa bir süre önce yoğun çatışmaların yaşandığı Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmamasına karar verdi. Bunun yerine sandıkların Şırnak'ın Cizre ilçesi Dicle, Şah Yafes mahallelerinde kurulması kararı çıktı. Sırtını PKK'ya dayayan HDP'liler karara tepki gösterdi.

VALİLİKLER YSK'YA BAŞVURDU

PKK'nın baskılarının yoğun olduğu yerlerde valilikler güvenlik için sandıkların ilçe ve il merkezlerine taşınarak birleştirilmesi konusunda girişimde bulundu. YSK da olumlu taleplere olumlu yaklaştı. Başvurular nedeniyle HDP'den itirazlar gelmeye başladı. Cizre'de sandık kurulmaması kararı alınan Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde oyların tamamına yakınını alan HDP, baraj altında kalma korkusu yaşıyor.

OYLARIN TAMAMINA YAKININI ALDILAR

Seçimlerin güvenli bir ortamda yapılmasını istemeyen HDP'liler, taşımalı oy sistemiyle halkın iradesinin gasp etmeye çalışıldığını iddia etti. HDP, 7 Haziran'da 16 bin 510 seçmenin oy kullandığı Cudi Mahallesi'nde 15 bin 814'ünü, 10 bin 722 seçmenin oy kullandığı Nur Mahallesi'nde 9 bin 977, 5 bin 188 seçmenin oy kullandığı Sur Mahallesi'nde ise 4 bn 967 oy aldı.

PKK'NIN BASKI VE TEHDİTLERİNİ UNUTTU

HDP lideri Selahattin Demirtaş da yaptığı açıklamada, PKK'nın Kürtlere yaptığı tehdidi görmezden gelerek, “Kimse kimseye silah dayatarak oy kullandırtmıyor. YSK'nın sandıkları birleştirme, bir alanda toplama tartışmaları var. Bu Anayasa'ya uygun değil. Sandıklarla ilgili herhangi bir güvenlik problemi yoktur" ifadelerini kullandı.

Özgür iradeye ambargo kırılır

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, sandıkların taşınmasına ilişkin, “Eğer taşıma sistemi gerçekleşirse vatandaşın özgür iradesine konulan ambargo bir biçimde kırılmış olur" dedi. Miroğlu, halkın böylece oy tercihlerini gizleme imkanı bulabileceğini işaret ederek, “Vatandaş özgür olarak iradesini kullanamıyorsa aslında buradaki müdahaleyi sorgulamak lazım" diye konuştu. Miroğlu, bazı bölgelerde AK Parti'ye oy çıktığı için vatandaşların saldırıya uğradığını belirterek, seçimde yaşanan adaletsizlikleri Meclis'e taşımak durumunda olduklarını kaydetti. “Taşıma sistemi AK Parti'nin başlattığı bir süreç değildir. Cizre'de bir talep oldu, mülki amirler değerlendiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ kışkırtıyor

Terör kontenjanından Eş Başkan olan Figen Yüksekdağ, Cizre'de güvenlik sorunu olmadığını savunarak taşımalı sistemin anayasa ihlali olduğunu iddia etti. Yüksekdağ, katıldığı bir televizyon programında “Şimdi Cizre'nin üç mahallesinde ve 24 köy ve mezrada sandık kurulmayacak, merkezde kurulan sandıklarda oy kullanılacağı yönünde vali karar vermiş. Bir ayda ne değişti de bunu yeniden gündemleştiriyorlar. Bu Anayasaya ihlaldir. Bunların hakkında Anayasa'ya ihlalden soruşturma kovuşturma gerekir. Biz de bunun çağrısını yapacağız" diyerek direnme çağrısında bulundu. Yüksekdağ, Dağlıca saldırısının ardından, “Bizler, dün olduğu gibi bugün de seçimlere, sandıklara da hazırız, direnişe de hazırız" demişti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 7
  • yunus 8 yıl önce Şikayet Et
    İddia ediyorum devlet tam anlamıyla seçimlerde abluka uygulasın seçim güvenliği tam anlamı ile sağlansın seçim bittikten sonrada halkın can ve mal güvenliği sağlansın bu güveni devlet halka versin hdp inanın baraja takılır nitekim'de takılacak buna kalben inanıyorum..bunlar hain bunların ipi Fransa Ermenileri,İngiltere,İsrail ve Abd'nin elinde onlar ipi ne kadar hareket ettirirse o kadar oynarlar...
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    bi hdp değil ki mhp de rahatsız bu durumdan
    Cevapla
  • Oguz 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim sözüm var bu teröristler barajin altinda bogulurlar insallah kurban kesip dagitcam!!!
    Cevapla
  • ihsan ilhan 8 yıl önce Şikayet Et
    ey hdp siz insan mısınız insanlığı bilirmisiniz insan haklarından demokrasiden söz ediyorsunuz sizin yaptığınız eşkiy alık degilmi. Erdogan 3 yıl bogazını yırtı Annalar ağlamasın gelin silahları gömün dedi dinlemediniz.şimdi sonunuzun geldiğini görünce barış diye diye ciyak ediyorsunuz.
    Cevapla
  • taner 8 yıl önce Şikayet Et
    hdp nin basın organı olan zaman gazetesi de bu durumdan rahatsız olmuşki gazeteye kapak olarak haber vermiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası