Onur Öymen: Atatürk Dersim'i biliyordu

CHP’de 1. Dersim Krizi’nin mimarı Onur Öymen, Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. Öymen, Atatürk'ün, Dersim'den haberi olmadığı iddiasına da 'olmaz olur mu' dedi ama bir konuya da itiraz etti.

Onur Öymen: Atatürk Dersim'i biliyordu
Onur Öymen: Atatürk Dersim'i biliyordu
GİRİŞ 22.11.2011 06:47 GÜNCELLEME 22.11.2011 06:47
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Erdinç Akkoyunlu'nun haberi

“Dersim’de analar ağlamadı mı...” diyerek CHP’de 1. Dersim Krizi’ni başlatan eski milletvekili Onur Öymen, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün açıklamasıyla başlayan 2. Dersim Krizi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Öymen, Kılıçdaroğlu’nun sessiz kalmasının parti içinde büyük rahatsızlık yarattığını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun olaya sessiz kalmasının sorumluluğu paylaşması anlamına geleceğini söyleyen Öymen, kendi yaşadığı ‘Dersim’ krizi sırasında Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü ve en ufak bir serzenişle karşılaşmadığını söyledi. Öymen sorularımızı şöyle yanıtladı:

Atatürk’e soykırımcı anlama gelecek şeyler söylemenin son derece yadırgatıcı olduğunu anlatan Öymen, kendisinin Dersim ve Alevilerle ilgili tek kelimesi olmadığını söyledi. “Atatürk’ün saygınlığını zedelemeye çalışmak, cumhuriyetin temellerine zarar vermek anlamına gelir” diyen Öymen, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü de eleştirerek “Atatürk’ün şahsiyetine dil uzatan arkadaşımızın sözü, eleştiri sınırlarını çok aşıyor” dedi. Öymen, Haluk Koç önderliğinde bir grup milletvekilinin Aygün’e karşı yaptıkları açıklamayı da yerinde buldu.

Kemal bey konuşmamı alkışlamıştı

Onur Öymen, 2009’da Dersim Krizi yaratan konuşmasını Meclis’te yaptığı sırada Kılıçdaroğlu’nun da Genel Kurul’da  olduğunu belirterek “Konuşmadan sonra alkışlayanlardan biri de o idi. ‘O cümlesini alkışlamadım’ diyor. Alkışlayanlardan biri o idi. Konuşmamdan sonra, Tunceli’ye gitmeden kendisi ile görüştüm. En küçük serzenişte bulunmamıştı...” dedi.

2. Dersim krizine örgütün tahammül edemeyeceğini savunan Öymen, şunları kaydetti: “Her gün birçok örgüt mensubu, il ilçe başkanları telefon ediyor, tepkilerini dile getiriyor. Atatürk’ün partisi Atatürk’e bu şekilde dil uzatılmasını sineye çekemez. Gayet tabii ki bildiğim kadarıyla, şerefle görev yaptığım CHP’de parti örgütü bunu hiç sineye çekemez.”

Atatürk’ün haberi olmaz olur mu?

Parti örgütünün Atatürk’e karşı bu çıkıştan son derece rahatsız olduğunu savunan Öymen, “sessiz kalmak sorumluluğu paylaşmaktır” dedi. Atatürk’ün Dersim’den haberi olmadığının söylendiğini hatırlatan Öymen, “Cumhurbaşkanının haberi olmaz olur mu? Silahlı ayaklanma olacak da cumhurbaşkanının haberi olmayacak... Birçok yerde Atatürk’ün Sabiha Gökçen’in hatıralarını okuyun, başka birçok örnekler var, Atatürk’ün bu konuda habersiz olduğu düşünülemez. Ama Atatürk ‘Gidin de masum insanları öldürün’ dememiştir. Meclis zabıtlarını okursanız Celal Bayar da sözü var. ‘Devletin şefkati de var kudreti var’ diyor. Silahlı ayaklanmada bulunanlara çağrı yapıyor ‘Seçim sizindir’ diyor. ‘Şefkati seçerseniz sizi kucaklarız; kudreti seçerseniz bunu size gösteririz’ diyor.”

Devlet ayaklanmaya müsamaha gösteremez

Devletin ayaklanmaya müsamaha gösteremeyeceğini kaydeden Öymen, şunları belirtti:  “Kimse demiyor ki ‘Devlete karşı silahlı ayaklanma yanlıştı. Devletin bastırmaya hakkı vardı. Fakat bu bastırma sırasında maalesef masum vatandaşlarımız da hayatını kaybetti. Keşke kaybetmeseydi. Bu üzüntü verici bir durumdur’ bunu söylese hiç tartışma olmayacak. Sayın Aygün’ün açıklamasında, bu ayaklanmanın olduğuna dair bile bir şey yok. Ayaklanma yoktu, devlet gitti orada katliam yaptı anlamı çıkıyor. Böyle bir içeriği biz kabul edebilir miyiz? Atatürk durup dururken insanların öldürülmesi için, soykırım için talimat verdi.”

Star

YORUMLAR 4
  • Hasan Argünağa 12 yıl önce Şikayet Et
    Dersim yöntemini önermişti. AKP hükümetine Dersim yöntemini öneren Onur Öymen, bugün hala katliamı savunan demeçler verebiliyorsa, bu durum CHP'nin de nerede durduğunun göstergesidir. CHP, Kılıçdaroğlu dahil Onur Öymen'in arkasında durmuştur. Öymen'in bunu ifade etmesi iyidir. Bari gaflet uykusunda olanlar belki uyanır. CHP işte budur. Sayın Hüseyin Aygün'ün çıkışı CHP'yi sorumluluktan kurtaramaz. CHP, dün yaşanmış katliamları bugün de savunan bir partidir. AKP de eğer samimi olsa, Dersim ile ilgili somut çıkışlar yapar.
    Cevapla
  • ynapxo 12 yıl önce Şikayet Et
    bize atatürk ruhu lazım bunu anladım.... terörün bitmesi için bize lazım olan bu ruh. yıllar önce devlete karşı silahlanan bölücüler nasıl bastırılmışsa, şimdi de aynı şekilde bastırılması ile terör son bulacaktır.
    Cevapla
  • kamil 8 yıl önce Şikayet Et
    değerli türkçü ve atatürkçü, türk kardeşim . helal olsun size . sizle ve benim gibi ırkını seven türk ırkçıları olduğu sürece tüm dünyadaki türk yurtlarımıza hiç kimse, hiç bir şey yapamaz. ve de yapamayacaklardır
    Cevapla
  • alat asim 12 yıl önce Şikayet Et
    KEMAL BEY, ONUR BEY'İN HANGİ SÖZÜNÜ ALKIŞLAMIŞ?. Atatürk alkışlarmı idi acaba? başka birileri neden alkışlamıyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular