Hafta sonu için 7 ilin detaylı gezi rotaları

Hafta sonu Türkiye'de gezilecek yerler saymakla bitmeyecek kadar çok. Biz sizler için 7 büyük ilin gezi rotalarını inceledik. İşte detaylar...

Hafta sonu için 7 ilin detaylı gezi rotaları
Hafta sonu için 7 ilin detaylı gezi rotaları
GİRİŞ 12.09.2020 11:46 GÜNCELLEME 11.06.2021 11:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye gezilecek yerler açısından öyle zengin bir ülke ki turistlerin her yıl daha fazla sayı ile gelmesi bunu çok iyi açıklıyor. Her köşesinde farklı bir coğrafi yerleşim ve oluşum bulunan ülkemiz Türkiye'de hafta sonu gezilecek yerler ilden ile değişiklik gösteriyor. Kimi ilde tarihi antik kentler göz önüne çıkarken kimi yerlerde ise büyük oranda doğal güzellikler herkesin hafta sonu rotasına dahil oluyor. Artvin'de hafta sonu gezilecek yerler içerisinde doğa kendini en güzel hali ile gösterirken, Nevşehir'de  hafta sonu gezilecek yerler ise büyük oranda doğal oluşumlardan karşımıza çıkıyor. Gaziantep'te hafta sonu gezilecek yerler ise kadim tarihimizi gözler önüne seren müzeler ve binalar. 

HAFTA SONU TÜRKİYE'DE  GEZİLECEK YERLER 

Türkiye'de hafta sonu gezilecek yerleri 7 güzel ilimizde verdik. Bu iller tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan en çok turist alan keşfe değer illerimiz. 

 

İSTANBUL'DA HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER 

İstanbul'da hafta sonu gezilecek sayısız yer var. Atatürk Arboretumu, Belgrad Ormanı, Topkapı Sarayı ve sultan Ahmet Camii bu yerlerden sadece birkaçı. İstanbul, kadim tarihi ile değil doğal güzelliklere sahip parkları ve boğaz havası ile de herkesi büyülüyor. Bürün haftanın stresini atabileceğiniz İstanbul'un gezi rotaları için İstanbul'da gezilecek parklar, bahçeler haberimize göz atabilirsiniz. Bütün gezi rotaları sizlere detayları ile bu haberde açıklandı. 

Hafta sonu tatilinde İstanbul'da gezi yerlerini tercih etmeyen kişiler için ise İstanbul'da gezilecek ücretsiz 10 müze haberimizden görülmeye değer eserlerin bulunduğu müzeleri ziyaret edebilirler. Bu müzelerde bulunan eserler sadece Osmanlı zamanında bulunan değil, medeniyetler beşiği olan ülkemizin dört bir yanından elde edilen arkeolojik kazılarda ele geçirilen kalıntılar da bulunuyor.

ANKARA'DA HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

Ankara'da gezilecek yerler denildiği zaman sadece AVM'ler aklınıza gelmesin. Zamanında büyük hizmetlerle yapılan parklar ve göller ayrıca da eğlence parkları çok güzel gezi rotaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Sadece AVM'ler değil Ankara'da hafta sonu gezilecek çok güzel parklar ve bahçeler de var. Yine Ankara'ya bağlı bulunan Kızılcahamam gibi ilçelerde çok güzel bir hafta sonu planı oluşturabilirsiniz. Keşfedilecek yerler burada o kadar çok ki. 

Kuğulu Park 

Tunalı Hilmi caddesinde bulunan bu park özelikle yazın herkesin en uğrak yerdir. Sıcaklardan bunalan herkesin kuğuların dansını izleyerek ağaçlar arasında serinleyebileceği bir yer. Ayrıca hafta sonu Ankara'da buluşma noktalarından sadece birisi. Burayı da planlarınız arasına dahil ederek bir hafta sonunu da buraya ayırabilirsiniz. 

Gençlik Parkı

Gençlik Parkı Ankara'nın en çok görülmesi gereken yeri diyebiliriz. Hem yeşil alan fazla hem de eğlence araçları var burada. Tam bir aile eğlence merkezi. Her şey bir arada. Dönme dolap, atlı karınca gibi eğlence araçlarına binebilir ya da geniş ağaçlandırma alanında gönlünüzce gezebilirsiniz. 

Mogan Gölü ve Parkı 

Mogan Gölü ve çevresinde bulunan yeşil alan parkı hafta sonu için ideal bir yer. Özellikle havalar biraz iyi olduğunda buraya bütün Ankara göç ediyor. Serin olmasının yanı sıra gölde deniz bisikleti gibi aktiviteler ve göl çevresinde de spor yapma yerleri de var. İşte bu göle dair en detaylı bilgiyi bulabileceğiniz adres: Ankara'nın Mogan parkı güzelliği

Seğmenler Parkı 

Kuğulu parktan sonra en çok ziyaret edilen yeşilin huzurun bulabileceğiniz bir yer de burası. Hafta sonu buluşma noktalarından da biri burası ve cıvıl cıvıl. 1983 yılında açılmış bu park ve hala günümüzde de güzelliğinden bir şey kaybetmemiş. 67 bin metre karelik bir alanda bulunuyor park. İçerisinde bir amfi tiyatrosu var bu parkın. Bazen burada konser ve benzeri etkinlikler de yapılıyor.

Kızılay Meydanı 

Daha çok kış gibi soğuk günlerde gidilecek yerlerden biri Kızılay Meydanı. Her daim kalabalık ve renklidir. Özellikle kışın işten çıkış saatlerinde burası tam bir insan seline uğrar. Hafta sonu arkadaşların ve ailelerin de buluşma noktası burası olabilir. Sayısız mağaza, kafe, restoran bulunuyor burada. Ayrıca Kızılay AVM'de gezilecek yerlerden biri. 

Dikmen Vadisi 

Dikmen Vadisi özellikle bahar aylarında çok güzel bir görünüme kavuşuyor. Yemyeşil doğaya sahip Dikmen Vadisi içerisinde su dansı da izleyebilirsiniz. Kızılay Meydanı'ndan otobüse binerek buraya ulaşabilirsiniz. 

Estergon Kalesi 

Tarihi yerlerde Ankara'da bir hayli fazla. bunlardan biri de Estergon Kalesi. Budapeşte'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunan Estergon Kalesi'nin bir benzeri bu kale de. Ankara'da Keçiören'e yapılmış. 2005 yılında Türk kültür Merkezi olarak ziyaret açıldı. Kültürümüz hakkında bilgilerinizi tazelemek hem de güzel bir kent manzarası izlemek için bu kale ideal. 

Ulucanlar Cezaevi 

Ankara'da gezilecek yerler içerisinde en çok gidilen yerlerden biri de bu cezaevi. Herkes buraya akın ediyor. Son yıllarda bir hayli ziyaretçi ağırladı. 1925 yılları ile 2006 yılları arasında faaliyet gösteren bu cezaevi 2009 yılında yapılan bir restorasyon ile müze olarak hizmet vermeye başladı. Bu ceza evinde çok önemli isimlerin kaldığı biliniyor. Bu kişilere dair ceza evinde bilgiler de bulunuyor. 

Nallıhan Kuş Cenneti 

Göçmen kuşların en güzel durak yerlerinden biri olan bu yer giden herkesi kendine hayran bırakıyor. Amerika'daki renkli dağları anımsatan bu rengarenk kumlardan oluşan dağlar ise fotoğrafların en güzel manzarasını sunuyor. 

Nallıhan Kuş Cenneti: Ankara'da göçmen kuşların en renkli istasyonu haberimizden bu yere dair tüm detaylı bilgileri alabilirsiniz. Hafta sonu gezisi için tercih edilecek en güzel yerlerden biri. 

Ankara'da hafta sonu gezilecek yerlerden diğerleri ise şöyle

-Anıtkabir

-Hacı Bayram Camii

-Etnografya Müzesi 

-Anadolu Medeniyetler Müzesi

-Ankara Kalesi

-Hamamönü 

-Augustus Tapınağı

-Devlet resim ve Heykel Müzesi 

-Kurtuluş Savaşı Müzesi 

-Cumhuriyet Müzesi 

-Kocatepe Camii

-Roma Hamamı
-Atakule
-Eymir Gölü
-Harikalar Diyarı Parkı
-Göksu Parkı
-Atatürk Orman Çiftliği
-Arslanhane Cami
-Ahmet Hamdi Akseki Camii
-Beypazarı, Pirinç Han
-Gordion Antik Kenti
-Samanpazarı
-Julian Sütunu
-Ziraat Bankası Müzesi
-Soğuksu Milli Parkı
-Ankara Oyuncak Müzesi
-Karanfil
-Güven Park
-PTT Pul Müzesi

İZMİR'DE HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

İzmir'de hafta sonu gezilecek yerler diğer illerde odluğu gibi birçok mekandan oluşuyor. Bu listede gidebileceğiniz yerler doğal güzellikler ve tarihi mekanlar. Hepsi tek tek görülmeye değer. İzmir'de gezilecek yerler yazımızdan detaylı rehbere ulaşabilirsiniz. 

Doğal Yaşam Parkı 

Doğal yaşam parkında dünyanın her yerinden hayvanları görebilirsiniz. Çok güzel bir hafta sonu geçirmek için doğal yaşam alanı İzmir'de gidilecek yerlerden biri. Doğa ve farklı hayvan türlerine burada doyacaksınız. 2008 'de hizmete giren bu yer 425 bin metre kare yeşil alana sahip. 130 tür ve 1500 yaban hayvanı burada kendi doğal yaşam alanlarının tasvir edildiği yerde yaşıyor. Ziyaretçiler bu hayvanları görebilir ve bu doğal yaşam alanında mis gibi havayı da içine çekebilir. 

Tarih asansör 

Karataş semtinde bulunan Tarihi Asansör İzmir'in gezilecek yerleri içerisinde bulunuyor. Bu tarihi bina 1907 yılında iki mahalle arasındaki kot farkını kolayca çıkabilmek için inşa edilmiş. Önceden ise 155 basamaklı merdivenleri çıkmaları gerekiyormuş. Bir iş adamı bu asansörü o dönemde yaptırarak bu sorunu ortadan kaldırmış ve günümüze de bu güzel asansör gezi noktası olarak kalmış. 

Kordon Boyu

 İşte İzmir'de hafta sonu gezilecek yerler içerisinde en çok tercih edilen tatil adreslerinden biri. Burada bütün İzmir halkı çok iyi vakit geçirerek buluşma noktası olarak da burayı seçiyor. Güzel saatler geçirmek için hem de mis gibi deniz havası almak için Kordon Boyu hafta sonu da tercih edilecek noktalardan biri. 

Kadife Kale 

Güzel bir İzmir manzarası görmek için harika bir nokta burası da. Kadifekale'nin tarihi çok öncelere M.Ö. 4. yüzyıla uzanıyor. Büyük İskender emriyle yaptırılmış kale. Efsaneye göre, Büyük İskender’in rüyasında gördüğü iki Nemesis (koruyucu ruhlar), kendisinden yeni İzmir (Smyrna) kentini uyuduğu tepenin eteklerinde kurmasını ister. Pagos Tepesi’nde yeniden kurulan Smyrna, döneminin en büyük şehirleri Efes ve İskenderiye ile yarışacak düzeye gelir. Bugün Kadifekale gecekondularla çok dar bir alana sıkıştırılmış olsa bile hâlâ manzarasının görkeminden bir şey yitirmiş değil.

Agora 

İzmir'in antik adı Smyrna. M.Ö. 4 yüzyılda İskender zamanında şehir buradan Kadifekale'nin kuzey yamacına taşındı. Agora ise antik çağda çarşı, pazar yeri gibi toplanma yerlerinin bulunduğu yerdi. 1927 yılında toprak altındaki varlığı fark edilen Agora'nın günümüzde yeri çok değerli.

İzmir'de hafta sonu gezilecek diğer yerler;

-Saat Kulesi 

-Arkeoloji ve etnografya Müzesi 

-Kemeraltı Çarşısı 

-Aziz Voukolos kilisesi 

-Radyo ve Demokrasi Müzesi 

-St. polycarp kilisesi 

-Cumhuriyet Meydanı 

ADANA'DA HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

Adana'da hafta sonu gezilecek yerler camiler ve medreselerden oluşsa da öyle güzel yerleri ve yemek yeme yerleri var ki Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi alıyor mutlaka. Adana'da gezilecek yerler haberimizden detaylara ulaşabilirsiniz. 

Taşköprü 

Adana'nın fotoğraflarında sembol yeri burası. Çok önemli tarihi bir değere sahip köprü. Seyhan Nehri üzerinde bulunan bu köprü Seyhan ve Yüreğir ilçelerini de birbirine bağlıyor. Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan tarihi eser Adana'da gezilecek yerler denildiğinde ilk sırada geliyor. 

Kazancılar Çarşısı 

Tarihi çarşıları gezmekten mutlu olan Adana halkı buraya çok fazla geliyor. Siz de fotoğraf karelerinde güzel detaylar yakalamak, eğer ilginiz var ise bakır ürünler almak isterseniz buraya gelebilirsiniz. Eski Osmanlı Dönemini anımsatan harika bir havaya sahip bir yer. 

Seyhan Barajı 

Seyhan Nehri'nin neden olabileceği su baskınlarını önlemek için yapılan bir baraj ve görünümü de çok güzel manzarası seyre değer. 1956 yılında yapılan barajın manzarasını görmeye gelenlerin sayısı oldukça fazla. 

Ulu Camii ve Külliye 

16. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami çok güzel bir tarihi eser. Ramazanoğulları'nın inşa ettirdiği cami Selçuklu ve Memlük mimarisinin de izlerini taşıyor. cami, medrese, türbe, saray selamlığı gibi bölümleri bulunan cami görülmeye değer. 

Adana'da hafta sonu görülecek diğer yerler;

-Arkeoloji Müzesi 

-Atatürk Müzesi 

-Büyük Saat

-Etnografya Müzesi 

-Atatürk Parkı 

-Anavarza Ören Yeri 

-Misis Mozaik Müzesi 

-Ramazanoğlu Konağı 

GAZİANTEP'TE HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

Gaziantep mutfağı ile herkesi çekse de gezilecek yerleriyle de bir hayli tercih edilen bir il. Burada yaşayan ve buraya yakın illerde yaşayan halk için Gaziantep'de hafta sonu gezilecek yerler içinde çok iyi gezi noktaları bulunuyor. Hem tarihi hissederek hem de çok güzel fotoğraf kareleri çıkartabileceğiniz gezi rotaları bulunuyor. 

Türkiye'nin gastronomi başkenti Gaziantep

Gaziantep Hayvanat Bahçesi 

Doğanın en güzel halini burada görmeniz mümkün. Türkiye'nin en geniş alana sahip hayvanat bahçesi burası. Türkiye'nin ilk safari parkı da burada yer alıyor. Arazi aracıyla gezerek bütün hayvanları kendi doğal yaşamında burada görebilirsiniz. 

Hamam Müzesi 

Antep yemekleriyle olduğu kadar hamamlarıyla da ünlü bir ilimiz. Burada en güzel etkinliklerden biri hamama gitmek ve burada bütün iş yorgunluğunu atmak sayılabilir. 2015 yılında belediye tarafından restore edilerek hizmete sunulan müze görülmeye değerdir. 

Kasteller

Dünyada eşi benzeri bulunmayan ve uzun seneler yer altında kalan kasteller görülmeye değer bir başka noktadır. Birçok işlevi bulunan kasteller Gaziantep'te bulunmaktadır. Sanat tarihi terminolojisi içerisinde bulunmamalarının sebebi ise çok geç keşfedilmiş olmalıdır. 

Zeugma Antik Kenti ve Mozaik Müzesi 

Zeugma Gaziantep'in Nizip ilçesinin doğusuna Birecik Baraj gölü'nün kıyısına yedi tepe üzerine kurulmuş antik bir şehirdir. 21 bin hektarlık bir arazide bulunmaktadır bu antik kent. 

Zeugma Mozaik Müzesi ise 2011 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesidir. Çingene Kızı mozaiği dünyaca ünlüdür ve burada bulunmaktadır. Her yerden yerli ve yabancı turistler bu mozaiği görmek için buraya geliyor. 

Şire Han

1885 yılında Halep Valisi Cemil Paşa'nın emriyle halktan alınana vergilerle bu han inşa edilmiş. Vergi veremeyenler bu hanın inşasında çalışmış çalışamayanlar ise burada dua ederek destek olmuşlardır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir burası. 7500 metrekarelik bir alanda bulunur. Günümüzde otel olarak hizmet vermektedir bu güzide yapı.  

Gaizantep'te hafta sonu gezilecek diğer rotalar;

-Tarihi Antep Evleri 

-Bakırcılar ÇArşısı 

-Bedestenler 

-Gaziantep Kalesi 

-Yesemek Açık hava Müzesi 

-Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 

-Şire Han 

-Dülük Antik Kenti 

-Rumkale 

NEVŞEHİR'DE HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

Nevşehir peribacaları ile ünlü en çok turist alan şehrimiz. Burada hafta sonu gezilecek yerler hem bu doğal oluşumların güzelliğini kasarken doğal yerler de gezilecek mekanlar arasında bulunuyor. 

Nevşehir Kalesi 

Selçuklu döneminde inşa edilen bir yapı Nevşehir Kalesi. Eski yerleşim birimi olan bir yerde bir tepenin üzerinde bulunuyor burası. Osmanlı döneminde Damat İbrahim Paşa tarafından onarılan bu yer Cumhuriyet döneminde de restore edilmiş. Kesme taş ve moloz taştan inşa edildiği için mimarisi görülmeye değer mutlaka. 

Göreme 

Etkileyici vadilere sahip olan Göreme turizm açısından etkili bölgelerden biridir. Kaya oyma evler, butik oteller, restoranlar ve çarşısı görülmeye değer noktaları. Hafta sonu için gezilecek en güzel gezi yerlerinden biri. 

Ürgüp

Selçukların en önemli yerlerinden biri burası. Konya ve Niğde'ye açılan bir kapı burası. Selçuklu dönemine ait Altıkapılı ve Temenni Tepesi türbeleri Ürgüp merkezinde yer alıyor. Üç Güzeller Peri Bacaları da burada yer alıyor. Peribacası oluşumun en güzel örneği bunlar. Ürgüp’te gezilecek yerler arasında Pancarlık ve Keşlik vadileri, Temenni Tepesi, Ayvasil Kilisesi, Mustafapaşa, Sarıhan, Pembe Vadi, Damsa Çayı, St. Theodore Kilisesi, Taşkın Paşa Cami, Kızılçukur Vadisi, Pancarlık Kilisesi, Rum Hamamı, Ala Kilise, Kepez Kilisesi, Soğanlı Ören Yeri ve Ürgüp Müzesi bulunuyor.

Kapadokya'da gezilecek yerler

Avanos

Hititlerden bu güne kadar seramik yapım geleneğinin sürdüğü bu yerde gezilecek harika bir rota. Kızılırmak'ın kıyısında bulunan Avanos nehrin taşıdığı kırmızı milli otoparktan elde edilen çamurla seramik çömlek yapımı çok yaygın burada. Bu sayede buraya yapılan kültür turları da yaygın. 

Uçhisar Kalesi

Kapadokya'nın en yüksek noktasında bulunuyor. Bu kale oyma kaya evleri ve otelleri ile meşhur. Kapadokya manzarasını buradan görebilirsiniz. Hasan ve Erciyes dağlarını da buradan görebilirsiniz. 

Nevşehir'de görülmeye değer diğer yerler şöyle;

-Damat İbrahim Paşa Külliyesi 

-Ihlara Vadisi 

-Kaymaklı Yeraltı Şehri 

-Derinkuyu Yeraltı Şehri 

-Özkonak Yeraltı Şehri 

-Açıksaray Örenyeri ve Mantarkaya

-Mustafapaşa

-Çavuşin

-Zelve vadisi

-Paşabağ Ören Yeri 

-Ortahisar

ARTVİN'DE HAFTA SONU GEZİLECEK YERLER

Artvin'de hafta sonu gezilecek çok güzel yerler bulunuyor Hem burada yaşayan halkın hem de başka illerden gelen kişilerin gezebileceği yerler arasında bulunan gezi rotalarını siz de çok vakit kaybetmeden keşfedin.

Cehennem Deresi Kanyonu 

200 metreyi aşan yükseltisi ile herkesi hayran bırakan muazzam manzaraya sahip bu kanyon Artvin'de bulunuyor. Ülkemizde görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir burası. 

Türkiye'deki kanyonlar baş döndürüyor - Manzarası muazzam 11 kanyon haberimizden diğer kanyonlara dair detaylı bilgileri ve Cehennem Deresi Kanyonu'na dair bilgileri de bulabilirsiniz. 

Atabarı Kayak Merkezi 

Yükseltisi fazla olması sebebiyle ülkemizde kayak merkezleri de çok bulunuyor. Bunlardan biri de Artvin'de bulunan Atabarı Kayak Merkezi .sezonun açıldığı dönemlerde hafta sonu yapılacak en güzel aktivite bu kayak merkezilerine giderek güzel bir gün geçirmek olacaktır. 

Türkiye kayak merkezleri listesi haberimizden bütün kayak merkezileri ve Atabarı Kayak Merkezi'ne dair bilgileri bulabilirsiniz. 

Sahara Milli Parkı 

Doğal güzelliklere sahip olan Artvin gezilecek yerler bakımından çok zengin bir ilimiz. Hafta sonu burada keşfedeceğiniz sayısız yer var. Öyle ki Sahara Milli Parkı bunlardan sadece biri. Çok güzel doğası size kamp kurmak için de güzel bir rota verebilir. 

Türkiye'nin görülmeye değer Milli parkları haberimizde bütün Milli Parklara dair ve Sahara milli Parkına dair bilgileri bulabilirsiniz. 

Borkça ve Şavşat

Muazzam görüntüye sahip çok güzel iki göl Borçka ve Şavşat. Bütün sosyal medya profillerini de süsleyen bu iki göl hafta sonu gezisi için mutlaka görülmeye değer iki yer. Birbirine uzak mesafelerde bulunsa da ikisinin de gölleri ve çevresinde bulunan doğa manzarası harika. 

-Çifte Köprü 

-Atatepe 

-Delikli Kaya 

-Arsiyan Yaylası 

-Yaylalar Köyü 

-Tekkale Manastırı 

-Satlel Kalesi 

-Mençuna Şelalesi 

-Meral Şelalesi 

-Yıldız Gölü 

-Ferhatlı Kalesi 

-Otingo Kalpıcası 

-Beyazsu Yaylası 

-Dolishane kilisesi

-Hatila Vadisi 

-Kafkasör Yaylası 

-Barhal Kilisesi 

-Maçahel Yaylası 

-Ciro Şelalesi 

Türkiye'de hafta sonu gezilecek yerler yukarıda belirtildiği gibi her ilde farklı. Sizlere 7 ayrı ilde gezi noktalarını bütün detaylarıyla verdik. Mutlaka hafta sonu tatilinde ne yapsam diye düşünmeden bu listelere de göz atın. 

YORUMLAR 1
  • Ahmet Cengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Adana’ya gitmişken o kadar çok şey yapılır ki…Ama siz madem Adana ya gideceksiniz civardaki Ulucami’yi, Saat Kulesi’ni,Atatürk ve Arkeoloji Müzeleri’ni görmeli, Kazancılar’da yani Adana Kebabı’nın icat edildiği yerde Adana Kebabı yemeklisiniz.Gölün etrafında da muhakkak dolaşınız.Merkez Park’da minyatür trene bininiz.Konaklamayı düşünüyorrsanız Saydam Oteli trercih edebilirsiniz.
    Cevapla