İshale ne iyi gelir? Yetişkinlerde ishali geçirmek için doğal tedavi yöntemleri

Günde 3-4 defadan fazla tuvalete çıkma ve dışkının normalden daha sulu olması başlıca belirtileri olan ishale ne iyi gelir? Günlük hayatı olumsuz etkileyen ishalden doğal yollarla kurtulmanız mümkün. Peki yetişkinlerde ishali ne geçirir? İşte karın ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ile kendine gösteren ishal için tedavi yöntemleri...

İshale ne iyi gelir? Yetişkinlerde ishali geçirmek için doğal tedavi yöntemleri
İshale ne iyi gelir? Yetişkinlerde ishali geçirmek için doğal tedavi yöntemleri
GİRİŞ 03.01.2020 08:29 GÜNCELLEME 03.01.2020 08:29
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İsgal, günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız sindirim sorudur. Başlıca nedeni bağırsakların enfeksiyonlara bağlı olarak düzgün çalışmamasından kaynaklıdır. Bunun dışında pek çok nedenden meydana gelebilen bu rahatsızlık önemsenmez ve tedbir alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

 

Günde 3-4 defadan fazla tuvalete çıkma ve dışkının normalden daha sulu olması başlıca belirtileridir. Bu durum uzun süreli olur ve önlem alınmazsa sıvı kaybından dolayı oluşan hastalıkları devamında getirir. Hastalık sürecinde bol bol sıvı tüketilmeli ve beslenmeye dikkat edilmelidir. İlk aşamada doğal yöntemlerle tedavi olmaya çalışılır fakat eğer alınan önlemlere rağmen iyileşme göstermediyse doktora danışılması tavsiye edilir. 

İSHAL NEDENLERİ

İshal her yaştan kişinin her mevsimde yaşayabileceği türden bir hastalıktır. Sindirim sisteminde oluşan dengesizliklerden kaynaklı oluşur. Özellikle yazın sıcaklarla birlikte bakterilerin çoğalarak yayılması mikrop kapma olasılığını arttırır, böylelikle ishale yakalanma riski çoğalır. 

İshalin nedenleri her yaş grubunda farklı şekillerde kendini gösterir.

- Bebeklerde diş çıkarma döneminde görülür
- Bağırsak enfeksiyonları
- Alerjik faktörler
- İlaçtan kaynaklı yan etkileri 
- Süt ve süt ürünlerine olan tahammülsüzlük
- Gıda zehirlenmeleri
- Solunum yolu enfeksiyonları

 

İSHAL BELİRTİLERİ

İshal bağırsakların düzensiz ve hızlı çalışması sonucu oluşan bir hastalıktır. Belirtileri şöyledir:

- Dışkıda sıvılaşma
- 3-4 defadan fazla tuvalete çıkma
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Karın ağrısı
- Halsizlik

İSHAL TEDAVİSİ

İlk olarak evde doğal yöntemlerle müdahale edilerek iyileştirilmeye çalışılır netice alınmadığı takdirde doktora danışılması gerekir. Hastalık sürecinde  çok fazla sıvı kaybı yaşandığından normalinden çok su içilmelidir. Aksi halde hızlı sıvı kaybı ölüme yol açabilir. Hastalığın ilk 2 günü evde doğal yöntemlerle tedavi edilmeye çalıştıktan sonra netice alınmazsa doktora gidilerek doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Varsayımlara dayanarak ilaç tedavisine başlanması hastalığı daha tehlikeli bir boyuta taşıyabilir.

İshal tedavisi için beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir. Tavsiye edilen bazı besinlerin yenmesi hem bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur hem de bu sürecin çabucak geçmesine vesile olabilir. O yüzden kişinin bu süreçte beslenmesine özen göstermesi gerekir. Bağırsakta iyi huylu bakterilerin çoğalması için probiyotik takviyesi uygulanmalıdır. Probiyotik özellikle ev yoğurdu, doğal süt ve peynirde bol bol bulunmaktadır. Probiyotik takviyesini eczaneden de temin etmek mümkündür. 

Hastalık meydana geldiğinde TÜKETİLMESİ tavsiye edilen besinler şöyledir:

- Yaşanılan sıvı kaybından dolayı bol miktarda su içilmeli
- Elma, muz, havuç, şeftali yenmeli ve evde hazırlanan meyve suları içilmeli
- Az yağlı yapılmış çorbalar
- Yoğun ayran
- Probiyotik açıdan zengin besinler (doğal olmasına dikkate edilmeli)
- Elma sirkesi (bağırsaklarda oluşan enfeksiyonların temizlenmesine yardımcı olur)

TÜKETİLMEMESİ gereken besinler ise şunlardır:

İshal olunduğunda sindirim sistemi yıpratıcı bir süreçten geçtiği için yormayan ve hafif gıdalar tercih edilmelidir.

- Fazla yağlı yemekler
- Laktoz içeren besinler
- Lifli yiyecekler
- Ambalajlı ve hazır yiyecekler
- Baharatlı yiyecekler
- Çay ve kahve
- Sigara ve alkolden kaçınılması gerekir.

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Başta kişisel temizliğe özen gösterilmelidir. Ellerin sık sık yıkanması, kişisel temizlik eşyalarının kimseyle paylaşılmaması dikkat edilmesi gerekir. Yemeklerin temiz ve mevsimine göre tüketilmesine itina göstererek iyi pişmiş olmalıdır.

Bekletilmiş ve tarihi geçmiş gıdaların tüketilmemesi konusunda gereken hassasiyet sağlanmalı. Bol miktarda su içilmeli, mümkünse şebeke suyu değil arınmış veya paket sular içilmelidir.

Yaz aylarında serinlemek için tüketilen açıkta dondurma ve buzlu içeceklere de dikkat edilmelidir.  Hastalığa yakalandıktan sonra tedavi süreci boyunca evde kalınmalı ve sosyal ortamlara girerek bulaşıcı enfeksiyon risklerinden uzak durulmalıdır. 

YORUMLAR 3
  • Nuri 4 yıl önce Şikayet Et
    Limon gibi bir mucize yi ishali kesenler arasına yazmamışınız yazıklar olsun
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    bir kaşık elma sirkesi için, üstüne harşlanmış tuzlu süt mısırı ham, çok ağırsa iki gün aynı, tedavi artı güzelleştirir.
    Cevapla
  • kisai 4 yıl önce Şikayet Et
    tek ilacını söyleyeyim... yan etkisi yok, doğal ilacın ta kendisi.. bakkal/marketten fırına sürülmüş/kızartılmış ETİMEK alın ve ondan sade şekilde 5-6 parça yiyin ... deneyeblirsiniz. kola-nohut-kahve leblebi- ... bunların hepsi saçmalık..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı