Meme kanseri belirtileri nelerdir? Meme kanseri tedavi yöntemleri...

Dünya çapında en riskli hastalıkların başında gelen meme kanseri sinsice ilerleyerek kendini belli etmemektedir. Ancak, hastalığın ilerlemesi durumundan farklı semptomlarla hastalık kendini belli etmektedir. Meme kanserine karşı alınması gereken en önemli tedbir sık sık kontrole gitmek ve her ay düzenli muayenedir. İşte meme kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri

Meme kanseri belirtileri nelerdir? Meme kanseri tedavi yöntemleri...
Meme kanseri belirtileri nelerdir? Meme kanseri tedavi yöntemleri...
GİRİŞ 10.05.2020 15:58 GÜNCELLEME 10.05.2020 15:58

Meme kanseri, meme dokusunun içerisinde yer alan süt bezlerinde oluşan kanser hücrelerinin yayılmasıyla meydana gelmektedir. Dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüme neden olan 2. en tehlikeli kanserdir. Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de en önemli şey erken teşhistir. Kanser hücreleri oluşmaya başladığında sinsice ilerler o yüzden kişinin sıkılıkla kendini muayene etmesi önemlidir. Uzmanlar, 20 yaşından sonraki tüm kadınların her ay adet bitimiyle birlikte kendilerini muayene etmelerini söyler. Şüpheli herhangi bir durumda ise muhakkak doktora başvurulması gerektiğini yinelerler. 40 yaşını aşmış kadınların ise her yıl düzenli olarak 1 defa mamografi çektirmesini önerir. Çoğu zaman kadınlarda görülen meme kanseri, erkeklerde görüldüğünde kadınlarınkinden daha riskli olur. Bundan dolayı da erkeklerin de tedbiri elden bırakmamaları gerekir. 

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ

Meme kanseri uzun süre kendini belli etmeden ilerleyen bir hastalıktır. Bundan dolayı belirtileri kendini gösterdiği evre hastalığın ileri boyutlarıdır. Hastalığın ileri seviyelerine gelmeden rutin kontrollerin yapılması gerekir. Kanserin ilerlemesiyle birlikte kendini gösterdiği belirtiler şöyledir:

- Meme ve koltuk altında oluşan kitle
- İki meme arasındaki gözle görülür fark
- Memede kızarıklık, egzama ve yara oluşması
- Memenin fizyolojik değişimi
- Halsizlik 
- Kilo kaybı
- Şiddetli ağrı
- Meme başından kanlı-kansız akıntı olması

MEME KANSERİ NEDENLERİ

Meme kanserinin en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Ailesinde meme kanserine yakalanmış bir kişinin diğer kişilere göre yakalanma riski daha yüksektir. Bundan dolayı muayene ve kontrollerini daha dikkatli tutması gerekmektedir. Meme kanserine neden olan diğer faktörler şöyledir:

- Birçok hastalığa neden olan alkol ve sigara tüketimi meme kanserine neden olan tehlikeli etkenlerdendir.
- Obezite
- Yetersiz egzersiz
- İleri yaş
- Sağlıksız beslenme, kanserojen maddelerin tüketilmesi yanında mevsiminde ve taze meyve-sebze tüketmeme
- Doğum yaptıktan sonra bebeği emzirmemek yada emzirememek
- Erken yaşta adet görmeye başlayan ve menopoz yaşı geç olan kişiler de risk faktörü yüksektir.
- İlk doğumu 30’lu yaşlarında yapmak
- Hiç doğum yapmamak gibi nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir.

MEME KANSERİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Dünya çapında çok yaygın bir hastalık olan meme kanseri her 8 kadından 1’inde görülmektedir. İlerleyen teknoloji ve bilinçlendirme amaçlı yapılan kampanyalarla meme kanserinden yaşanan kayıpların önüne geçmektedir. Özellikle son yıllarda meme kanserinden korunmak için ciddi atılımlar ve bilinçlendirme kampanyaları yapılmaktadır. Bu kampanyalarda anlatılanların başında düzenli egzersizlerin yapılması tavsiye edilir. Düzenli egzersiz, birçok hastalıktan koruduğu gibi kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Düzenli spordan sonra yine hayatımızda en önemli olan unsur sağlıklı ve düzenli beslenmedir. Kadınların özellikle adet dönemlerinin hemen sonrasında kendilerini muayene ederek şüpheli bir durumun olup olmadığını kontrol etmeliler. Doğum yaptıktan sonra 6 ay bebeğini emziren kadınlarda kansere yakalanma riski %10 daha düşmektedir. Sigara ve alkol gibi kanserojen maddelerden uzak durarak kanser riskini azaltmak mümkün olacaktır. 

TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Tavsiye edilen muayenelerin düzenli olarak yapılması ve karşılaşılan şüpheli durumlarda doktora vaktinde danışılması çok önemlidir. Tedavi süreci ise mamografi çekiminde rastlanan kitleye hangi yöntemle müdahale edileceği karar verilir. Erken evre bir meme kanseri cerrahi müdahale yapılır. Tümörün ne türde olduğu kapsamlı bir çalışma ile tespit edilir. Eğer tümörün gelecekte kendini yineleme riski varsa kemoterapi tedavisi uygulanır. Tümörden tamamen kurtulduktan sonra tekrarlama riskine karşı hastalar düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerekmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!