Karabiberin faydaları nelerdir? Öksürüğü anında kesen bal ve karabiber nasıl hazırlanır?

Mutfaklarda en çok kullanılan baharatlardan biri olan karabiber, yemeklere verdiği lezzetin yanında şifacılar ve geleneksel tıpçılar tarafından da oldukça fazla kullanılmaktadır. Zengin antioksidan ve antiviral özelliği sayesinde başta kanser olmak üzere solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Peki yoğurtlu yoğurtlu karabiberin faydaları nelerdir? İşte karabiberin faydaları ve besin değerleri...

Karabiberin faydaları nelerdir? Öksürüğü anında kesen bal ve karabiber nasıl hazırlanır?
Karabiberin faydaları nelerdir? Öksürüğü anında kesen bal ve karabiber nasıl hazırlanır?
GİRİŞ 16.02.2021 10:03 GÜNCELLEME 16.02.2021 12:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünya mutfak kültüründe çok önemli bir yere sahip baharatların başında gelen karabiber, yemeklerde, salatalarda ve hatta ilaçlarda dahi kullanılmaktadır. Sıcak iklimlerde yetişen karabiberin ana vatanı Hindistan olarak bilinmektedir. Hindistan dışında Ekvator ülkeleri olan Brezilya, Endonezya, Malezya ve Afrika ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise kısmi olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Küçük ağaçlardan elde edilen karabiber öğütüldükten sonra sofralarda yer almaktadır. Yemeğe kattığı lezzetle birlikte birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır.

KARABİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

Doğanın insanoğluna sunduğu en kıymetli şifa kaynaklarından biri olan karabiber, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde insanın ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılamakla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Kış aylarında solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen karabiber, bal ile karıştırıldığında boğaz ağrısı ve öksürüğü geçmesine yardımcı olmaktadır. Karabiberin sağlığa olan faydaları şöyledir:

- Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak zehirlenmelerin önüne geçer ve kanser hücreleriyle savaşır.

- İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılar, bu eksikliklerden kaynaklı oluşabilecek hastalıkların önüne geçer.

- Hazımsızlığa iyi gelerek mide hastalıklarına karşı etkilidir.

- Gaz gidericidir.

- Balgam sökücüdür ve öksürüğün geçmesini sağlar.

- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, bağırsakların daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

- İdrar söktürücüdür. Terlemeye yardımcı olur ve böylece vücudun toksinleri daha çabuk atmasını sağlar.

- Diş sağlığını korur. Çürümeyi önler ve ağrı kesicidir.

- Gut hastalığının önlenmesinde etkilidir.

- Saçların dökülmesine engel olarak daha sağlıklı uzamasına yardımcı olmaktadır.

- Egzama gibi cilt problemlerine karşı macun yapılıp sürüldüğünde çabucak tedavi etmesine yardımı olmaktadır. 

- Düzenli olarak tüketildiğinde cilt ve göz sağlığını koruduğu gözlemlenmektedir.

- Saç derisinde oluşan kepeklenmelerin giderilmesinde etkilidir.

- Stresi azaltarak dinginlik verir.

- Daha çabuk kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

KARABİBERİN KULLANIM ŞEKİLLERİ

Bal – Karabiber – Limon: Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen karışım, öksürük giderici olmasının yanında boğaz ağrılarına iyi gelerek hasta kimselerin daha çabuk tedavi olmasını sağlamaktadır. Grip, boğaz ağrısı ve öksürük gibi mevsimsel hastalıkların şiddetine bağlı olarak günde 3 tatlı kaşığına kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Karabiber Çayı: Öğütülmüş karabiber ve tane karabiber sıcak suyla karıştırılarak 10 dakika demlenmesi bekletilir ve bal karıştırılarak içilmektedir. Balgam sökücü ve öksürük giderici bu çay günde 2 bardağa kadar tüketilebilir. 

Karabiber Yağı: Baş ağrısı ve eklem ağrısı çekenlerin ağrıyan bölgelerine karabiber yağı ile masaj yapmaları ağrılarının kısa sürede geçmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca egzama gibi cilt hastalıklarına karabiber yağının sürülmesi tavsiye edilmektedir. Sindirim problemleri yaşayan kişiler ise karabiber yağını çorba veya içeceklerine birkaç damla eklemeleri önerilir. Başta gaz sökücü olan bu yöntem, sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca sigarayı bırakan kişilerin sigara krizine girdiğinde karabiber yağını koklamaları tavsiye edilir.

Karabiber Yağı ve Zerdeçal Karışımı: Bu karışım düzenli olarak tüketildiğinde kanser hücreleriyle savaşarak kanser oluşumunu engellemektedir. Başta akciğer ve meme kanseri olmak üzere Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına iyi geldiği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlını korumakla birlikte yüksek tansiyonun da normal seviyelere düşürmektedir.  

Yoğurt ve Karabiber Kürü: Kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı yoğurt ve karabiber kürü, akşam yatmadan önce 3 yemek kaşığı yoğurdun içine 1 çay kaşığı limonla karıştırılarak tüketilir. Bu kür, 5 gün üst üste 1-2 ara verecek şekilde devam ettirilir.

5 GR KARABİBER BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 3.2
Protein (g) 0.52
Yağ (g) 0.16
Lif (g) 1.26
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1
Potasyum (mg) 66.45
Kalsiyum (mg) 22.15
Vitamin A (iu) 27.35
Vitamin C (mg) 0
Demi 0.49

YORUMLAR 2
  • hadi oradan 3 yıl önce Şikayet Et
    anında kesiyor diye bir şey yok. kısmen azaltıyor.
    Cevapla
  • zeydaslan 3 yıl önce Şikayet Et
    karabiber satış ı az sanırım :)))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı