Ev yoğurdunun faydaları nelerdir? Bağırsakları çalıştıran yoğurt zayıflatır mı?

Yoğurt, kalsiyum ve protein kaynağı bir besin olduğundan herkesin düzenli olarak tüketmesi gerekir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimine katkı sağladığı için ev yapımı yoğurdu tüketmeleri tavsiye edilir. Besin değeri bakımından birçok gıdaya göre oldukça zengin olan yoğurt, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. İşte yoğurdun sağlığa olan faydaları ve besin değerleri

Ev yoğurdunun faydaları nelerdir? Bağırsakları çalıştıran yoğurt zayıflatır mı?
Ev yoğurdunun faydaları nelerdir? Bağırsakları çalıştıran yoğurt zayıflatır mı?
GİRİŞ 09.11.2020 07:56 GÜNCELLEME 09.11.2020 07:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yoğurt, doğal olarak elde edilip tüketildiğinde insan sağlığına önemli faydaları bulunmaktadır. Türk mutfak kültüründe yoğurt daha çok doğal olarak tüketildiğinden yararlarından da oldukça fazla istifade edilmektedir. Büyükten küçüğe herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken yoğurt, özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Çocukların kemik ve kas sistemine oldukça faydalı olan yoğurt günde en az 5-6 yemek kaşığı kadar tüketilmelidir. Yoğurdun içinde bulunan vitamin ve mineraller kemik, kas, diş, sinir sistemine sayısız yararı olmaktadır. Ayrıca yoğurt, doğal fermantasyon sonucu elde edildiği için önemli oranda probiyotik içermektedir. Probiyotikler, bağırsak florasını koruduğu ve sindirim sistemini düzenlediği için kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Vücudun gün içinde ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılayan yoğurt, her yaştan kişinin düzenli olarak tüketmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. 

YOĞURDUN FAYDALARI

Yoğurdun sağlığa olan sayısız faydası birçok beslenme uzmanı tarafından kabul edilmektedir. Ancak, heryoğurt aynı besin değerlerine sahip değildir. Özellikle marketlerden alınan hazır yoğurtlar besin değeri bakımından evde yapılan yoğurtlarla kıyaslandığında oldukça düşük vitaminlere sahiptir. Yoğurdu faydalı kılan, içerdiği kalsiyum ve protein dışında probiyotiklerdir. Evde günlük sütle elde edilen yoğurt oldukça fazla probiyotik içermektedir. Düzenli olarak tüketilen doğal yoğurdun insan vücuduna faydaları şöyledir:

- Yoğurdun en önemli faydası sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olmasıdır. İçerdiği probiyotik sayesinde bağırsak florasının koruduğu için kansere karşı korumaktadır.
- Yoğurt ciddi bir kalsiyum kaynağı olduğu için özellikle çocuklarda kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Kadınlarda menopoz döneminde sıkça karşılaşılan kemik erimesine karşı da yoğurt tüketilmesi önerilmektedir.
- Yağ yakmaya yardımcı olduğu için diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi tavsiye edilmektedir. Kilo problemi olanların düzenli olarak yoğurt tüketmesi daha çabuk kilo vermeye yardımcı olduğu bazı çalışmalarla kanıtlanmıştır.
- Yoğurt kas sistemine faydalı olduğundan spor sonrası yorulan ve yıpranan kasların güçlenmesine karşı yoğurt tüketilmesi önerilmektedir.
- Yoğurt, içerisindeki yararlı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalılara karşı koruduğu kanıtlanmıştır.
- Düzenli olarak yoğurt tüketimi bir süre sonra kalp ve damar sağlığını koruduğu, kötü kolesterolü düşürdüğü ve yüksek tansiyonu normal seviyesine indirdiği bilinmektedir. Kalp ve damar sağlığı riskli olan kişilerin günde 1 kase yağsız yoğurt yemeleri önerilir.
- Hamile kadınların yoğurt tüketmeleri, anne karnındaki bebeğin kemik ve iskelet sisteminin gelişmesine fayda sağlamaktadır. Ancak, Hamilelik hassas bir dönem olduğundan annenin herhangi bir alerjik duruma karşı doktoruna danışarak yoğurt yemesi önerilir. 
- Yoğurt, mayalandığı esnada sütte olmayan B ve C Vitaminleri sentezlediği için, vücudun ihtiyacı olan vitaminleri de kısmen karşılamaktadır. 
- Yararlı bakterilerle mayalanan yoğurt, doğal bir antibiyotiktir ve vücutta çeşitli hastalıklara neden olan zararlı bakterilere karşı savaşır.

YOĞURT SUYUNUN FAYDALARI

En az yoğurt kadar faydalı olan yoğurt suyu, yemeklere ve özellikle çorbalara eklendiğinde yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Yoğurt suyu da yoğurt kadar kanser önleyicidir ve ayran gibi içildiğinde vücutta bulunan kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Yoğurt suyunu şeker hastalarının tüketmesi halinde insülin direncini dengelediği bilinmektedir. Ayrıca yoğurt suyu, böbrek hastalıklarına karşı da etkilidir. Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olmaktadır. 

YOĞURDUN BAĞIRSAKLARA FAYDALARI NELERDİR?

Yoğurt, içerdiği probiyotik sayesinde bağırsak florasını güçlendirmektedir. Bağırsak florasının güçlenmesi kolon kanserine karşı korumaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlayan yoğurt, bağırsak hareketlerini düzenlemektedir. Bağırsakların güçlenmesi ve düzenli çalışması hem daha hızlı kilo vermeye yardımcı olmakta hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Bağırsak sağlığını korumak ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için her gün 1 kase yoğurt tüketilmesi önerilmektedir. 

1 KASE (200 GR) YOĞURDUN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 9.32
Protein (g) 6.94
Yağ (g) 6.5
Lif (g) 0
Kolesterol (mg) 26
Sodyum (mg) 92
Potasyum (mg) 310
Kalsiyum (mg) 242
Vitamin A (iu) 198
Vitamin C (mg) 1
Demir 0.1

YORUMLAR 2
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    ev yoğurdu tüketin diyorsunuz kalp hastaları yağsız yoğurt yesin diyorsunuz ev yoğurdu yağsız olmazki ayrıca doğal yağlar kalp ve damarlara zarar vermez tarihte fabrikasyon işlenmiş hidrojene yağlar çıktıktan sonra kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkmıştır
    Cevapla
  • ek9 3 yıl önce Şikayet Et
    sigara içenlere çok faydalı ev yogurtu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'li devden bomba altın tahmini! Rekor serisi sürüyor
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri