Hamilelikte şiddetli baş ağrısı neden olur? Gebelikte görülen baş ağrısı nasıl geçer?

Genellikle hamileliğin ilk aylarında görülen baş ağrısı, gebeliğin getirdiği stres ve kaygıdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle altında herhangi bir hastalığın olmadığı baş ağrıları hormonal değişikliklerden dolayı meydana gelmektedir. Peki hamilelikte görülen baş ağrısının nedenleri nelerdir? İşte gebelikte görülen baş ağrısı tedavi yöntemleri...

Hamilelikte şiddetli baş ağrısı neden olur? Gebelikte görülen baş ağrısı nasıl geçer?
Hamilelikte şiddetli baş ağrısı neden olur? Gebelikte görülen baş ağrısı nasıl geçer?
GİRİŞ 10.07.2020 17:13 GÜNCELLEME 10.07.2020 17:15

Hamilelik döneminde kadınlar, fiziksel olarak birçok değişime uğramasının yanında vücut işleyişinde de farklılıklar meydana gelmektedir. Mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi hamilelik süreci öncesinde başlarına gelmeyen birçok sağlık sorunuyla karşılaşmaktadırlar. Hamileliğin ilk haftalarından son günlerine kadar değişik semptomlarla karşılaşan kadınların doktor kontrolünde medikal ve bitkisel tedavilere başvurmaları tavsiye edilir. Herhangi bir ağrı vs için doktordan habersiz ilaç ya da bitkisel çaylar gibi yöntemlere başvurulmaması önerilir. Zira anne adayının alerjisi olması durumunda bebeğe ve kadına zarar gelebilir. Hamilelik, her aşamasında dikkatle ve özenle takip edilmesi gereken bir süreçtir ve doktordan habersiz herhangi bir tedaviye başvurulması tehlikelidir. 

HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISININ NEDENLERİ

Hamilelik öncesinde migreni olan bir kadınının hamilelikle birlikte ataklarının arttığı, kronik bir ağrıya sahip olmadığı halde ağrıların başlaması genellikle hamileliğin ilk aylarında hamilelik kaygılarından dolayı görülmektedir. Gebelik döneminde görülen baş ağrıları, altında herhangi bir hastalık ya da geçmişte yaşanan bir rahatsızlıktan dolayı görülmüyorsa hormonal değişiklikler, hamilelik stresi ve yorgunluktan kaynaklı olarak nüksetmektedir. Bunun için ilk olarak doktora danışmalı ve ağrının kesin kaynağı tespit edilerek doğru tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir. Burada dikkat edilmesi ve hassas olunması gereken asıl unsur ise doktorun kontrolü ve haberi dışında ilaç kullanılmamasıdır. 

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Hamilelik, kadının fizyolojik olarak tamamen değiştiği, hormonlarında farklılıkların görüldüğü bir süreçtir ve bundan dolayı anne adayında değişik semptomlarla karşılaşılabilir. Son derece olası ve muhtemel olan bu durumlar için doktora başvurulması gerekir. Ancak hamilelik sürecinin daha sakin ve sorunsuz geçmesi için kadınların konuyla ilgili çok araştırma yaparak uzmanlara danışması tavsiye edilir. Hamileliğin ilk aylarında görülen baş ağrıları genellikle kaygı bozukluğu ve stresten dolayı görülmektedir. Baş ağrılarının neden kaynaklı olarak görüldüğünü tam ve doğru şekilde tespit edilmesi için gerekli muayene yöntemlerine ve tetkiklere başvurulması çok önemlidir. Muayene ve taramalar sonucunda herhangi tehlikeli bir nedenden dolayı görülmeyen baş ağrılarının tedavisi, yaşam tarzında gerçekleştirilen birkaç değişiklikle mümkün görülebilir. Hamileliğin ilk aylarında görülen baş ağrıları için uzmanların tavsiyelerine uyarak ağrıların önüne geçilebilir. Uzmanların hamilelere önerdikleri tavsiyeler şöyledir:

- Sağlıklı ve dengeli beslenmek hamilelik süreci boyunca çok önemlidir. Anne adayının besin değerleri yüksek, sağlıklı koşullarda pişirilmiş yemeklere yönelerek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri doğru şekilde alması gerekmektedir. 

- Su tüketimi ve temiz hava baş ağrılarını büyük oranda azaltmaktadır. Gün içinde en az 2 litre su içerek ve temiz hava alarak ağrı ataklarının önüne geçilebilir.

- Düzenli ve sağlıklı uyku, hem bebeğin gelişimine hem de annenin sağlığı için oldukça kıymetlidir ve anne adayı bundan dolayı sağlıklı bir gece uykusu almalıdır. Düzenli uyku baş ağrılarının geçmesinde oldukça etkili olan yöntemlerden biridir. 

- Hareketsiz yaşam baş ağrılarını tetiklediğinden gün içinde hafif de olsa hareket edilmesi tavsiye edilmektedir.

- Çalışan annelerin gün içinde uzun saatler hareketsiz kalmaları ağrıların daha çok nüksetmesine neden olduğundan çalışma aralarında temiz hava ve 5-10 dakikalık yürüyüşler tavsiye edilmektedir. 

Tüm bu basit tavsiyelerin hayata geçmesi durumunda ağrıların bir nebze olsun hafiflemesi beklenilmektedir. Stres ve kaygıdan görülen ağrılar için anne adaylarının endişelenmemesi ve sakin kalmaya çalışması da uzmanların önerileri arasındadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...