Trombosit nedir? PLT yüksekliği ve düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur?

PLT, kan damarlarının onarılmasını ve kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamaların durdurulmasını sağlayan kan hücresi parçacığıdır. Yükselmesi ya da düşmesi durumunda riskli hastalıklara yol açmaktadır. Trombosit seviyesi kan sayım testleriyle tespit edilerek düşüklüğüne ya da yüksekliğine göre uygun tedavi yöntemlerine başvurulur. Peki PLT nedir ve trombosit yüksekliği ve düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur?

Trombosit nedir? PLT yüksekliği ve düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur?
Trombosit nedir? PLT yüksekliği ve düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur?
GİRİŞ 29.07.2020 09:20 GÜNCELLEME 29.07.2020 09:20

PLT (trombosit), kanın pıhtılaşmasına yani damarın hasar veya darbe görmesi durumunda yaranın onarılmasına ve kanamanın durdurulmasına yarayan kan hücresi parçacıklarıdır. PLT’nin vücutta belli bir oranda bulunması gerekli olduğundan azalması veya çoğalması durumunda bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Trombosit, kanın pıhtılaşmasını sağladığı için azalması durumunda küçük yaralarda dahi ciddi kan kayıplarına neden olabilir. Çoğalması halinde de kalp krizi, beyin kanaması gibi hayati sonuçlara neden olmaktadır. 

PLT (TROMBOSİT) NEDİR? 

Damarların hasar görmesi halinde damarların onarılmasında ve kanamayı durdurmaya yarayan kan hücresi parçacıklarıdır ve sayılarında bir orantısızlık olması durumunda hayati risk taşımaktadır. PLT riskli durumda olup olmadığı tespit edebilmek için ise kan sayım testlerinin yapılması gerekir. Az ya da çok olması durumunda uygun görülen tedaviye başlanarak sayının normal seviyesine ulaşması sağlanmalıdır. 

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

Kan sayım testinde kişinin kanında 150.000 mcL’den az trombosit bulunuyorsa, bu trombosit düşüklüğünün göstergesidir. Kansızlık, B12 eksikliği, aşırı sigara ve alkol tüketimi, kemik iliği yetersiz üretilmesi ve kemoterapi gibi radyasyonlara maruz kalarak uygulanan tedavi yöntemleri trombosit düşüklüğüne neden olmaktadır. Nedenlerin kendisi de çok ciddi rahatsızlıklar olduğundan dolayı yoğun şekilde tedavi edilmesi gereklidir. Trombosit düşüklüğüyle birlikte ortaya çıkan bazı hastalıklar şöyledir:

- Yaraların uzun süre kanaması
- Şiddetli adet kanaması
- Burun kanaması
- Diş eti kanaması
- İdrar ve dışkıda kan

TROMBOSİTİN YÜKSELMESİNE YARDIMCI OLAN GIDALAR

Sağlıklı beslenme ve zararlı alışkanlıkların bırakılması durumunda trombosit zaman içinde yükselmeye başlamaktadır. Özellikle alkol ve sigara tüketimini bırakarak trombosit seviyesinin yükseltilmesi sağlanabilir. C Vitamini zengini turunçgillerin, ıspanak, papaya, bal kabağı ve ahududu gibi gıdaların tüketilmesi durumda da trombosit seviyesinde doğal bir artış görülmektedir.

TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Trombosit yüksekliğinin tam olarak nedeni bilmese de kanser, enfeksiyon, demir eksikliği, kan kaybı gibi nedenlerden meydana gelebildiği görülmektedir. Tedavisinde daha çok kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı görülmektedir. Trombosit yüksekliği, kalp krizi, inme, beyin kanaması ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Trombosit yüksekliğinin belirtileri şöyledir:

- Baş ağrısı
- Baygınlık
- Baş dönmesi
- Geçici görüş kaybı
- El ve ayaklarda yanma hissi ve kızarma

TROMBOSİT SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLAN GIDALAR

Trombositin daha çabuk düşmesini sağlamak için ilaç tedavisinin yanında doğal ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bunun için tüketilmesi önerilen gıdalar şöyledir: Kimyon, sarımsak, zerdeçal ve karanfildir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremzede aileye ziyaretinde duygusal anlar
Suriye rejiminden son dakika 'Esad' açıklaması!