Protein eksikliği neden olur belirtileri nelerdir? Hangi besinler protein eksikliğine iyi gelir

Bağışıklık sistemini güçlenmesi için her gün düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Besinlerden alınan vitamin ve mineraller bedenin daha güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlarken hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. Protein de vücudun ihtiyaç duyduğu hayati bileşenlerden olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İşte protein eksikliğinin belirtileri ve protein değeri yüksek besinler...

Protein eksikliği neden olur belirtileri nelerdir? Hangi besinler protein eksikliğine iyi gelir
Protein eksikliği neden olur belirtileri nelerdir? Hangi besinler protein eksikliğine iyi gelir
GİRİŞ 23.01.2021 09:57 GÜNCELLEME 23.01.2021 09:57

Protein, vücudun ciddi şekilde ihtiyaç duyduğu hayati öneme sahip mineraldir. Günlük hayatımızda protein ihtiyacının karşılanması için protein ağırlıklı besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Protein eksikliği erkenden müdahale edilmediğinde sonraki aşamalarda ciddi sağlık sorunlarına yok açmaktadır. Proteinler kısmen vücut tarafından üretilirken kısmen de alınan gıdalarla karşılanmaktadır. Protein genellikle hayvansal gıdalardan karşılansa da bazı baklagillerin tüketilmesiyle de kısmen karşılanabilmektedir. Protein eksikliği görülen kişilerde karaciğer yağlanması, saç, cilt, tırnak güçsüzlüğü, kemik hassasiyeti ve kas kaybı gibi hastalıklarına neden olmaktadır.

PROTEİN EKSİKLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?

Hayvansal ürünlerin yeteri kadar tüketilmemesi vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamamasına bağlı olarak bazı hastalıklar görülmeye başlar. Özellikle gelişme çağındaki çocukların yeteri kadar beslenememesi durumunda gelişmelerinde durma görülmektedir. Vücut, proteinin bir kısmını kendi üretmektedir diğer ihtiyacı olan kısım ise besinlerle alınmasını bekler. Her gün alınan besinlerle gerekli olan vitamin ve mineraller karşılanır, karşılanmadığı durumlarda ise bazı sağlık sorunları yaşanmaya başlamaktadır. Protein eksikliği kırmızı et, süt, yumurta, tavuk, balık, mercimek, bakla, nohut, fındık, badem, ceviz ve yağlı tohumların düzenli olarak tüketilmemesi durumlarında görülmektedir. 

PROTEİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Vücudun ihtiyacı olan proteinin alınmaması durumunda bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Özellikle veganların yaşayabileceği sağlık sorunları hayvansal ürünlerin tüketilmemesine bağlı olarak görülmektedir. Protein eksikliğinin belirtileri şöyledir:

- Gelişme çağındaki çocuklarda büyümenin durması
- Saç ve tırnak yapısının zayıflaması
- Saç dökülmesi
- Hızlı kilo alma
- Cilt problemleri, daha çabuk yaşlanma ve ciltte cansızlık
- Kas güçsüzlüğü ve kas kaybı
- Kansızlık 
- Göz hastalıkları
- Diş eti hastalıkları
- Kemik gelişiminin durması, kemik zayıflığı ve özellikle menopoz dönemlerinde görülen kemik erimesi hastalığına yakalanma riskinin artması
- Çabuk yorulma, halsizlik
- Yaraların geç iyileşmesi
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hastalıklara karşı direncin azalması. Grip, nezle gibi mevsimsel görülen solunum yolu hastalıklarına dahi hemen yakalanma
- Beslenme bozuklukları gibi belirtilerle protein eksikliği kendini göstermektedir. 

PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK OLAN BESİNLER

Protein eksikliğini kişi kendi beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak kısmen tespit edebilir. Yukarıda belirtilen herhangi bir semptomun görülmesi hayati risk taşımadığından beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle tedavi edilmesi mümkündür. Daha sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi protein eksikliğinin de giderilmesi olasıdır. Protein eksikliği, hem bitkisel hem de hayvansal besinlerle karşılanmaktadır. Burada asıl dikkat etmesi gerekenler veganlardır. Veganlar, hayvansal hiçbir ürünü tüketmedikleri için özellikle protein içeren gıdaları tüketmeleri sağlıkları bakımından oldukça önemlidir. Protein zengini gıdalar ve besin değerleri şunlardır:

- Kırmızı Et: Tüketilen et miktarının yaklaşık 5/1 protein olarak vücudumuza alınmaktadır. Bundan dolayı en güçlü protein kaynağı olarak görülmektedir. Kırmızı et, sağlıklı şekillerde pişirildiği ve bol salata ile tüketildiğinde bedenin ihtiyacı olan besin değerlerini büyük oranda karşılayan güçlü bir besindir. 

- Yumurta: Saç ve tırnakların güçlenmesine direkt etkili olan yumurta her sabah 1 tane tüketen kişinin güç içinde daha zinde ve enerjik kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca diyet yapanların da uzun süre tok kalmasını sağlamakla birlikte vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini kısmen karşılamaktadır. 

- Balık: Neredeyse tüketilen balığın 5/1 kadarı protein olarak vücuda geçmektedir. Kişinin hem omega 3 hem de protein ihtiyacını karşılayan balığın haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. 

- Tavuk: Zengin besin değerlerine sahip olan tavuk, hem protein eksikliği olan kişilerin düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilen besinler arasında yer almaktadır. 

- Peynir: Süt ürünleri zengin vitamin ve minerallere sahiptir. Peynir de protein bakımından en zengin besinlerden olup düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle sabah kahvaltılarında peynir ve yumurta ikilisi vücudun ihtiyacı olan proteini büyük oranda karşılamaktadır.

Hayvansal gıdaların dışında mercimek, nohut, barbunya, fındık, badem, ceviz ve tohumlar da vücudun protein ihtiyacını karşıladığından öğünlerde yer verilmesi gereken besinlerdir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!