SMA taraması nasıl yapılır? 2022 evlilik başvurusu öncesi SMA testi ücretli mi?

Evlilik öncesi, SMA taraması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önderliğinde gerçekleşen bilim kurulu toplantısı sonucunda duyuruldu. Bu karar ile yeni doğan tüm bebeklere uygulanacak olan SMA testi taraması sayesinde erken tanı ve tedavi imkanı sağlanacak. Peki SMA taraması nasıl yapılır?

SMA taraması nasıl yapılır? 2022 evlilik başvurusu öncesi SMA testi ücretli mi?
SMA taraması nasıl yapılır? 2022 evlilik başvurusu öncesi SMA testi ücretli mi?
GİRİŞ 03.12.2021 11:52 GÜNCELLEME 03.12.2021 12:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu son karara göre evlilik öncesindeki tüm çiftlerin SMA taramasından geçme zorunluluğu getirdi. Fahrettin Koca, ülke çapında başlatılacak SMA taraması ile hastalığa erkenden tedbir alınabilecek. 

Boyun tutulmasında ne yapılır? Boyun tutulmasına iyi gelen rahatlatan egzersizler...Boyun tutulmasında ne yapılır? Boyun tutulmasına iyi gelen rahatlatan egzersizler...

SMA Taraması Nasıl Yapılır? 

Anne babaların taşıyıcılık riskini öğrenmek amacıyla bakanlığın zorunlu kıldığı SMA taraması, çocukların bu hastalıkla doğmasının önüne geçmeyi hedefler. SMA taraması sonucunda anne babalarının genetik yapılarının SMA'lı bebek dünyaya getirme riskini ölçmektedir. Sonuca göre anne baba olmak isteyen kişilerin tüp bebek yöntemi ile bu riskten uzak bir şekilde anne baba olabilirler. SMA taramaları bakanlığın sunduğu prosedürlere göre devlet hastanelerinde yapılacaktır. 

Çocuk aspirini faydaları nelerdir? Bebe aspirini günde en fazla ne kadar kullanılır?Çocuk aspirini faydaları nelerdir? Bebe aspirini günde en fazla ne kadar kullanılır?

Evlilik Öncesi SMA Taraması Zorunlu Hale Gelecek

Fahrettin Koca erken tanı ve doğru tedavinin önemine vurgu yaparak SMA taraması ile ilgili şu sözleri söyledi:

'Bugün nihai anlamda bir tedavisi olmayan ve kalıtım yoluyla ortaya çıkan SMA, önlem alınması mümkün bir hastalıktır. Bu amaçla, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yenidoğan bebeklere SMA taraması yapılması programını hayata geçiriyoruz. Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebekler için, hastalıklar açısından yapılan genetik taramalara SMA hastalığı dahil edilmiş durumdadır. Böylece, tedavinin etkili olduğu erken dönemde yakalama şansı ortaya çıkacaktır. Çalışma, ay sonuna dek uygulamaya konuyor.'

SMA Testi Ücreti Nedir?

Bakanlık tarafından uygulanacak SMA taraması programı, 81 ilde tüm çiftlere ücretsiz olarak uygulanacaktır. 

YORUMLAR 1
  • Ceyda 2 yıl önce Şikayet Et
    Evli olup da çocuk isteyenlere de yapılsa keşke
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer