El titremesi nedenleri nelerdir? Et titremesi nasıl tedavi edilir?

El titremesi, kasların istemsizce hareket etmesiyle oluşan, genellikle stres ve heyecana bağlı görülen bir rahatsızlıktır. Dengesiz beslenme, aşırı sigara ve alkol tüketiminden kaynaklı beynin verdiği sinyallerle görülebilir. El titremesinin altında yatan kronik bir rahatsızlık yoksa alışkanlıkların değiştirilmesiyle geçmesi mümkündür. Peki el titremesi nasıl geçer? İşte el titremesinin nedenleri ve belirtileri...

El titremesi nedenleri nelerdir? Et titremesi nasıl tedavi edilir?
El titremesi nedenleri nelerdir? Et titremesi nasıl tedavi edilir?
GİRİŞ 20.08.2020 13:56 GÜNCELLEME 21.08.2020 13:57

Daha çok strese bağlı olarak ortaya çıkan el titremesi, beyinden gelen sinyallerle meydana gelmektedir. Günlük hayatın stresi, kaygı bozukluğu gibi nedenlerle orta çıkan el titremesi uzun süre aç kalma, beslenme bozukluğu ve sağlıksız beslenemeden kaynaklı da görülebilir. El titremesinin görüldüğü kişiler yaşam standartlarını kısmen düzeltmeye giderek kendilerini tedavi etmeleri mümkündür. Ancak, günlük hayattaki değişikliklere rağmen devam eden el titremesinin altta olan nedenlerini öğrenmek ve doğru tedavinin uygulanması gereklidir. El titremesi nörolojik yani beyinle alakalı sağlık sorunlarından dolayı da görülebildiğinden doğru müdahalenin yapılması hayati önem taşımaktadır. 

 

 

EL TİTREMESİ NEDEN OLUR? 

El titremesi istemsizce meydana gelen ve genellikle kişinin o anki ruh haline bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Daha çok aşırı stres altındaki kişilerde görülen el titremesi, nörolojik nedenlerden dolayı da görüldüğü için uzun süreli devam etmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir. El titremesi nedenleri şöyle sıralanmaktadır:

 

 

- Gün içinde çok fazla çay ve kahve tüketmek. Özellikle 2-3 bardaktan fazla kahve tüketen kişilerin kalp çarpıntısı, baş dönmesi, bayılma ve el titremesi görüldüğünden daha ölçülü ve dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. 

- Fazla stres ve baskı altında çalışmak, kişilerin motivasyonunu düşürerek hem daha az verimli çalışmasına neden olarak el titremesi gibi semptomlara neden olmaktadır.

- Günlük hayatta heyecan, öfke, korku gibi duyguları uç noktalarda yaşamak el titremesine neden olmaktadır. Bunun için kişilerin daha sakin ve dingin yaşamaya çalışmaları önerilir. 

- Dengesiz ve sağlıksız beslenme. İnsan bedeninde ortaya çıkan hemen hemen her hastalığın altında yatan nedeni sağlıksız beslenmektir. Sürekli sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerin bir süre sonra bedenleri el ayak titremesi gibi sinyaller vermektedir. 

- Vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineralleri tam olarak karşılayamamak. Özellikle B12 eksikliği el titremesine sebep olmaktadır.

- Çok fazla sigara ve alkol tüketimi

- Depresyon ve bunalım. Sinirlerin yıpranması sonucunda da görülebilir. 

- Uzun süre aç kalınması halinde kan şekerinin düşmesi ellerin titremesine yol açabilir

- Uyku düzensizliği, yeteri kadar uyumama ve aşırı yorgunluk

- Parkinson, epilepsi ve nörolojik nedenler

EL TİTREMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

El titremesi muhtelif nedenlerden dolayı görülen ve kişinin huzursuz olmasına neden olan bir rahatsızlıktır. El titremesi yaşayan kişilerde genellikle normalin dışında yazma bozuklukları, ses titremesi, ele alınan maddelerin kontrolünü sağlamada güçlük, baş dönmesi ve el ayak halsizliği gibi görülmektedir. 

EL TİTREMESİ NASIL GEÇER? 

El titremesinin geçmesi için kişinin ilk olarak alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmektedir. Özellikle çok fazla sigara, alkol ve kafein tüketen kişilerin bu alışkanlıklarını bırakmaları atılması gereken en önemli adımdır. Gün içinde çok sık maruz kalınan stresten mümkün mertebe uzaklaşmaya çalışılmalıdır. Uyku saatlerinin kontrollü olmasına ve günlük ihtiyaç duyulan uyku saatine de dikkat edilmelidir. Ayrıca beslenmenin de el titremesini çok tetikleyen bir etkisi olduğundan günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yönelik gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca tüketilen gıdaların önemi kadar öğün saatleri de çok önemlidir. Yemeklerin belli bir düzen içinde yenmesi, öğünler arasında çok uzun saatlerin olmamasına dikkat edilmelidir.

Tüm bu yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi, hayatın düzene girmesi sonucunda el titremesi büyük olasılıkla geçmesi beklenir. Ancak sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve stres-öfke-heyecandan kontrolü sağlandığı halde devam edilen el titremesine karşı altında yatan tehlikeli bir durumun olup olmadığını tespit edebilmek için doktora başvurulması ve çıkan neticeye göre doktorun uygun gördüğü tedaviye başlanmalıdır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!
Şaban Sevinç: Atatürk'e rahmetli demeyin