Çay posası ne işe yarar? Demlikte kalan çay demi nasıl değerlendirilir? Çay çöpü pansumanı...

Çay posası, doğal peeling olarak cilt bakımında oldukça fazla tercih edilmektedir. Göz sağlığından cilt bakımına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Demlikte kalan çay tortularının çöpe atmak yerine cilt bakımında kullanılması, hiçbir kimyasal malzemeye gerek kalmadan cildin temizlenmesini ve daha canlı kalmasını sağlamaktadır. Peki kalan çay demi nasıl değerlendirilir?

Çay posası ne işe yarar? Demlikte kalan çay demi nasıl değerlendirilir? Çay çöpü pansumanı...
Çay posası ne işe yarar? Demlikte kalan çay demi nasıl değerlendirilir? Çay çöpü pansumanı...
GİRİŞ 02.06.2021 13:45 GÜNCELLEME 02.06.2021 13:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çay, özellikle kahvaltıların vazgeçilmez içeceği olarak tüketilmektedir. Ölçülü tüketilmesi durumunda birçok faydasının olduğu, özellikle de baş ağrısını dindirerek depresyona girme riskini azalttığı bilinmektedir. Çayın içecek olarak tüketilmesinin sağlığa birçok faydası bulunurken posasının da ziyan edilmemesi, doğal bakım ürünü olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Çay posası, vücut peelingi olarak kullanıldığında vücuttaki ölü hücreleri temizler ve arındırır. Böylece daha canlı bir görüntü kazanılmış olur. 

Çay Posasının Faydaları Nelerdir?

Ülkemizde oldukça fazla tüketilen çay, içilip bitirdikten sonra kalan posasının atılmayarak kullanılması tavsiye edilir. Demlikte kalan çay posasının-tortusunun sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. En yaygın kullanım olan vücut peelingi, tüm vücudu ölü hücrelerden arındırarak daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda yara ve yanıklara sürüldüğünde yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Çay posasının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şöyledir:

  • Çay, göz sağlığı için çok önemli bir merhem-ilaç olarak kullanılmaktadır. Çay tortusu temiz bir pamuğa sürüldüğünde göz ağrısı, göz yorgunluğuna iyi gelmektedir. Özellikle uzun süre bilgisayar ve telefon ekranına bakan kişilerin gözlerini dinlendirmeleri için çay maskesi uygulamaları önerilmektedir. Ayrıca göz akıntısı ve çapaklanmaya da iyi gelmektedir. 

  • Ayak kokusuna iyi gelmektedir. Su dolu bir kabın üzerine çaydanlıkta kalan çay posası dökülür ve ayaklar 10-15 dakika kadar bekletilir. Bu yöntem ayak kokusunun büyük oran geçmesini sağlamaktadır. 

  • Balık, soğan, sarımsak gibi elde uzun süre koku bırakan yemeklerin yapılmasının ardından çay posası ile ellerin yıkanması, keskin kokunun geçmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Ağız içinde çıkan yaraların geçmesi için çay posası ile gargara yapılması önerilmektedir. 

  • Kesik, sinek ısırığı ve yanık yaralarının geçmesi için çay posası ile pansuman yapılarak yaranın daha çabuk geçmesi sağlanabilir.

  • Buzdolabında yemeklerden kaynaklı oluşan ağır kokuların geçmesi için çaydanlıkta kalan çay posasının kurutularak temiz bir kase ya da tabağa konularak buzdolabına yerleştirilmesi önerilir. Böylece buzdolabındaki ağır kokuların geçmesi sağlanabilir. 

  • Vücudun ölü hücrelerden arınması ve doğal nem dengesini koruması için duşa girmeden önce çay posası peelingi yapılabilir. Böylece cildin daha canlı görünmesi sağlanmış olur.

  • Çay posası ile yapılan gargara boğazı temizler ve yumuşatır. Böylece boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olur.

  • Temiz bir pamuğa sürülen çay posası gözler 10 dakika kadar bekletilince gözaltı torbalarının geçmesini sağlar.

Çay Posası Nasıl Kullanılır?

Göz ağrısı ve göz torbalarının geçmesi için temiz bir pamuğa sürülen çay posası 10 dakika kadar gözlerde bekletilerek kullanılabilir. Vücut peelingi yaparken ise duştan öce tüm vücuda 1-2 dakika uygulanabilir. Böylece cilt ölü hücrelerden arınmış ve canlanmış olur. 

YORUMLAR 3
  • abdurrezak 2 yıl önce Şikayet Et
    çok yararlı bir makale
    Cevapla
  • Naz 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel haberler bizi bilgilendiriniz için teşekkürler
    Cevapla
  • ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    bende çok teşekkür ederim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü