Diz ağrısı neden olur? Çömelince artan diz kapağı ağrısının sebepleri nelerdir?

Halk arasında oldukça yaygın olan diz ağrısı pek çok nedenden meydana geldiği gibi farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Kronik bir rahatsızlık ya da altta yatan başka bir nedene bağlı olmadan görülen diz ağrıları genellikle aşırı kilo ve yanlış egzersiz hareketlerinden görülmektedir. Peki çömelince ya da merdiven çıkınca nükseden diz ağrıları neden olur? İşte diz ağrılarını nedenleri ve tedavi yöntemleri...

Diz ağrısı neden olur? Çömelince artan diz kapağı ağrısının sebepleri nelerdir?
Diz ağrısı neden olur? Çömelince artan diz kapağı ağrısının sebepleri nelerdir?
GİRİŞ 13.01.2021 09:07 GÜNCELLEME 13.01.2021 09:07

Diz ağrısı, her yaş grubundan kişilerde görülebilen yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle dize alınan darbeler sonunda içte meydana gelen hasarlardan dolayı meydana gelmektedir. Bazen farklı hastalıkların semptomu olarak görüldüğünden uzun sürmesi ve denenen tedavi yöntemlerinin neticelenmemesi durumundan bir doktora başvurarak doğru tedaviye başlanması gerekir. Ağrının boyutuna ve nedenine bağlı olarak doktor kontrolünde ilaç ye da fizik tedaviye başlanarak tedavi edilir.

DİZ AĞRISI NEDENLERİ?

Diz Ağrıları, çok sık karşılaşılan ve birçok nedenden ötürü görülen rahatsızlıktır. Diz ağrısı, kişinin günlük yaşamında aksaklıklara neden olan, yürümesini yavaşlatan, oturup kalkerken acı veren ve zaman içinde artarak devam eden fiziksel bir rahatsızlıktır. Diz ağrıları genellikle sporda sakatlanma, yaralanma, altta yatan hastalık, diz bağlarının kopması gibi nedenlerden kaynaklı görülmektedir. Bunlar dışında her yaş grubunda sıkça görülen kireçlenmelerden kaynaklı diz ağrıları da görülmektedir. Kireçlenmeden kaynaklı meydana gelen diz ağrıları, genellikle eklemler arasında yer alan kıkırdağın aşınması ve tahrip olmasından dolayı görülebilir. Aşırı kilolu bireylerde dizlere uygulanan baskının artarak kronik diz ağrısına dönüşmesi de sebepler arasında gösterilebilir. Diz ağrısının halk arasındaki yaygın nedenleri şöyledir:

Baş ağrısına ne iyi gelir? İlaçsız baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

- İleri yaş
- Aşırı spor
- Kireçlenme
- Uzun süre yürüme, koşma
- Dize alınan darbe
- Yaralanma
- Tümör
- Enfeksiyon
- Yağ dokusu ya da tendonların iltihaplanması
- Kıkırdak dokusunun aşınması
- Gut hastalığı
- Bağlarda yıpranma ve yırtılma
- Kist
- Aşırı kilo

Özellikle günlük yaşamımızda oturup kalkarken, yürürken, çömelirken nükseden diz ağrılarının nedeni aşırı kilo ve buna bağlı olarak dizlere binen yükün artması olarak görülmektedir. Diz kapaklarındaki kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve kireçlenmeye başlaması halk arasında en yaygın diz ağrısı sebepleridir. Doğru tanının konması ve tedavi sürecinin başlaması için doktora başvurulmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? Doktoruna gitmeden evde diş ağrısına nasıl tedavi edilir?

DİZ AĞRISI TEDAVİSİ

Diz ağrısı tedavisine başlamadan önce ağrının neyden kaynaklı meydana geldiği tespit edilmesi gerekir. Kişinin tam olarak neye ihtiyacının olduğu uzman doktorlar tarafından incelenerek tedavi sürecini başlatması gerekmektedir. Ağrının nedeni ve şiddetine göre doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemlerine başlanır. Ancak yanlış alışkanlıklardan dolayı görülen diz ağrılarının tedavisi için yaşam tarzında bazı ufak tefek değişikliklere gidilmesi yeterlidir. Diz kapaklarında burkulma ya da incinme nedeniyle görülen ağrı için hafif egzersizler yapılması ve burkulan dize soğuk su ile masaj yapılması önerilmektedir. Spor yapan kişilerde sıkça yalanan diz ağrıları için egzersize başlamadan önce ısınma hareketleriyle vücudu spora alıştırmak gerekir. 

Kronik rahatsızlıklardan kaynaklı olmayan diz ağrılarının tedavisi için kişinin dizlerini zorladığı aktivitelerden bir süre uzaklaşarak dizlerini dinlendirmeleri gerekmektedir. Diz ağrısının geçmesi için sıcak su tedavisi yapılmamalıdır. Sıcak su iltihap oluşumuna neden olduğundan buz ya da soğuk su ile masaj yapılması ağrının daha kısa süre dinmesini sağlamaktadır. 

DİZ AĞRISINA İYİ GELEN EGZERSİZLER 

ÇÖMELİNCE ARTAN DİZ AĞRISI NEDENLERİ

Çömelince, merdiven çıkınca, yürüyüş yapınca görülen diz ağrılarının özel bir nedeni olmayıp yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı görülmektedir. Diz ağrılarının altında yatan sebepleri tespit edilerek doğru tedaviye başlanmalıdır. Ancak kronik bir rahatsızlığa bağlı olmadan görülen diz ağrıları fazla kilo, incinme ve aşırı spor gibi nedenlerden çömelince, yürüyünce ve merdiven çıkınca görülmesi çok olası bir durumdur. Kilo kontrolü, dengeli spor ve aşırı iş yükünü hafifleterek diz ağrılarını geçmesi mümkün görülmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak