Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğen yağı nasıl kullanılır?

Binlerce yıldır şifa kaynağı olarak bilinen fesleğen, doğal ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır. Fesleğen vücudu toksinlerden ve iltihaplardan arındırmakla beraber kanser hücrelerinin vücutta yayılması engel olmaktadır. Farklı kullanım alanlarıyla birçok hastalığa şifa olan fesleğen sigara bırakmada da oldukça etkilidir. Peki fesleğen nasıl kullanılır? İşte cilt bakımında fesleğen yağının faydaları...

Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğen yağı nasıl kullanılır?
Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğen yağı nasıl kullanılır?
GİRİŞ 02.07.2021 14:18 GÜNCELLEME 02.07.2021 14:18

 Güzel kokusuyla farklı mutfak kültürlerinde çok fazla kullanılan fesleğen, Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Ilıman bölgelerde yetişen fesleğen Asya kökenli bir bitkidir ve yüzyıllar boyu doğal ağrı kesici olarak ilaç niyetine tüketilmektedir. Yemeklerde kullanıldığında farklı bir aroma katan fesleğen özellikle makarnalarda kullanılmaktadır. Yemeklerde çeşni olarak kullanılmasının dışında çay ve yağ olarak da kullanılmaktadır. Fesleğen, yemeklere kattığı tatla birlikte eski çağlardan bugüne kadar şifa niyetine tüketilmektedir. Sindirim sistemini düzenleyen fesleğen aynı zamanda güçlü bir ağrı kesicidir. Baş ve eklem ağrılarının tedavisinde kullanılan fesleğen yağı ağrının kısa sürede geçmesini sağlamaktadır. 

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Birçok hastalığın tedavi edilmesinde, bağışıklığın güçlenmesinde ve ağrıların dindirilmesinde ilaç niyetine kullanılan fesleğen, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücudu ağır metaller ve toksinlerden arındırırken kanser hücrelerinin yayılmasını engellemektedir. Keskin bir aromaya sahip olan fesleğen ölçüsüz tüketilmesi durumunda yarardan çok zarar verdiğinden dikkatle tüketilmelidir. Tarihte kraliyet ilacı olarak bilinen ve yağ, çay, baharat olarak satılan fesleğenin faydaları şöyledir:

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Kişniş tohumu çayı nasıl hazırlanır?

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur. Kabızlık problemi olanların ölçülü ve düzenli miktarda tüketilmesi önerilir. 

  • Antioksidan kaynağı olduğundan vücuttaki ağır metallerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan meydana gelen iç organlarda yağlanma ve hasarın onarılmasına yardımcı olmaktadır. 

  • Fesleğen yağı ağrıyan baş ve eklemlere masaj yapılarak sürüdüğünde ağrının daha çabuk dinmesini sağlamaktadır.

  • İltihap ve enfeksiyonların vücuttan atılmasını sağlar. Fesleğen yağı, idrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olur.

  • Kan şekerini düşürür.

  • Sakinleştirici yapıya sahiptir.

  • Balgam sökücüdür. 

  • Bronşit ve astın gibi solunum yolları hastalıklarına iyi gelmektedir. 

  • Cilt bakımında da oldukça etkili olan fesleğen sivilcelerin ve sivilce izlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur.

  • Gribal hastalıkları önler

  • Baş dönmesini azaltır.

  • Hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.

  • Ağız kokusuna iyi gelir.

  • Epilepsi ataklarını kontrol ettiği

  • Kanser hücreleriyle savaşarak kanserin yayılmasına engel olmaktadır. 

  • Akciğer sağlığını koruyarak sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların verdiği hasarı onarmaya yardımcı olur.

Fesleğen Sigarayı Bıraktırır Mı?

Yapılan bazı araştırmalar neticesinde fesleğen çiğnemek sigarayı bıraktırmada etkili olduğu savunulmaktadır. Gün içinde birkaç kere fesleğen çiğnemek kişide sakinleştirici etki bıraktığından sigarayı daha çabuk bırakmalarına yardımcı olduğu belirtilmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin günde 3-4 defa fesleğen yapraklarını çiğnemeleri hem sigarayı bırakmada yardımcı olduğu hem de birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Fesleğen yaprağı çiğnemek ağız ve diş sağlığını koruduğu, diş eti rahatsızlıklarını tedavi ettiği aktarılmaktadır. 

Fesleğen Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 çorba kaşığı taze fesleğen yaprakları 1 bardak kaynar suyun içine atılır 15 dakika demlenmesi beklenir ve içilir. Bu şekilde günde 2 bardak fesleğen çayı içmek vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olurken kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olmaktadır.

Nanenin faydaları nelerdir? Taze nane çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

Fesleğen Yağı Nasıl Kullanılır?

Cilt bakımında ve ağrıların dindirilmesinde etkili olan fesleğen yağı spor sonrası kas spazmlarının ve ağrılarının dindirilmesini sağlar. Sporcularda sıkça görülen kramp ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Fesleğen yağı ile şakaklara masaj yapıldığında baş ağrısının kısa sürede tedavi ettiği ve migren ataklarını hafiflettiği aktarılmaktadır. Bir bardak suyun içerisine gerçek fesleğen yağı damlatıp içmek hem yüksek tansiyonun düşürülmesine hem de ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. 

Cilt bakımında da oldukça etkili olan fesleğen yağı sivilce ve siyah noktaların temizlenmesine, cilt lekelerinin tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Cilt tonunu eşitleyerek cildi pürüzsüzleştirerek canlandırmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
CHP'de bir yanda para kulesi bir yanda para saçması! 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor?'