Buerger hastalığı nedir, kimlerde görülür? Buerger hastalığının belirtileri nelerdir?

Özellikle erkeklerde görülen buerger hastalığı aşırı sigara tüketilmesine bağlı olarak meydana gelmektedir. Damarların tıkanması sonu el ve ayaklarda solgunlukla başlayan hastalık zamanla yaraların çıkmasıyla devam etmektedir. En riskli seviye ise kangren olmasıdır. Peki buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Buerger hastalığı nedir, kimlerde görülür? Buerger hastalığının belirtileri nelerdir?
Buerger hastalığı nedir, kimlerde görülür? Buerger hastalığının belirtileri nelerdir?
GİRİŞ 10.12.2020 11:04 GÜNCELLEME 10.12.2020 11:06

Buerger hastalığı, halk arasında budama hastalığı olarak da bilinmektedir. Daha çok sigara içen kişilerde görülen hastalık atar damarların yapısını bozmaya ve tıkanmasına yol açmaktadır. El ve ayaklarda görülen bu hastalık, zaman içinde el ve ayaklardaki kan dolaşımına engel olarak el ve ayaklarda yaraların çıkmasına neden olur. Hastalığın ileri seviyesi ise el ve ayaklarda kangren olmasıdır. Riskli olan bu durum en tehlikeli neticesi el ve ayakların kesilmesidir. 

Akciğeri nikotinden temizleyen ve koruyan besinler nelerdir? Akciğere ne iyi gelir?

BUERGER HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR? 

Buerger hastalığı genellikle erkeklerde görülen bir hastalık olup aşırı sigara kullanımına bağlı olarak damarlardaki kan dolaşımının engellenmesi sonucu meydana gelmektedir. Damarların tıkanması sonucu el ve ayaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, el ve ayakların beslenmemesine bağlı olarak yaralar çıkmaya başlar. Ellerin çürümeye başlamasına neden olan buerger hastalığının en tehlikeli neticesi ise kangren olmasıdır. Kangren olan el ve ayakların tek tedavi ise kesilmesidir. 

BUERGER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Buerger hatalığı, çok sık rastlanan bir hastalık olmamasına rağmen görüldüğü kişilerde çok ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Özellikle sigara kullanımı damarların tıkanmasını tetiklediğinden dolayı sigara kullanımının bırakılması kesinlikle gerekli görülür. Buerger hatalığı, cilt dokusuna zarar vermeye başlayarak zaman içinde ilerleyerek hasar gören uzuvların kesilmesine yol açmaktadır. Buerger hastalığının yaygın belirtileri şöyledir:

- Cilt tonunda solgunluk ve kızarıklıkların görülmesi

- Saçların dökülmesi ve zamanla seyrekleşmesi

- Cildin incelmesi ve parlaklaşması

- El ve ayaklarda üşüme, karıncalanma, uyuşma

- El ve ayaklarda açık yaralar

- Parmak kemiklerinde ağlıların başlaması

- Üşüme ile birlikte ciltte solgunluk

- Kangren

İltihap ve enfeksiyon belirtileri nelerdir? Vücudu iltihap ve enfeksiyondan temizleyen besinler

BUERGER HASTALIĞININ TANI VE TEDAVİSİ NELERDİR?

Buerger hastalığının tedavisinden önce bu hastalığa neden olan sigaranın acilen bırakılmasıdır. Birçok hastalığın temel nedeni olan sigara buerger hastalığından ziyade birçok hayati hastalığa neden olmasına bağlı olarak bırakılması gerekmektedir. Buerger hastalığının ilk belirtileri görülmeye başladığında sigarayı bırakmak hastalığın ilerlemesine engel olmaktadır. Hastalığın ileriki seviyeleri için ise uzman bir doktorun uygun gördüğü tedaviye başlanması gerekmektedir. Buerger hastalığının evden doğal tedavi yöntemleriyle tedavi etmek için sigarayı bırakmak ve damar yollarının açılmasını sağlayan nar, lif kaynağı besinler, taze kuruyemiş gibi gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!