Yutkunurken boğazın tek tarafında ağrı neden olur? Boğaz yanmasının sebepleri nelerdir?

Boğaz ağrısı ve yanması, genellikle mevsimsel nedenlerden meydana gelen hastalıklardan görülse de yanlış alışkanlıklardan dolayı görülmektedir. Özellikle kişisel temizliğine dikkat etmeyen, sağlıksız yeme içme alışkanlığı olan kişilerde sıkça görülen boğaz yanması, zamanla ilerleyerek yutkunma zorluğuna dahi neden olmaktadır. Peki boğaz ağrısının nedenleri nelerdir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Yutkunurken boğazın tek tarafında ağrı neden olur? Boğaz yanmasının sebepleri nelerdir?
Yutkunurken boğazın tek tarafında ağrı neden olur? Boğaz yanmasının sebepleri nelerdir?
GİRİŞ 11.01.2021 16:13 GÜNCELLEME 11.01.2021 16:14

Boğaz ağrısı ve boğaz yanması, genellikle mevsimsel hastalıklardan meydana gelse de boğazda oluşan tahribattan kaynaklı da görülmektedir.  Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek-içeceklerin sıkça tüketilmesinden kaynaklı görülen boğazda yanma hissi alışkanlıklarda gidilecek birkaç değişiklikle tedavi edilebilmektedir. Sigara kullanımı, kirli hava, kalabalık ortamlar ve yanlış beslenme alışkanlıkları boğazlarda iltihaplanmalara yol açarak ağrılara neden olmaktadır. Kişinin herhangi kronik bir rahatsızlığı yoksa yanlış alışkanlıklarını gözden geçirerek boğaz hastalıkları sorunlarına büyük oranda çözüm bulabilmektedir. 

Ses kısıklığına ne iyi gelir? Boğaz tahrişi ve ses kısıklığına evde çözüm önerileri

YUTKUNURKEN BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Soğuk havalarla birlikte birçok kişide boğaz ağrısı ve mevsimsel grip görünmektedir. Bunun nedeni, yaz aylarındaki gibi açık alanlarda durulamaması, küçük ve kapalı alanların çok fazla kişiyle paylaşmak zorunda kalınması olarak kabul edilebilir. Özellikle tozlu ve kirli koşullarda çalışan bireylerde daha çok görülen boğaz yanması, mevsimsel nedenlerden daha çok maruz kalınan şartlardan dolayı meydana gelmektedir. Birçok hastalığın en önemli belirtilerinden olan boğaz ağrısı-yanması, aşırı miktarda sigara kullanımı, sıcak ve soğuk içeceklerin çok fazla tüketilmesi, baharatlı ve acı yemeklerin sık sık tercih edilmesi boğazlarda tahribata ve dolayısıyla da ağrı ve yanmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte evcil havyan tüyü-tozu, nemsiz ve kuru hava, kirli hava ve temizlik kurallarına uyulmaması gibi nedenler de boğaz yanmasına neden olmaktadır. Yani yutkunurken oluşan boğazda yanma ve ağrı hissi sadece mevsimsel ve kronik hastalıklardan değil, yaşam tarzında edinilen yanlış alışkanlıklardan kaynaklı görülmektedir. Boğaz ağrısına ve yanmasına neden olan hastalıklar da şöyle belirtilmektedir:

- Nezle

- Grip

- Farenjit

- Kızamık

- Suçiçeği

- Boğmaca

YUTKUNURKEN BOĞAZ YANMASINA NE İYİ GELİR?

Herhangi bir kişide boğaz ağrısı ve yanması meydana gelmesi durumunda kişinin hastaneye gitmeden önce alışkanlıklarını gözden geçirmesi tavsiye edilir. Birkaç günü aşan boğaz ağrılarında uzman doktor kontrolünde tedavi süreci başlatılabilir. Sigara kullanan kişinin sigara kullanımı azaltması hatta bırakması boğazlarında ciddi rahatlamayı sağlayacaktır. Sigara dumanı, boğazı tahriş yutkunmada zorlanmalara neden olmaktadır. Bu durum zaman içinde gırtlak kanserine dönüşerek hayati risklere yol açmaktadır. 

Ensede ağrı ve sertlik neden olur? Ense kökü ağrısı nasıl geçer?

Boğaz yanmasının en önemli nedenlerinden biri de kuru havadır. Havanın nemsiz olması, boğazlarda kuruluğa ve zamanla ağrıya sebep olur. Bunun için yaşam alanının bir şekilde nemlendirilmesi tavsiye edilir. Belli aralıklarla ocakta su kaynatarak, kalorifer peteklerinin üzerine su koyarak ya da sobanın üzerinde su bulundurarak havadaki kuruluk problemine çözüm bulunabilmektedir. 

Kas ağrısının nedenleri nelerdir? Şiddetli kas ağrıları nasıl geçer? Egzersiz önerileri...


Yeme içme alışkanlıklarında da ufak çaplı değişikliğe giderek boğazdaki yanma hissi büyük oranda çözüme kavuşabilir. Aşırı sıcak-kaynar ve aşırı soğuk-buzlu yiyecek-içeceklerin sıkça tüketilmesi boğazlarda tahribata neden olmaktadır. Bu da zamanla yutkunmada güçlük, kronik ağrıya sebeptir. Bunun için acı ve daha az baharatlı yemeklerin yenmesi, aşırı sıcak ve soğuk besinlerden uzak durulması tavsiye edilir.

Göz kararması nedenleri nelerdir? Ani göz kararması hangi hastalıkların habercisidir?


Boğaz ağrısı, kişisel ve genel temizliğin doğru yapılmamasından kaynaklı da görülür. Özellikle tozlu ve havasız ortamlar, boğaz ağrısıyla birlikte kronik öksürüğe neden olur. Evin düzenli olarak havalandırılması, havadaki kuruluğun giderilmesi kadar önemlidir. Bununla birlikte ağız ve diş bakımının yapılması, ağız ve boğazdaki bakteri ve mikropların temizlenmesi bakımından çok önemlidir. Evcil bir hayvanla aynı ortam paylaşılıyorsa boğazlara hayvandan gelebilecek tüylerin yapışması çok olası bir durumdur. Evcil hayvan tüylerine ve tozuna da dikkat ederek temizliğin daha sık yapılması gerekmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...