Gıdalardan korona virüs bulaşır mı? Covid-19 riskine karşı yemekler nasıl pişirilir?

Son 1 yıl içerisinde milyonlarca insan bulaşan ve hızla yayılan korona virüs, tedbirlerin alınmaması halinde yayılmaya devam ederek hastalığın herkese bulaşmasına neden olmaktadır. Temas ve damlacık yoluyla bulaşan korona virüs, yemeklerin doğru koşullarda pişirilmemesi ve hazırlanmaması durumunda yemeklerden de bulaşma riski oldukça yüksektir. Peki korona virüs yemek yoluyla bulaşır mı?

Gıdalardan korona virüs bulaşır mı? Covid-19 riskine karşı yemekler nasıl pişirilir?
Gıdalardan korona virüs bulaşır mı? Covid-19 riskine karşı yemekler nasıl pişirilir?
GİRİŞ 18.01.2021 14:50 GÜNCELLEME 18.01.2021 14:50

Korona virüsten korunmak için sıkı tedbirler alınmaya devam ederken her geçen gün farklı bir nedenden bulaşma durumu ortaya çıkmaktadır. Bazı vakaların yeme-içme yoluyla bulaşabileceği aktarılırken özellikle pişirilmeyen yemeklerin virüsün yayılma riskini daha da arttırdığı eklenmektedir. Korona virüs, ısıya karşı direnç gösteremediği için sıcak yemeklerden bulaşma oranı azken pişmemiş ve soğuk yemeklerden bulaşma oranı daha yüksek olarak görülmektedir. 

Koronavirüs hangi yüzeyde kaç saat yaşıyor? Corona virüsün yaşam süresi...

COVİD-19 YEMEKLERLE BULAŞIR MI?

Bulaşma riski oldukça yüksek olan korona virüs, bulaştığı andan itibaren ciddi neticelere neden olması, herkesin korona virüse karşı ciddi tedbirler almasına neden olmaktadır. Damlacık yoluyla bulaşan covid-19, damlacığın bulaştığı her yerden sağlıklı kimselere de bulaşmaktadır. Bundan dolayı hijyen koşullarına dikkat ederek ellerin sık sık yıkanması korona virüse karşı alınması gereken en önemli tedbir olarak kabul edilmektedir. 

Kargodan gelen paketlerden corona virüs bulaşır mı? Market alışverişinde virüs bulaşır mı?

Korona virüs taşıyan kişinin hazırladığı yiyecekleri tüketmek korona virüse yakalanma riskini ciddi şekilde arttırmasının yanında ayrıca market, pazar gibi yerlerden alınan gıdaların yıkanmaması riskli bir durum olarak kabul edilir. Konuyla ilgili Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya: ‘Dışarıdan eve girdikten sonra eller mutlaka yıkanmalı, paketlerin üzerleri silinip dolaba yerleştirdikten sonra da mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalı. Sonuçta el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat ettiğimiz sürece başka yerlerden virüsü kendimize bulaştırma ve enfeksiyon riski çok düşük.’ Açıklamalarında bulunmaktadır. Ancak, korona virüs, ısıya karşı dirençli olmadığından pişirilerek sıcak servis edilen yemeklerde bulaşma oranı çok düşüktür. 

El dezenfektanı hakkında bilinmeyenler: Ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Et ve et ürünlerinin çiğ tüketilmemesi tavsiye edilirken, yemeklerin tencerelerde iyice pişirilerek ya da ısıtılarak tüketilmesi gerekmektedir. Soğuk yiyeceklerin ise hijyen koşullarına uyulduğundan emin olduktan sonra tüketilmesi önerilmektedir. Korona virüsün 60 derece ve üstü sıcaklıklara dayanaksız olduğu göz önünde bulundurularak yeme-içme alışkanlıklarında değişikliğe gidilmesi gerekir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...