Prof. Dr. Özkaya açıkladı:Karadenizdeki vaka artışının sebebi toplu aktiviteler

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, vaka sayısı haritasına göre 8-14 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi için, "Karadeniz’deki vaka artışını mutasyonla açıklayabileceğimizi düşünüyoruz. Önceden ailede 1-2 kişi enfekte olurdu, diğerlerini izolasyonla korurduk. Şimdi, bir kişi enfekte olunca bütün aile hızla enfekte oluyor" dedi.

Prof. Dr. Özkaya açıkladı:Karadenizdeki vaka artışının sebebi toplu aktiviteler
Prof. Dr. Özkaya açıkladı:Karadenizdeki vaka artışının sebebi toplu aktiviteler
GİRİŞ 23.02.2021 17:27 GÜNCELLEME 24.02.2021 10:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kovid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5 sırada Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer aldı. Bugüne kadar 8 binin üzerinde korona virüs hastasına bakan ve kendisi de korona virüse yakalanıp hastalığı yenerek tekrar görevine dönen VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, Karadeniz'deki vaka artışının toplu aktiviteler ve mutasyon kaynaklı olabileceğini söyledi.

Tek bir vaka kalmayan ilçede tedbirsizlik yüzünden vakalar arttı, yasaklar geri geldi!



Karadeniz insanı sevinçlerini ve üzüntülerini bir arada yaşadıkları için...

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde vakaların artış nedenini sorgulamaya başladıklarını ifade eden Özkaya, "Gerçekten çok kötü hastalar gelmeye başladı. Karadeniz Bölgesi’nin yaşam stili böyle olabilir. Karadenizlilerde genelde hala oğlu, amca oğlu, dayı oğlu diye geçerler. Çünkü hep beraber bir arada yaşarlar. Ya aynı apartmanda ya da aynı köyde yan yana yaşarlar. Karadeniz insanı tez canlıdır, heyecanlıdır, çok hızlı düşünür, hızlı karar verir ve çok fevri davranır. Düğünlerini, cenazelerini, üzüntülerini, sevinçlerini hep beraber yaşamak isterler. Çok fazla hastalanacağım korkusu yaşamadan her türlü yardıma koşarlar. Bunun getirdiği olumsuzluklar da var, yani toplu halde bir arada yaşamanın dışında biz acaba bu yeni mutasyonun Karadeniz’de çok hızlı etkilediğini mi düşünüyoruz. Çünkü ailede bir kişi enfekte olunca bütün aileyi enfekte ediyor. Yani bu önceden beklediğimiz bir durum değildi. Önceden ailede 1-2 kişi enfekte olurdu, diğerlerini izolasyonla korurduk ama şimdi öyle değil. Bir kişi enfekte olunca bütün aile hızla enfekte oluyor. Bunu ancak mutasyonla açıklayabileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü gerçekten virüs kendini değiştiriyor ve geliştiriyor. Biz kişilere mümkün olduğunca bir arada olmayın diyoruz ama mutasyonla da baş etmemiz lazım" diye konuştu.  


 
"Aşı sizi korumayabilir ama bu hastalığı çok hafif, ayakta grip gibi 1-2 gün içinde geçirmenizi sağlayacak"

Şu anki durumun geçen yıl mart, nisan, mayıs aylarındaki durum gibi olmadığını belirten Özkaya, "Herkes normalleşmek istiyor, biz de normalleşmek istiyoruz, mekanların açılmasını istiyoruz, okulların açılmasını istiyoruz, insanların normal hayata gelmesini istiyoruz. Bunun tek bir çözümü var, o da aşı. Ne kadar çok kişi aşılanırsa normale o kadar çabuk geçeceğiz. Peki aşı sizi koruyacak mı? En büyük tartışma bu. Aşı sizi korumayabilir ama aşı olduğunuzda sizi ne bekliyor onu söyleyelim. Eğer aşı olursanız bu hastalığı hafif atlatacaksınız, normal grip gibi. Yani hastaneye yatmadan, yoğun bakıma düşmeden, ayakta birkaç gün içinde atlatacaksınız. Bu şansı topluma vermemiz gerekiyor. Normalleşmenin tek kurtuluşu aşı ve izolasyon. Sizi mutlaka aşı için duyarlı olmaya çağırıyorum. Aşı sizi korumayacak, korumayabilir diye bir sürü spekülasyonlar var. Aşının şu an bütün mutasyonlarda etkin olduğu gösterilmiş. Ne kadar çok kişiyi aşılarsak normale gelmemiz o kadar çabuk olacak. Aşı sizi korumayabilir ama bu hastalığı çok hafif, ayakta grip gibi 1-2 gün içinde geçirmenizi sağlayacak" şeklinde konuştu. 



Hala bu hastalığa inanmayanlar olsa da bu hastalık gerçek

Tedavi altındaki 5 kişinin akciğerlerini inceleyen Prof. Dr. Özkaya, "Hâlâ bu hastalığa inanmayanlar olabilir. Bu hastalığın yapay, suni bir medya haberi olduğu söyleniyor. Size şu an 5 hasta örneği göstereceğim. 5’i de şu an yatıyor ve yaşam mücadelesi veriyor. Okulda bir yarışma düzenlendiğini düşünün, tüm Türkiye’de okullar arası bir yarışma yapılıyor ve yarışmada bir resim yapmanızı istiyorlar. Tüm Türkiye’deki bütün okullardaki öğrenciler birbirinden bağımsız olarak aynı resmi yapıp getiriyorlar. Böyle bir şey mümkün mü? 58 yaşında bir hastamız, akciğerinde yaygın Covid-19 lekesi. Birbirinden bağımsız ayrı insanlar. Yine aynı tabloyla gelen başka bir hasta ve yine aynı tabloyla yatan başka bir hasta. Bu hastaların hepsi şu an yaşam mücadelesi veriyor ve büyük oranda tedavi edebildiğimiz hasta grupları. Böyle bir tabloyu biz bugüne kadar hiç görmedik. Bugüne kadar yaşayan en yaşlı doktorlar bile akciğerleri böyle etkileyen bir bulaş hastalığı görmedi. Bu bir gerçektir, bu bir yaşadığımız hayat tecrübesidir. Lütfen daha duyarlı olalım" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok bilimsel bir açıklama olmuş! Duygulandım!
    Cevapla
  • Tsli 3 yıl önce Şikayet Et
    Trabzonlu olarak hastalığın yayilma sebebpleri 1. uzun sokak insan dolu ama sokaklar çok dar. 2. Millet ne olursa olsun artık yeter diyor. 3. Cuma günü şehir köylere boşalıyor. Köyde ise bayram havasinda hafta sonu geçiyor. 4. Bende covid olmaz özgüveni. Ayrıca Doğu ve güney doğuda örneğin hakkaride hastalığın bu kadar düşük olduğuna kimse beni inandıramaz. Bence vatandaşin sağlık hizmetine ulaşmasında orada bir sıkıntı vardır. Zira orada aileler daha kalabalık. Hastalıkta sa müthiş yayılmacı.
    Cevapla
  • Trabzon 3 yıl önce Şikayet Et
    Tedbirlere uyalım, bazıları uymuyor, önemsemiyor, böyle olmaz, herkes uysun sağlıklı olalım.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç ilgisi yok Hocam Corona bugün Karadeniz de yarın Tüm Türkiye de Sadece biraz soluklanıyor
    Cevapla
  • ismail 3 yıl önce Şikayet Et
    ne mutasyonu, ne entübesi ya alakası yok. trabzon meydan parkının kapatılması lazım. insanlar koyun koyuna oturuyor resmen. genci ihtiyarı hepsi aynı. sözde birde hepsi kabadayı. emin olun saatlerce boş boş ya otururlar ya gezerler. bende orada yaşıyorum. en fazla haftada veya 10 günde bir iniyorum çarşıya oda bir saat işim olursa. o yüzden ekranlardaki bilimsel sahalardaki ise gerçek görüntüler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık