BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?

Sinovac aşısıyla birlikte Türkiye'de BioNTech aşısı da kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar hangi aşının daha etkili olduğunu sorgularken uzmanlar toplumsal bağışıklığın artması için kişilerin hangi aşıya erişirlerse o aşıyı yaptırmalarını belirtmektedir. Peki hangi aşı daha etkili? Kimler hangi aşıyı yaptırmalıdır?

BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?
BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?
GİRİŞ 02.04.2021 22:24 GÜNCELLEME 02.04.2021 22:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Korona virüse karşı ocak ayından bu yana aşılama işlemleri devam ederken vatandaşın aşının gösterebileceği yan etkilere karşı daha temkinli ve dikkatli yaklaşım sergilediği görülmekte. Uzmanlar ise aşıya karşı temkinli yaklaşan vatandaşa, Sinovac ya da Pfizer-BioNTech aşılarından hangisine ulaşırsa o aşıyı yaptırmalarını çok net bir şekilde belirtilmekte. Normalleşme sürecine başlanılması için nüfusun en az %70-80’inin aşılanması gerektiği aktarılmaktadır. 

Hangi Aşı Daha Etkili? 

Bugüne kadar Türkiye’de 16 milyon doz aşılama işlemi gerçekleştirildi. Son yapılan sevkiyatla 2.8 milyon Alman-ABD ortak yapımı BioNTech aşısı getirildi. BionNTech aşısının Türkiye’ye gelmesiyle birlikte vatandaş iki aşının mukayesesini yaparak hangisinin daha etkili olduğunu araştırmaya başladı. Her ikisinin de koruyucu özelliğinin olduğunu belirten hekimler, yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre alerjik bir bünyeye sahip olanların BioNTech aşısı yerine Sinovac aşısını tercih etmeleri söylemektedir. 

Hangi Aşı Neye Göre Tercih Edilmeli?

Uzmanlar bünyelerin vereceği tepkileri ve kişinin hastalıklarını göz önünde bulundurarak aşı tercihini yapması gerektiğini aktarmakla birlikte bağışıklık sistemi zayıf olan obezite hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları, kemoterapi tedavi gören ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin BioNTech aşısını yaptırabileceği görüşündedirler. 

Prof. Dr. İsmail Balık, mRNA (BioNTech) aşısının inaktif (Sinovac) aşıya gire daha güçlü bağışıklık yanıtını verdiğini belirtmekle birlikte mRNA aşısında yüksek ateş, aşı yerinde şişme, kızarıklık, ağrı gibi semptomların daha fazla görüldüğünü aktarmaktadır. 

İleri yaş grubundaki vatandaşların bağışıklıklarını daha da güçlendirecek BioNTech aşısını yaptırmaları görüşündedirler. Ancak uzmanlar toplumsal bağışıklığın artması için hangi aşıya erişme imkanı varsa o aşıyı yaptırmaları kesinlikle belirtilmektedir. 

Aşı Tercihi Yapılabilir Mi?

BioNTech aşısının Türkiye’ye gelmesiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı sırası gelen vatandaşların aşı tercihlerini yaparak randevu oluşturmaları gerektiğini söylemektedir. 

BioNTech Aşısı Özellikleri

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, her iki aşının etkili olduğunu belirtirken vatandaşa direkt olarak hangi aşının daha iyi olduğunu, bu ya da şu aşının olunması gerektiğini söylenmenin doğru olmadığını belirtmektedir. 

Elde edilen verilere göre, BionTech aşısının Sinovac aşısına göre daha alerjik olduğunu, bu alerjinin ölümcül neticeler doğurmadığını sadece alerjik hassasiyeti olan kişilerin tercih etmemesi gerektiğini uzmanlar aktarmaktadır. BioNTech aşısı, Sinovac aşısına göre bağışıklığı daha da güçlendirdiği ancak bununla birlikte şişkinlik, yüksek ateş ve kızarıklık gibi semptomların olabileceği de söylenmektedir.

YORUMLAR 2
  • emin bey 3 yıl önce Şikayet Et
    aşı ile hersey biter zannetmeyin!!!keklendiniz
    Cevapla
  • emin bey 3 yıl önce Şikayet Et
    bahisler açıldı vatandaş...seç begen al
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir