Islak saçla dışarı çıkmak sinüzite neden oluyor

Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz sıklıkla görülen baş ağrılarıyla kendini belli eden sinüzitin nedenlerini ve ıslak saçla dışarı çıkmanın sinüzit yaptığına dair açıklamalarda bulundu

Islak saçla dışarı çıkmak sinüzite neden oluyor
Islak saçla dışarı çıkmak sinüzite neden oluyor
GİRİŞ 20.12.2021 09:51 GÜNCELLEME 20.12.2021 10:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde bulunan hava boşluklarına sinüs denir. İnsanlarda yanak, alın göz arkası ve geniz olmak üzere beş çift sinüs bulunur. Bebek ve çocuklardaki sinüslerin gelişmesi 12-14 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanır, fakat sinüsler son şeklini 22-24 yaşları arasında alır.

Karaciğer yağlanması nedir? Ne şekilde ortaya çıkar?Karaciğer yağlanması nedir? Ne şekilde ortaya çıkar?

Sinüzit nedir?

Sinüslerde üretilen mukus, mukozan üzerinde hareket ederek bakterileri, toz parçacıklarını ve partikülleri süpürerek yıkar. Ardından mukus geriye doğru boğaza süzülür. Mukus içerisindeki parçacıklar ve bakteriler mideye aktarılarak burada asit içerisinde parçalanır. İşlem süreci doğal bir vücut fonksiyonu olduğundan çoğu insan bunun farkında değildir. Sinüzit ise burun etrafına yerleşen sinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplandığını gösteren genel bir ifadedir.

Islak saçla dışarı çıkmak sinüzit yapar mı?

Saçlarımızın ıslak olması sinüs kapılarımızı etkilemez. Peki, neden böyle bir söylenti var? Çünkü ıslak saçla dışarı çıktığımızda buharlaşma fazla olur ve başımızda daha soğuk bir ortam oluşur. Dolayısıyla bu durum da kaslarımızda sertleşmeye ve gerilmeye neden olacağından baş ağrısı meydana gelir. Burnunda alerjisi ya da polipleri olan veya alerjiye bağlı burun etleri büyüyen bireyler ıslak saçla dışarı çıktıklarında, bu kişinin burun mukozası sıcak-soğuk değişimi esnasında alerjik olarak şişebilir. Dolayısıyla sinüs delikleri kolayca kapanarak sinüzit olma riskleri artabilir. Kişinin saçını kestirmesi, riski ortadan kaldırmaz, durum sıcak soğuk değişimiyle ilgili bir problemdir.

Sinüzitin tedavi yöntemleri nelerdir? 

Akut, subakut ve kronik şeklinde sınıflandırılan sinüzitte, akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşeceği gibi ilaçla da tedavisi mümkündür. Geçiş evresi olan subakut sinüzitte kronik sinüzit tam olarak oluşmamış ve akut sinüzit iyileşmemiştir. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürer. Dolayısıyla öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaçla tedavi mümkün değilse hastanın sinüzit ameliyatı olması gerekebilir.

YORUMLAR 1
  • beta 2 yıl önce Şikayet Et
    bu dertten muzdarip olanlar ; soğuk havalarda ve duştan sonra mutlaka bere takın. bn akşam yatarken ince bir bere ile yatıyorum rahat ediyorum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'