Adaçayı faydaları ve zararları nedir? Kurutulmuş adaçayı nasıl demlenir?

İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunduran, eski çağlardan bu yana şifa kaynağı bir bitki olan adaçayının faydaları saymakla bitmiyor. Faydalarının yanında zararları da bulunan adaçayını tüketenlerin dikkat etmesi gerekenler mevcut...

Adaçayı faydaları ve zararları nedir? Kurutulmuş adaçayı nasıl demlenir?
Adaçayı faydaları ve zararları nedir? Kurutulmuş adaçayı nasıl demlenir?
GİRİŞ 26.03.2023 17:09 GÜNCELLEME 26.03.2023 17:09

İstanbul'a ilk defa Marmara Adası'ndan getirildiği için ada çayı olarak adlandırılan bitki, Ege Bölgesi'nde de acı elma olarak bilinmekte. Aromatik şifalı bir bitki olan ada çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi esansı veya diğer bir deyişle uçucu yağı elde edilerek de kullanılabiliyor. İçerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitaminleri gibi birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller barındıran kış aylarının vazgeçilmez bitkisidir.

ADAÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

  • Adaçayı, ter bezlerinin aşırı çalışmasını azaltmada etkili olur. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlar için güzel bir alternatiftir.

  • Stres azaltıcı ve sakinleştirici etkisi sebebiyle sinirsel kaynaklı baş ağrılarını hafifletir.

  • İçeriğinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmede katkı sağlar.

  • Adaçayı, gargara suyu olarak kullanıldığında ağız ve diş sağlığını korur.

  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine destek olur.

  • Zararlı toksinlerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

  • Balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz tahrişi ve enfeksiyonlarında etkilidir.

ADAÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Adaçayının içeriğinde düşük miktarda karbonhidrat, yağ, protein ve lif mevcut. İdrar söktürücü özelliği sayesinde adaçayı, vücutta tutulan fazla suyun yani ödemin atılmasına yardımcı olur ve dolaylı olarak metabolizmayı hızlandırır. Tek başına adaçayı bitkisinin zayıflama üzerinde doğrudan etkisi vardır diyemeyiz.

ADAÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Kronik hastalığı bulunan kişilerin, ada çayı tüketimi hakkında mutlaka uzman hekime danışmaları önerilir. Planlanan ameliyatlar öncesinde ve sonrasında ada çayı dahil olmak üzere her türlü bitkisel ilaç ve çay tüketilmemelidir.

Ada çayındaki aroma verici thujone bileşeni aşırı tüketildiğinde ters bir etki yaratarak zehirlenmeye neden olabilir. Huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp ritmi, titreme nöbeti ve böbrek hasarı ada çayının aşırı tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkilerindendir.

Ada çayı bitkisinin esans yağı ağızdan alınmamalıdır. Adaçayı yağı cilde seyreltilmeden uygulandığında tahriş ve kızarıklığa neden olabilir.

Hamilelerin thujone bileşeninin kasılmalara sebep olabilmesi nedeniyle ada çayı tüketmesi önerilmez. Adet olmayı kolaylaştırdığından hamile ve hamile adayı kişilerin ada çayı içilmesi tavsiye edilmez.

Emziren annelerin ada çayından uzak durması gerekir. Çünkü ada çayının anne sütünü azaltıcı etkisi olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Adaçayı bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği için diyabet ilacı kullanan kişilere önerilmez. Kan şekerini düşürücü etkisiyle birlikte hipoglisemiye neden olabilir.

Böbrek hastalığı olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.

ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?

Genellikle kaynatılarak yapılsa da demlenerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede besin değerleri daha iyi muhafaza edilir ve daha yoğun bir ada çayı tadı elde edilebilir. Kaynar suda uzun süre bekletilmesi hem bitkinin faydalı etkilerini kaybetmesine neden olur hem de çayın kendi tadını acılaştırabilir.

Ada çayının 2 dakikadan uzun süre kaynatılması halinde toksik bileşenler ortaya çıkarak çayın zararlı hale gelebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir.  

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ne R. Madrid, ne M. City, ne B. Münih... Avrupa'nın zirvesinde tek Türk!
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...