Yatmadan önce kefir içmenin faydaları nedir? Her gün aç karnına kefir içmenin faydaları...

Adeta bir probiyotik deposu olan kefir, yoğurdun fermente hale gelmesi ile elde ediliyor. Aç karna veya yatmadan önce tüketildiğinde müthiş bir bağışıklık güçlendirici olan kefirin faydaları saymakla da bitmiyor. Peki aç karnına kefir içmenin faydaları nelerdir, yatmadan önce kefir içilir mi?

Yatmadan önce kefir içmenin faydaları nedir? Her gün aç karnına kefir içmenin faydaları...
Yatmadan önce kefir içmenin faydaları nedir? Her gün aç karnına kefir içmenin faydaları...
GİRİŞ 18.03.2024 22:53 GÜNCELLEME 18.03.2024 22:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vücudumuza girdiğinde farklı etkileri olan kötü bakteriler olduğu kadar iyi bakteriler de mevcut. Kötü bakteriler bağışıklığın düşüp vücudun enfekte olmasına sebep olurken iyi bakteriler bizlerin daha sağlıklı kalmasını sağlıyor.

Güçlü bir prebiyotik olan kefir, yararlı bakterilerin vücuda alınmasında büyük role sahip. İşte, kefir nasıl tüketilir, yatmadan önce kefir içilir mi ve aç karnına kefir içmenin faydaları nelerdir, her gün kefir içilir mi sorularının tüm cevapları!

KEFİR NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Çoğunlukla inek ya da keçi sütünden elde edilen kefir içeceğinin maya taneleri minik karnabaharlara benzer. İçerisinde yüksek oranda protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir; A, B, D, K ve B12 vitaminleri barındırır. Bunların yanında, içindeki birçok farklı biyoaktif bileşenler (organik asitler, peptitler vb.) de kefirin vücut sağlığını desteklemesine katkıda bulunur.

Yararlı bakteriler olan probiyotiklerin zararlı bakterilerin sayısını azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, bağırsak fonksiyonlarını güçlendirmek gibi çok önemli görevi mevcut. Tüketilen besinlerden direkt olarak etkilenen bağırsak florasının desteklenmesi sağlığımız için ciddi önem taşır. Kefir tüketmek, bağırsak florasındaki yararlı bakterilere destek olur ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında birçok farklı fayda sağlar.

LAKTOZSUZ KEFİR Mİ İÇİLMELİ?

Laktoz intoleransı olan kişilerin tüketmesinde bir zarar bulunmayan bu içeceğin farklı süt tipleriyle; vegan ya da farklı diyetlere uygun olarak yapımı mümkündür. Badem, hindistan cevizi, soya vb. gıdaların sütü kullanılarak kefir üretilebilir. İnek ve diğer hayvansal sütlerden elde edilen kefirin içerisindeki laktoz yüksek seviyede azalır; ancak yapım aşamasında hangi tür sütün kullanıldığına göre içerisindeki bileşenler değişiklik gösterebilir.

KEFİRİN FAYDALARI

İçerisinde bulunan 61 adet farklı mikroorganizma, kefirin birçok farklı işlevsel özelliğe sahip olmasını sağlar. Genel olarak kefirin beslenme diyetine eklenmesi önerilse de çeşitli hastalık ve ilaçlarla etkileşimi için tüketim öncesi bir uzmana danışmakta fayda var.

  • İçeriğindeki mevcut magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik ve kas sağlığını güçlendirir. Bu yüzden düzenli spor yapanlar için de oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

  • Bakteriler aracılığıyla mayalanarak oluştuğu için probiyotik bir ürün olan kefir bağırsak sağlığının düzenlenmesi için çok önemlidir. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını ve zararlı bakterilerin kötü etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar ve kabızlığı önler. Yararlı bakterileri artırdığı için ishali de önler.

  • Tok tutma özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Bu nedenle metabolizması yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanan kişiler için oldukça faydalıdır.

  • Bünyeye enerji vererek yorgun hissetme durumunun önüne geçer.

  • Yüksek magnezyum ve kalsiyum barındırması nedeniyle menopoz dönemindeki kemik erimesinin önüne geçer.

  • İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.

  • Probiyotik içeriği ve bünyesinde yararlı bakteriler bulundurduğu için bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Laboratuvarlarda yapılan çalışmalara göre tümör oluşumunu engelleyebilir ve oluşmuş tümör hücrelerinin büyümesini durdurabilir.

SABAH AÇ KARNINA MI YATMADAN ÖNCE Mİ İÇİLMELİ?

Gençlerin ve yetişme çağındaki çocukların ise gece yatmadan önce kefir tüketmeleri tavsiye edilir. Yatmadan önce kefir içmek zihnin ve kemiklerin daha sağlıklı gelişmesine katkı sağlar. Eğer mide ve sindirim sorunu yaşayan bir çocuğunuz varsa kefir çok da sağlıklı etkiler göstermeyebilir. Bu nedenle yatmadan en az 2 saat önce kefirin tüketilmesi önerilir. Böylece olası daha farklı mide problemlerinin de önüne geçilmiş olur. Hamile ve emziren annelerin içmesi önerilmez ve dolu midenin üzerine içildiğinde bir takım zararlı etkileri ortaya çıkabilir.

Yetişkinler için kefir tüketiminin herhangi bir kesin zaman dilimi yoktur. Günün her saatinde ve her öğününde kefir tüketilmesi doğrudur. Ancak tüketimin dozunu ayarlamak gerekir. Ana öğün yerine ara öğünlerde önerilse de ana öğünde içecek olarak ayran ve süt yerine de tercih edilebilir.

Yetişkinlerin maksimum günde 2 bardak kefir içmeleri önerilir. Sabah aç karna tüketmek isteyen bireyler içinse ekstra bir katkısı olduğu düşünülür. Kefir içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde bağırsakları çalıştırıp sindirim sistemini hızlandıracağı için güne başlamadan daha etkili olduğu düşünülür. Diyet yapanlar veya kilo vermek isteyenler sabah aç karna tüketip boşaltım sistemlerinin daha çok çalışmasını sağlayabilirler. 

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Milli damat 11 ay önce Şikayet Et
    Ben bir sedeir iciyorum birisi doktor diyince "odda kim la"diyorum..hi.hi.hi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar