Hapşırınca kalp durur mu? Arka arkaya çok hapşırırken ne olur?

Hapşırdıktan sonra kişiye çok yaşa deme sebebimiz kalbi durduğu için mi? Hapşırırken sahiden kalbimiz durur mu? Cevabı sizler de merak ediyorsanız buyurun haberimizi okumaya…

Hapşırınca kalp durur mu? Arka arkaya çok hapşırırken ne olur?
Hapşırınca kalp durur mu? Arka arkaya çok hapşırırken ne olur?
GİRİŞ 23.11.2023 15:50 GÜNCELLEME 23.11.2023 15:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bu anlayış, neredeyse antik dönemlere kadar uzanıyor. Hapşırırken vücudun verdiği genel tepki ve kasılmadan dolayı çoğu sistemin bir anlığına durduğunu düşünüyoruz. Hapşırırken bünyemizin verdiği reaksiyon ne kadar güçlü de olsa bu bilgi tam olarak doğru değil. Peki, hapşırırken vücutta neler olur, hapşırınca kalp durur mu?

HAPŞIRIRKEN VÜCUTTA NE OLUYOR?

Güçlü bir kasılma sonucu ortaya çıkan hapşırmanın etkisi, tüm vücudun bir anlığına kendini "kapattığı" hissini oluşturuyor bu da kalbin durduğuna dair yanlış anlaşılmanın temelini inşa ediyor. Bu yüzden de karşımızdaki hapşırdığında ona "çok yaşa" diyoruz.

Aslında hapşırmanın bu denli şiddetli olmasının sebebi perde arkasındaki vücudun işleyişinde yatıyor. Düzensiz şekilde uyarılan burun içerisindeki sinirler, beyne "burunda yabancı bir cisim var" sinyalini gönderiyor ve bu duruma anında müdahale ederek yabancı algılanan cismi hapşırarak sistemden çıkarmaya çalışıyor.

Dolayısıyla hemen ardından hapşırmaya başlıyoruz fakat o denli şiddetli bir refleks ki bu hapşırma olayı; anlık olarak sistemimizde değişiklik oluşturuyor. Akciğerlerdeki havayı hızla dışarı atma komutu veren beyin, burnu rahatsız eden cismi derhal vücuttan atmaya çalışıyor.

HAPŞIRIRKEN KALP DURUR MU?

Hapşırma sırasında olan tüm bu olayların hiçbiri, kalbin işleyiş mekanizmasını etkilemez. Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin eski başkanı Prof. Dr. Richard Conti, hapşırma esnasında insanda "kalbin durduğu" hissini oluşturduğundan dolayı böyle bir algı yayıldığını söylemektedir. Yapılan hiçbir bilimsel araştırmada hapşırma esnasında kalbin çalışma sisteminin aksadığına dair en ufak bir bulgu dahi saptanamamıştır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • BaltacıMehmet Paşa 8 ay önce Şikayet Et
    Eee bu hapşırmayla ilgili de Efendimiz (s.a.v))'den rivayet olduğuna göre demek ki basit bir olay değil. Dimi? O (s.a.v) ne buyurduysa-ne dediyse doğrudur. Nokta.
    Cevapla
  • sefer 8 ay önce Şikayet Et
    herseyde kötüyü aramak zaten dogru olmaz. hapsirmak bence bir nimet. bedeni öyle sarsiyorki, sanki kendine gel der gibi. arastirilmasi gerekir ama ben organlarin toparlanmasi olarak görüyorum hapsirmayi. beyine ve tüm sinir sistemlerine giden sinyallarin bir reset e ugradigni düsünüyorum. hapsiriken kendini tutmanin yanlis oldugunu. tam tersine, kendini bir sal ve rahatla olayi oldugudur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de gençler tekbir getirerek Filistin'e destek oluyor
Bu nasıl kibir! Hamit Altıntop'un tepki çeken sözleri!