En etkili sakinleştirici çaylar: Tek yudumda gerginliğe ve strese iyi gelen çaylar!

Yapılan araştırmalara göre bitki çaylarının insan sağlığına pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Sadece beden değil ruh sağlığına da oldukça faydalı olan bitki çaylarının en etkili ve strese iyi geleninin hangisi olduğu araştırılanlar arasında.

En etkili sakinleştirici çaylar: Tek yudumda gerginliğe ve strese iyi gelen çaylar!
En etkili sakinleştirici çaylar: Tek yudumda gerginliğe ve strese iyi gelen çaylar!
GİRİŞ 09.11.2023 09:59 GÜNCELLEME 09.11.2023 10:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Stres, kaygı ve sinir kişinin günlük yaşantısında sıkça tecrübe ettiği duyguların başında yer alıyor. Sosyal çevreyi olumsuz etkileyen ve bizi çepeçevre saran bu duygulardan arınmak için alternatif bir yol mevcut. Sadece bir çay içerek sakinleşmek mümkün mü demeyin. Yapılan araştırmalar bitki çaylarının sinir sistemini uyararak endorfin seviyesini artırdığını ortaya koydu. Peki, en etkili sakinleştirici çay hangisi? Gerginliğe ve strese iyi gelen çaylar nedir?

DOĞAL SAKİNLEŞTİRİCİ MUTLULUK VEREN ÇAYLAR!

Sadece bir fincan çay içerek değil, çayınızı henüz kaynatma aşamasındayken bile kaygınızı azaltabilirsiniz. Elinize en sevdiğiniz kupanızı alın ve içmek isteğiniz çay poşetini seçin. Çayınız demlenirken bir süre onu seyredin ve zihninizi boşaltın. Buharlı bardağın üzerinden derin bir nefes alın. Çayınızı damak tadınıza uygun bir şekilde tatlı veya baharatlı, acı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz.

ZERDEÇAL ÇAYI

Zencefil familyasının bir üyesi olan zerdeçalın geleneksel tıptaki geçmişi oldukça uzun. Zerdeçal, mutfaklarda baharat ve bitkisel ilaç olarak tercih ediliyor. İyileştirici özellikleri sayesinde; hem antioksidan hem de antienflamatuar olan polifenol kurkuminin ana kaynağıdır. Ayrıca zerdeçal karabiberle beraber tüketildiğinde kurkuminin biyoyararlanımını çoğaltıyor. Araştırmalara göre, 30 katılımcının katıldığı bir çalışmada kurkumin takviyesi yüksek oranda kaygıyı azalttı.

NANE ÇAYI

Çok eski zamanlardan beri nanenin tıbbi amaçlarla kullanıldığına dair kanıtlar var. Mide rahatsızlıkları, baş ağrıları ve stres için ise hala etkili olarak kullanılıyor.

2019'da yapılan bir çalışmada, nane özünü solumanın intravenöz kateter alan hastalar üzerindeki etkisi incelendi. Nane kokusunun solunduğu çalışma, işlem sırasında ağrı ve kaygıyı önemli ölçüde azalttı. Araştırmacılar aromaterapinin sinir sistemini uyararak endorfinleri arttırdığını ve kortizolü düşürdüğünü öne sürüyorlar.

PAPATYA

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, papatyanın sakinleştirici ve kaygı önleyici etkisi olduğu bulundu. Orta ila şiddetli yaygın anksiyete bozukluğu olan 93 kişiyle yapılan bir çalışmada, katılımcılar 12 hafta boyunca papatya özü kullandırıldı. Araştırmanın 26 haftalık ikinci aşamasında ise bir kısmına papatya ve bir kısmına da plasebo verildi. Papatya, düşük yan etkileriyle yaygın anksiyete bozukluğunun yüksek oranda önüne geçiyor.

Bilim insanları, papatyada bulunan bir flavonoid olan apigeninin kaygı ve stres önleyici etkilere sahip olabileceğini savunuyor.

YEŞİL ÇAY

Sağlığa ve sindirim sistemine oldukça faydalı olan yeşil çayın ruh sağlığına da olumlu etkileri büyük. 2017 yılında yapılan bir çalışmada daha az kafein içeren yeşil çayın etkisi incelendi. Yeşil çayda bulunan bir amino asit türü olan theaninin stresi azalttığını ancak bu etkinin kafein tarafından önüne geçildiği öne sürülüyor. Kafeini azaltılmış çay içen grupta normal yeşil çaya kıyasla stres belirteçleri daha düşük olarak saptanıyor. Ayrıca düşük kafeinli yeşil çaylar daha iyi uyku kalitesine ve daha az yorgunluğa sebep oluyor.

GÜL ÇAYI

Gül yağıyla ilgili 772 katılımcıyla yapılan 13 klinik çalışmaya göre gül yağının fiziksel ve psikolojik rahatlama, ağrı azaltma ve anksiyeteyi önleme açısından oldukça etkili olduğu saptandı.

Sadece gül çayını içmenin değil, demlenirken solunan havanın bile kaygıyı azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı da ortaya kondu. 2016 yılında araştırmacılar, gül suyunu solumanın hemodiyaliz hastalarında bulunan kaygıyı azalttığını ispatladı.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Kadriye 5 ay önce Şikayet Et
    Doğal yaprak ada çayı üstüne birşey tanımam. O enfes kokusu sanki tüm vucudu hatta ortamı bile kaplıyor. Allah'ın ne güzel nimetleri var. Ne kadar şükretsek azdır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması! Müzakereler sona erdi: Cevabımızı ilettik!
İsrail Savunma Bakanı, karşılıklı esir takası mutabakat taslağını destekledi iddiası