Anemi göz ardı ediliyor! Kronik anemi nedir, öldürür mü?

Genellikle kadınlarla ilişkilendirilen bir sağlık sorunu gibi görülen anemi hastalığı, erkeklerde de görüldüğünde ciddi riskler barındırıyor. Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, anemi hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anemi göz ardı ediliyor! Kronik anemi nedir, öldürür mü?
Anemi göz ardı ediliyor! Kronik anemi nedir, öldürür mü?
GİRİŞ 12.02.2024 09:40 GÜNCELLEME 12.02.2024 09:55

Aneminin belirtileri arasında yer alan yorgunluk, zayıflık ve nefes darlığının erkeklerde görülmesi, genel olarak toplumda pek fazla bilinmiyor. Hematoloji uzmanı Solmaz, anemi yani kansızlık hastalığının belirtilerini ve tedavisini ele aldı. İşte, anemi aşırı kansızlık belirtileri!

Yeşil elma mı kırmızı elma mı daha faydalı? Yeşil elma kırmızı elma arasındaki fark...Yeşil elma mı kırmızı elma mı daha faydalı? Yeşil elma kırmızı elma arasındaki fark...

ANEMİ NEDİR?

Anemi rahatsızlığı, alyuvarlarda bulunan ve dokulara oksijen taşımakla görevli hemoglobinin, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak normal değerin altında kalmasıdır.

Mor soğan kaynatıp içmenin faydaları: Mor soğanın geçirdiği hastalıklar!Mor soğan kaynatıp içmenin faydaları: Mor soğanın geçirdiği hastalıklar!

Kulak kristalleri oynaması belirtileri nelerdir? Kulak kristallerinin oynamasına ne iyi gelir?Kulak kristalleri oynaması belirtileri nelerdir? Kulak kristallerinin oynamasına ne iyi gelir?

ANEMİ NEDEN OLUR?

Doç. Dr. Solmaz, kişilerde aneminin çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebileceğini belirtiyor. Beslenme eksiklikleri, kronik hastalıklar, genetik durumlar, demir eksikliği anemisi gibi nedenler anemi riskini artırabilir. Özellikle gastrit, mide ülseri ve kalın bağırsak hastalıkları gibi sorunlar sıkça karşılaşılan nedenler arasında bulunuyor. Ayrıca, kısıtlayıcı diyetler, yoğun fiziksel aktiviteler ve bazı kronik hastalıklar da anemi riskini yükseltebilir.

ANEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aneminin fiziksel ve mental refah üzerinde derin etkileri olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, yorgunluk, zayıflık ve nefes darlığının günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilecek yaygın semptomlar olduğunu ifade ediyor. Azalan oksijen taşınması, bilişsel fonksiyon bozukluğuna ve egzersiz toleransının azalmasına neden olabilir. Bu durum sadece fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda duygusal ve psikolojik zorluklara da yol açabilir. Kronik yorgunluk yaşayan kişilerin stres, anksiyete ve depresyona daha duyarlı olabileceğini ekliyor.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

En yaygın görülen anemi türlerindendir. Demir olmadan, kemik iliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemez. Demir alımının yetersiz olmasından, demirin emiliminin bozulmasından veya kan kaybından kaynaklanabilen demir eksikliği anemisi tedavi edilebilir. Kişinin diyetine demir içeren yiyeceklerin eklenmesi veya demir takviyeleri reçete edilmesi tedavi yöntemlerindendir.

ANEMİ TEDAVİSİ: KANSIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Anemi kansızlık riskini azaltmak için Doç. Dr. Solmaz, hem beslenme hem de yaşam tarzı faktörlerini ele alan çok yönlü bir yaklaşımın gerekliliğini vurguluyor. Yeterli demir içeren gıdaların tüketilmesi, C vitamini içeren yiyeceklerin demir emilimini artırması, düzenli sağlık kontrolü ile temel tıbbi durumların erken tespiti, dengeli ve besleyici bir diyetin benimsemesi, düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazanma bu önlemler arasında bulunuyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok