Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir? Endometriozis tedavisi var mıdır?

Endometriozis, veya diğer adıyla çikolata kisti hastalığı, kadınlarda oldukça yaygın görülen bir sağlık problemidir. Rahim içini kaplayan dokuya benzer bir dokunun (endometrium) rahim dışında büyümesi ve kişilerde ağrıya sebep olması şeklinde tanımlanabilir. Endometriozis nadir de olsa rahim dışında veya bağırsaklara görülebilir. İşte, endometriozis hastalığına ilişkin detaylar!

Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir? Endometriozis tedavisi var mıdır?
Endometriozis nedir, belirtileri nelerdir? Endometriozis tedavisi var mıdır?
GİRİŞ 14.03.2024 09:22 GÜNCELLEME 14.03.2024 12:15

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı'nın dikkat çeken uyarısına göre, endometriozis dünya genelinde yaklaşık 190 milyon kadını etkileyen kronik bir hastalık. Bu hastalık, yaklaşık olarak her on kadından birinde görülür. Endometriozis, rahim iç tabakasının normal yerinden farklı bölgelerde bulunmasıyla tanımlanır ve östrojen bağımlı bir hastalık. Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, Mart ayının Endometriozis Farkındalık Ayı olması nedeniyle bilgilendirme yaptı.

Geçmek bilmeyen baş ağrısına ne iyi gelir? Evde baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer?Geçmek bilmeyen baş ağrısına ne iyi gelir? Evde baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer?

Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı tedavisi nedir, ölümcül müdür?Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı tedavisi nedir, ölümcül müdür?

ENDOMETRİOZİS NEDİR?

Endometriozis, kanser olmamakla birlikte, ilerleyici bir yapıya sahiptir ve kontrol altına alınıp tedavi edilmesi gereken bir kadın hastalığıdır. Geç fark edilen vakalar genellikle çok büyük sancılarla baş başa kalır. uygulanacak tedavi ise çikolata kistinin belirtilerini hafifletir niteliktedir. 

Uyuyamamanızın  temel nedeni: Gece uyku arasında telefondan uzak durun!Uyuyamamanızın temel nedeni: Gece uyku arasında telefondan uzak durun!

Yeşil elma mı kırmızı elma mı daha faydalı? Yeşil elma kırmızı elma arasındaki fark...Yeşil elma mı kırmızı elma mı daha faydalı? Yeşil elma kırmızı elma arasındaki fark...

ENDOMETRİOZİS BELİRTİLERİ!

Ağrı: Endometriozis, genellikle ağrıyla kendini gösterir. Adet sancısı, sürekli kasık ağrısı, ilişki sırasında derin ağrı, idrar yaparken veya dışkılarken ağrı en yaygın şikayetler arasındadır. Bu ağrılar genellikle şiddetlidir ve adet başladıktan sonra ortaya çıkabilir.

Kanama: Endometrioziste sık görülen kanama sorunları aşırı kanama veya adet dışı lekelenmeler şeklinde olabilir.

Gebe kalmada zorluk: Hastalık, gebe kalmayı engelleyebilir veya zorlaştırabilir. Bu durumun nedenleri arasında yumurta rezervinin azalması, tüplerin tıkanması, embriyonun rahime tutunma güçlüğü gibi faktörler yer alabilir.

 

ENDOMETRİOZİS TANISI NASIL KONUR?

Endometriozis teşhisi, genellikle 25 ila 35 yaşları arasındaki üreme çağındaki kadınlarda kasık ağrısı, gebe kalmada zorluk ve/veya yumurtalık kisti gibi belirtilerle başvuran hastaların şikayetlerinin değerlendirilmesiyle başlar. Doktor, hastanın şikayetlerini sorgulayıp inceledikten sonra, fiziksel muayene ile hastanın durumunu değerlendirir. Endometriozis lezyonlarının yerine bağlı olarak, rahim arka duvarında nodüller, yumurtalık kistleri ve muayene sırasında ağrılı bölgeler farklı hastalarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Gerekli olduğunda ultrason veya manyetik rezonans gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak çikolata kistleri, rahim arka duvarında veya idrar kesesinde yerleşen nodüller görüntülenebilir. Kesin teşhis, laparoskopi adı verilen kapalı bir cerrahi prosedürle yapılır. Bu prosedürde, optik bir kamera yardımıyla karın içi organlar incelenir ve lezyonlardan biyopsi alınarak endometriozis teşhisi konulur. Bu cerrahi müdahale sırasında endometriozis yaygınlığı ve oluşan yapışıklıklar da görülebilir, bu sayede tanı ve tedavi aynı anda gerçekleştirilebilir.

ENDOMETRİOZİS TEDAVİSİ!

Endometriozisin tanı süreci genellikle uzun ve zorlu olabilir. Tanı konulduktan sonra tedavi, hastanın yaşına, yumurta rezervine, çocuk isteğine, varsa ek hastalıklara ve endometriozisin evresine göre belirlenir.

Sonuç olarak, endometriozis yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir durumdur ve erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Hastalığın belirtileri hakkında farkındalık yaratmak ve tedaviye erişimi artırmak, endometriozisle mücadelede önemli adımlardır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'dan ateşkes açıklaması
Hamas uyardı: İsrail'in saldırıları müzakereleri boşa çıkaracak