Sri Lanka gezi notları: En renkli Asya kültürüne sahip ülke

Sri Lanka gezi yapılacak en güzel Asya ülkelerinden biri. Plajları da her turistin görmek istediği ayrı bir nokta. Herkesi kendine çeken Sri Lanka'nın dini inancı ve tapınakları da görülmeye değer. İşte buraya ait en renkli gezi notları...

Sri Lanka gezi notları: En renkli Asya kültürüne sahip ülke
Sri Lanka gezi notları: En renkli Asya kültürüne sahip ülke
GİRİŞ 17.09.2020 12:44 GÜNCELLEME 14.06.2021 10:28 KAYNAK HABER7

Sri Lanka gezi yapmak için tercih edilecek en güzel Asya ülkelerinden biri. Burada rengarenk tapınaklar, evler ve doğal bulunuyor. Öyle ki buranın doğal yapısında toprak rengini nadir görebilirsiniz. Tropikal bir iklime sahip olan ülkede her yer yeşil. Sri Lanka'da gezilecek yerler büyük ölçüde bu doğal mekanlardan oluşsa da Sri Lanka plajları da gün batımı izlemek için gidilen yerleri. Dünyanın her yerinden turistleri büyüsü altına alan Sri Lanka dini inancı ve tapınakları ile farklı ve renkli kültürünü bize yansıtıyor.  

 

 

Sri Lanka Hangi Ülkeye Bağlı ve Nerede? 

 

 

Dört bir yanı denizle çevrili olan Sri Lanka bir ada ülkesidir. Hindistan'ın güneyinde bulunan bu ada Güney Asya ülkesidir. Çok önemli bir konumda bulunan Sri Lanka İpek Yolu üzerinde bulunuyor.  

1972 yılında Seylan olarak bilinen bir ülkeydi. Şimdiki adı ise tam olarak Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti. Asya'nın ve Hint Okyanusu'nun incisi olarak nitelendiriliyor şimdilerde. Yaklaşık 21 milyon nüfusu ile özgür bir ülke. Uzun yıllar İngiliz sömürgesinde yaşamış. Günümüzde ise bağımsız.  

Sri Lanka'nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri 

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'dur. Harika gezi yerleri vardır. 9 eyaletten oluşan bu ada ülke büyüleyici bir doğaya sahiptir. Her eyalet kendi içinde özerk konumdadır. Kuzey Merkez Eyaleti 2500 yıl öncesine uzanan tarihi yapılara sahiptir. Batı Eyaleti içerisinde başkentte bulunur ve plajları ile öne çıkar bu bölge.  

Sri Lanka Gezilecek Yerleri 

Sri Lanka gezilecek yerleri büyük ölçüde doğal mekanlardan ve tarihi yerlerden oluşuyor. Buraya gelen turistler en güzel gezi yerlerini tercih ediyor. Bu yerler de aşağıda belirteceğimiz yerlerin ta kendisi. Sri Lanka gezilecek yerlerinin tamamına gidin ve burada tatilinizi uzun tutun.  

Sri Lanka Plajları 

Sri Lanka plajları dünyaca ünlüdür ve çok uzun bir kıyı şeridine sahip ada ülkesidir. Dünyanın her yerinden bu plajlara akın eden insanlar var. Sadece denize girmek için değil aynı zamanda da burada gün doğumu ve gün batımı izlemek için bulunuyor herkes. Çok farklı mistik bir havası olan bu ülkede gün batımı izlenmeye değer.  

1340 kilometre uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor. Daha çok Batı sahilleri gelişmiş ve çok güzel oteller bulunuyor burada. Güney sahilleri ise sörf gibi su sporları tercih eden kişiler için uygun.  Doğu sahilleri ise savaştan ötürü çok gelişmemiş ve hiç kalabalık değil. Sakin bir tatil için tercih edebilirsiniz. Kuzey sahillerinde denize giren hiç kimse yok denilebilir. Burası denize girmek için tercih edilmiyor.  

Sri Lanka plajları videosunu izlemek için tıklayın.

Polannaruwa Antik Kenti  

Burası kültürü merkezi konumunda bulunan bir yer. Polannaruwa 12. Yüzyılda Sri Lanka’ya başkentlik yapmış. Eski şehir, yeni şehir ve Kaduruwela olarak üç bölgeye ayrılıyor. Buraya ayıracağınız zaman 1 gün olabilir. Bir günde bu güzel yeri gezebilirsiniz. Antik şehirde görülecek yerler öyle güzel ki. Yüzlerce yıldır ayakta kalan bu gezi yerlerini görünce insan hayret ediyor. Kral Sarayı bu yapılardan biri. Günümüzde de hala işlemeleri ve heykelleri bulunuyor.  

Polannaruwa Antik Kenti ile ilgili detaylı bilgiyi daha önce yazdığımız haberimizde bulabilirsiniz.  

 Beyra Gölü ve Kralın Gölü 

Burada birçok doğal oluşum bulunuyor demiştik. Bunlardan biri de bu göller. Öyle güzel doğaya sahip ki bu göller. Kralın Gölü balıkçıların meskeni şu anda. Balıkçılık buranın geçim kaynağı. Doğası yemyeşil ve kuşlar da çeşitli. Kuş gözlemciliği yapılan bir yer. Burada doğaya dair her şeyi bulmak mümkün.  

Beyra Gölü ise Sri Lanka halkının geldiği serinlemek için vakit geçirdiği bir yer. Beyra Gölü çevresinde piknik yapıyorlar. En yeşil doğaya sahip Sri Lanka. Bu gölün tam ortasında bir de köle adası bulunuyor. Bu adada köleler bulunuyormuş öncelerde şimdi ise sadece bir gezi noktası.  

Özgürlük Meydanı  

Burası Sri Lanka gezilecek yerleri içinde ilk olarak ziyaret edilen yer denilebilir. Buraya gelen turistler Sri Lanka’nın bağımsızlık heykelini ve meydanını görmek istiyor. Çünkü çok uzun yıllar sömürge altında kalmış bu ülke. Ülkenin başkenti Kolombo’da bulunuyor Özgürlük Meydanı. Bu meydan Sri Lanka dini inancında bulunan ölü yakma töreni için de kullanılıyor. Ancak burada sadece yüksek mertebede bulunan devlet adamlarının ölü bedenleri yakılıyor. Kast sistemi bulunduğu için bu meydanda da sadece önemli kişilerin bedenlerinin yakılmasına izin veriliyor.  

Diş Tapınağı  

Dünyanın en önemli Budist tapınaklarından biri burası. Budanın dişinin burada olduğuna inanıyor ve burayı Budizm ibadet yeri olarak görüyorlar. Dünyanın he yerinden Budistler buraya ibadete geliyor. Sri Lanka’nın Kandy şehrinde bulunuyor Diş Tapınağı. Sri Lanka kraliyeti değiştikçe bu dişin yeri de değişmiş. Son olarak ise bu sarayda bulunuyor bu kutsal diş. Zamanla, Buda’nın dişi için önce iki katlı bir tapınak daha sonra ise iki katlı ve üç katlı iki tapınak yapıldı. En sonunda Sri Lanka Kralı Sri Wickrama Rajasinghe, dişi muhafaza etmek için sekizgen formdaki Kutsal Diş Tapınağı’nı inşa ettirdi.  

Kutsal Diş Tapınağı videosunu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Fil Yetimhanesi  

Sri Lanka’da fillere çok değer veriliyor. Buradaki halk için fil kutsal bir canlı olarak kabul edilmiş. Her işlerini filler ile yapıyorlar. Bu yüzden de bu değerli hayvanları korumak için her şeyi yapıyorlar. Aynı zamanda yasa dışı fil dişi avcılığı yapan kişilerin zarar verdiği filler bu yetimhanede bulunuyor. Annesi ya da babası avcılar tarafından öldürülmüş yavru fillere bakılıyor. Yine bu saldırı sırasında gözünü, ayağını kaybeden fillerin de bakımı yapılıyor. Fil hafızası çok güçlü. Kırk yıl geçse de kendilerine yapılanları unutmuyor ve çektikleri acılardan ötürü üzgünler. Burada filler yaşadıkları acı olaylar için terapi de görüyor. Ruh sağlıklarını da kazanmaları için her gün çalışmalar yapılıyor.  

Turistlerin de uğrak yeri burası. Nehirde gün boyu kendini yıkayan ve keyifli vakit geçiren filleri izlemek bir keyif. Ayrıca yavru filleri de biberonla besleme deneyimini yaşayarak mutlu olabilirsiniz.  

Kandy Gölü  

Sri Lanka’da gezilecek yerlerden biri de bu göl. Yapay bir göl ancak yine de güzel bir manzarası bulunuyor. Kandy şehrinin tam ortasında yer alıyor ve çevresindeki ağaçlar ile serinlemek isteyen herkesin rotasında yer alıyor. Kandy Gölü turistlerin de gittiği ziyaret ederek buradaki canlıları izlediği bir yer. Sri Lanka sıcağında serinlemek için de güzel ir nokta aynı zamanda. Şehrin yüksek bir konumuna çıktığınız da ise aşağıdaki videoda yer aldığı gibi muazzam bir manzara ile karşılaşabilirsiniz.  

Kandy Gölü videosunu buradan izleyebilirsiniz. 

Dambulla Mağara Tapınağı 

İşte Sri Lanka halkı için çok önemli sayılan bir tapınak daha. Burası binlerce yıllık geçmişe sahip bir mağara tapınağı. İçerisinde ise Buda’nın her haline ait heykel bulunuyor. Dinlenen Buda, meditasyon yapan Buda ve ayakta duran Buda. Üç halini de burada görebilirsiniz. Mağara içerisinde duvarlarda farklı resimler de bulunuyor.  

Dambulla’da bulunan bir kaya oyulmuş ve bu mağara elde edilmiş. 1500’lü yıllarda yapılan bir tapınaklar bölgesi burası. Dik bir merdivenden tırmanarak çıkabilirsiniz. UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunuyor. 5 tane tapınak mağara bulunuyor. Dini eğitim de verilen bir manastırdır burası. 16. Yüzyılda Hindistan saldırısına uğrayan Sri Lanka kralı bu mağaraya saklanmış. Ordunun ve kuvvetlerin hazırlıklarını yapan kral Malagamba düşmanlarını yenmeyi de başarır. Daha sonra da buraya bir tapınak yapılmasına karar verir.  

Mağara tapınağı videosunu izlemek için tıklayınız.

Sigiriya Kalesi  

Geniş bir düzlükte tek başına bulunan devasa bir kaya üzerinde kale var. Bu kale kralın babasını öldürdükten sonra kardeşinden kaçmak için ve düşmanlarına karşı kendini savunmak için kurduğu bir yermiş. Kale etrafında büyük geçilmesi zor hendekler bulunuyor. Bu hendekler içerisinde de timsahlar yer alıyormuş günümüzde sadece bir tane timsah yaşıyor burada. Turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri burası.  

Bu büyülü kaleye dair bütün bilgiler Sigiriya Kalesi haberimizde bulunuyor. 

Gangaramaya Budist Tapınağı 

Rengarenk bir tapınak burası ve görülmeye değer bir tapınak. Burada tapınaklara şort gibi kısa kıyafetlerle girilmiyor. Bütün ziyaretçilere kapatacak bir kumaş veriliyor. Girişlerde ayakkabılarınızı da çıkartmanız gerekiyor. Giriş ücreti ise değişmediyse 300 rupi olarak bulunuyor.  

Sri Lanka halkı burada ibadetlerini yaparak Buda’ya hediyelerini iletiyorlar. Çiçekler ve çeşitli hediyelerini sundukları bu yerde ayinlerini de gerçekleştiriyorlar.  

Sri Lanka Köy Yaşamı  

Her ülkenin kültürünü en iyi anlayabileceğiniz yeri köyleridir. Kırsal yaşamlar bir ülke hakkında bize en fazla bilgiyi sunar. Sri Lanka da bu ülkelerden sadece birisi .bu ülkede çok güzel köyler bulunuyor. Bu köylerde hala filler ve öküzler de işlerin yapılmasında kullanılıyor. Ayrıca çok güzel köy evleri de bulunuyor. Her ay sıcak olduğu için bu ülkede evlerin kapısı da camları da yok. Dünyayı Geziyorum ekibi de bir köy evine konuk oluyor. Aynı zamanda da bir köy okulunu da geziyorlar. Bütün kültürel detayları burada görmek onların hayatına dair ayrıntılara ulaşmak böyle mümkün oluyor.  

Sri Lanka’da Ne Yenir? 

Sri Lanka'nın hiçbir yere benzemeyen bir mutfağı var. Muazzam derecede baharat kullanıyorlar ve acısız meyve bile yemiyorlar. Burada turistler için yapılan yemeklerin acılı olmadığı söyleniyor ancak bu yemekler bile bizim mutfak kültürümüze göre oldukça acılı. Bu baharatların yetiştiği bir de baharat bahçesi var. Bu baharat bahçesinde evimizde bulunan bütün baharatlar da yer alıyor.  

Sri Lanka yemekleri arasında pişmiş muz çok meşhur. Burada pişirilen muz farklı bir türde bulunuyor. Mangonun da yemeği bulunuyor. Hindistan cevizi le de bir yemek yapılıyor. Çok ayrı bir mutfak kültürü bulunan bu ülkede Hindistan cevizi un haline getiriliyor ve bundan hamur yapılıyor.  

Sri Lanka Meyveleri  

Sri Lanka’da yenilecek çok tatlı meyveler var. Bunlardan en meşhuru muz. Kırmızı muz ve diğer çeşitleri ile herkesin en çok tükettiği ürün bu. Mango ve papaya da en çok tüketilen meyveler. Bu yüzden de çok meşhurlar. Sri Lanka’nın renkli tezgahlarında kaybolmak için pazarlarını tercih edebilirsiniz. Gezmek ve ucuza tropikal meyveler almak için en iyi yer.  

Sri Lanka Çayı  

Bu çay bizim Karadeniz çayı gibi çok meşhur ve buraya gelen herkes bu çaydan kilo kilo alıyor. Turistler için içimi çok acı olsa da buranın halkı bu çayı çok seviyor. Sabahları kahve yerine bu çayla enerji topluyorlar. Kahveden daha sert ve uyandırıcı etkisi olduğu söyleniyor. Sri Lanka gezilecek yerleri çerisinde çay bahçeleri de yer alıyor. Hasat mevsiminde çok güzel fotoğraflık kareler çıkıyor burada.  

Sri Lanka’da Ulaşım 

Sri Lanka’da çok farklı bir ulaşım aracı bulunuyor. Bu araçlar üç tekerlekli ve motorlu. Buraya gelen turistlerin de mutlaka bindiği ulaşımda kullandığı bir ara. Bu. Adı ise ‘tuk tuk’. Tuk Tuklara binerek şehrin her yerine ulaşabilirsiniz. Özellikle akşam saatlerinde trafik varken bu araçlar çok tercih ediliyor.  

Tuk tukların çok özel videosunu buradan izleyebilirsiniz. 

Sri Lanka’ya Ne Zaman Gidilir? 

Sri Lanka tropikal bir iklime sahip olduğu için muson yağmurlarının etkisinde kalabiliyor çoğu zaman. Bu yüzden doğu kıyıları için gidilecek en doğru zaman yağışların en az yaşandığı nisan ve kasım ayları arasında seyahat edebilirsiniz. Batı ve orta bölgeler ise aralık ve mart aylarında ziyaret edilebilir. Temmuz ve ağustos aylarında ise festivaller yapılır. Bu festivaller renkli ve eğlenceli olur.  

Sri Lanka’ya Nasıl Gidilir? 

Sri Lanka’ya gitmek için Türkiye’de direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca 15 günlük seyahatlerinizde Sri Lanka’ya vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz. Buraya yapacağınız seyahatlerde alacağınız uçak biletleri biraz pahalı olabilir. Bunun için aktarmalı uçuşları deneyebilir ya da ucuz uçak bileti almanın yolları adlı haberimizi okuyarak bilgi edinebilirsiniz.  

Sri Lanka’dan Hediyelik Ne Alınır? 

Buraya gelen herkes buranın oyma ahşap ürünlerine bayılıyor. Buradan sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediye oyma ahşap filler olabilir. Ayrıca diğer figürler de evinizde çok güzel biblolar olarak duracaktır. Ağaçların en güzel kısımları ile yapılan bu oyma heykeller onlar için çok önemli. Herkesin evinde mutlaka oyma ahşap biblo duruyor. Bunları kültürlerinin bir parçası olarak turistlere de satıyorlar. Ahşaplarını da doğal boyalarla boyayarak sağlıklı ürünlerini satıyorlar. Sri Lanka’dan alınacak en güzel hediyeler bunlar.  

Önerilen içerik; Sri Lanka'dan ne alınır? Hediyelik eşyalar, el emeği oyma ahşaplar

Sri Lanka Dini İnancı Nedir? 

Ülkenin %70’i Budizm dinine inanıyor. Her yerde yer alan Buda heykelleri ve tapınaklar da bunun bir kanıtı. Ayrıca burada çok az Müslüman ve Hindu da bulunuyor. Yüzde 10 gibi küçük bir bölüm Hindu inancına sahip. Sri Lanka dini inancı ise Budizm.  

Sri Lanka Nüfusu Ne Kadar? 

2017 yılında elde edilen verilere göre Sri Lanka nüfusu 21,44 milyon olarak belirlenmiş. Ülkenin dört bir yanında yaşam var. Nüfusu da günden güne artıyor.  

Bu da ilginizi çekebilir; Sri Lanka'nın meşhur yemekleri: Pişmiş muz, mango ve diğer sebzeler...

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL