Nedim Şener PKK'daki çözülmeyi yazdı: Terör örgütü PKK’yla temas eden adresleri açıkladı!

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların sonuç verdiğine işaret ederek, PKK’yla temas eden adresleri açıkladı.

Nedim Şener PKK'daki çözülmeyi yazdı: Terör örgütü PKK’yla temas eden adresleri açıkladı!
Nedim Şener PKK'daki çözülmeyi yazdı: Terör örgütü PKK’yla temas eden adresleri açıkladı!
GİRİŞ 12.04.2021 15:47 GÜNCELLEME 12.04.2021 15:49
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, bu günkü köşe yazısında terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların sonuç verdiğine işaret ederek, PKK’yla temas eden adresleri açıkladı.

Diyarbakır Anneleri’nden sonra, Şırnak, Van ve son olarak da Muş’ta da annelerin PKK’nın siyasi kolu HDP il başkanlıkları önünde eyleme başladığını vurgulayan Şener, "Sorunun ne olduğunu anlamayan siyasetçiler eğer rakamları görmüyorsa, annelerin sesine kulak versinler. Onlar sorunun terör örgütü PKK ve onun siyasi kolu HDP olduğunu anlatacaktır." açıklamasında bulundu.

Nedim Şener'in bugünkü köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:  

"Terör örgütü PKK’ya yönelik yurtiçi ve yurtdışı operasyonların sonuçları rakamlara da yansıyor. Yurtiçinde sayıları 300’ün altına düşen PKK’lı teröristlere karşı son dört yılda verilen mücadele sonucunda 462’si yönetici, toplam 6 bin 716 örgüt mensubu öldürüldü.

Terör örgütü PKK ile kırsal alan ile şehir yapılanmasına karşı yürütülen silahlı mücadele yanında siyasi ve toplumsal mücadele de sonuçlarını gösteriyor.

2014 yılında PKK’ya katılan sayısı 5 bin 558 iken, 2015 yılında 3 bin 884 oldu. PKK’nın saldırıları ile Açılım Süreci’nin bitmesinin ardından terör örgütüyle etkili mücadele, örgüte katılım rakamlarını iki haneliye çevirdi. 2017 yılında PKK’ya katılım 161, 2018’de 136, 2019’da 130, 2020 ise 53’te kaldı. Bu yılın ilk üç ayında ise PKK’ya katılım 12 olarak gerçekleşti.

15 BİN AİLE İLE GÖRÜŞME

PKK ile mücadelede; operasyonlarla yönetim kadrosunun etkisiz hale getirilmesi yanında, örgüt tabanına karşı da ikna yöntemi kullanılıyor.

Güvenlik birimlerinin toplam 15 bin 500 dolayında aile ile görüşerek yaptığı ikna çalışmaları sonucunda 2016’da 49, 2017’de 135, 2018’de 165, 2019’da 273, 2020’de ekim ayı itibarıyla 210 olmak üzere 2016’dan bugüne kadar toplam 832 teröristin örgütten koparak devlete teslim olması sağlandı. 2021 yılının ilk üç ayında da 45 kişi ikna yoluyla Türkiye’ye döndü.

TESLİM OLAN 939 KİŞİNİN İFADESİ İNCELENDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi, 2016-2020 yıllarında ikna yöntemiyle getirilenler yanında, teslim olan 939 PKK/KCK terör örgütü mensubunun ifadelerinden yola çıkarak bir analiz raporu hazırladı.

713’ü erkek, 226’sı kadın olmak üzere 939 örgüt mensubunun ifadelerinden yola çıkılarak hazırlanan raporun adı: “PKK/KCK Terör Örgütü Teslim Olan Şahısların Analizi (TEMAK Yayınları-Şubat 2021)”

HDP VE DBP’NİN ROLÜ

Örgüte katılım yaşları 11 ile 58 arasında değişen 939 kişini ifadelerine dayalı yapılan analize göre, yüzde 41’i terör örgütü PKK’ya 18 yaşın altında yani çocukken katılmış. 939 kişinin yüzde 47’si ise 25 yaşın altındayken terör örgütüne girmiş.

Yani terör örgütü PKK’ya katılımların yüzde 87’si 25 yaş altında gerçekleşiyor. 26 yaş ve üstü katılım ise yalnızca yüzde 6.

Terör örgütü PKK’ya katılımda yakın akraba, yakın arkadaş çevresinden çok Halkların Demokratik Partisi(HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) gibi terör örgütünün legal alandaki yapılanmalarının rol oynadığı ortaya çıktı.

Rapora göre, teslim olan 939 kişiden 323’ü, yani yüzde 34’ü HDP ve DBP ile bunlara yakın dernek, halkevi gibi legal kuruluşlardan etkilenerek PKK’ya katıldığını söyledi. Terör örgütünün her üç elemanından birisinin HDP, DBP üzerinden PKK ile teması sağladığı anlatılan raporda, piknik, folklor etkinlikleri ve toplantıların bu amaçla düzenlendiği ve ardından PKK’ya katılım sağladıkları belirtildi.

PKK’NIN HEDEFİ EĞİTİMSİZ GENÇLER

Terör örgütü PKK eleman kazanmak için daha çok genç ve eğitimsiz kesimleri seçiyor. Yapılan analize göre; PKK/KCK terör örgütü mensuplarının yüzde 1’i üniversite, yüzde 6’sı lise, yüzde 44’ü ortaokul, yüzde 27’si ilkokul mezunu. Sadece okur yazar olanlar yüzde 8, okuma yazması olmayanların oranı ise yüzde 3 olarak belirlendi.

YAKINLAR DA YÖNLENDİRİYOR

İfadelerinde örgüte 2015 ve 2015 yıllarında katıldığını söyleyenlerin oranı yüzde 59. Örgüte katılanların yüzde 28’inin PKK içinde bir yakını bulunuyor. Bu oranın yüzde 24’ünü kuzenler yüzde 3’ünü ise amca ve dayılar oluşturuyor.

Ama PKK ile ilk temasta ve sonrasında katılımda HDP ve DBP’nin etkisi oldukça büyük. Hatırlatmakta yarar var: Örgüt mensuplarının yüzde 34’ü Halkın Demokratik Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi, halkevi ve dernek gibi legal yapılanmalar etkisi ve aracılığıyla örgüte katılıyor. Dikkatinizi çekerim bu bir anket değil, 2016 ile 2020 arasında ikna edilen ve teslim olan 939 örgüt mensubunun ifadelerinde yer alan bilgiler. O yüzden çok önemli.

PKK İLE TEMAS’TA İSTANBUL 4’ÜNCÜ

PKK’yla temas edilen şehirler yüzde 54 ile Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve İstanbul olurken, katılım ise yüzde 58 oranında Şırnak, Hakkari ve Mardin’den gerçekleşiyor.

Teslim olan terör örgütü mensuplarının ilk temas yerleri genellik Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri olurken, 2015, 2015, 2016 ve 2018 yıllarında İstanbul öne çıktı. İstanbul’da PKK ile temas oranı yüzde 11’e kadar çıktı.

ÇOĞU 3 YILDAN AZ KALIYOR

939 kişinin ifadelerine göre, yüzde 54’ü 3 yıl ve daha az sürede kırsal alanda kalıyor.

İfadeleri incelenen 939 kişinin yüzde 54’ü 5 yıl içinde, yüzde 38’i de 3 yıl içinde PKK terör örgütünden kaçarak teslim oldu.

Yüzde 56’sı örgüte katılma sebebini, propaganda, aile problemleri ve kaçırılma olarak bildirdi. Örgütten ayrılanların yüzde 64’ü de sebep olarak pişmanlık, zor şartlar ve örgüt içi baskı olarak beyan etti.

PKK VE HDP SORUNU!

PKK’nın siyasi ayağı ile mücadele silahlı mücadele kadar önemli. Ve bu konuda en ön sırada, evlatları PKK tarafından kaçırılan anneler yer alıyor. Diyarbakır Anneleri’nden sonra, Şırnak, Van ve son olarak da Muş’ta da anneler PKK’nın siyasi kolu HDP il başkanlıkları önünde eyleme başladı. Sorunun ne olduğunu anlamayan siyasetçiler eğer rakamları görmüyorsa, annelerin sesine kulak versinler. Onlar sorunun terör örgütü PKK ve onun siyasi kolu HDP olduğunu anlatacaktır."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 9
  • Meltem 2 yıl önce Şikayet Et
    Diş destek sürdüğü müddetçe pkk ve benzerlerini bitirmek çok zor. Küreselcileri bi şekilde köşeye sıkıştrmadıkça destek devam edecek...Cünkü bunların amacı büyük israiil için alan açmak...pkk daeş fetö hepsi maşa...
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    bu verileri yayınlamanız pek akıllıca değil... zira bu verilerle sentez yapıp önlem alacak bir sürü statistikleri yaınlamışsınız... bizim gibi sıradan insanlara bu değerler bir etki yapmaz... ama yabancı istihbarat ve analizciler bu verileri basamak olarak kullanıp strateji değiştirir... ve başka senaryolar yazacak verisel kodlamalara çevirirler... bunları vermeyin zarar verir..
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    bu pkk domuzları koranaya yakalanmıyormu hiç,o şartlarda ,bunlara gizlice aşı yardımı ,ilaç yardımı yapan mı var.
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    Aileler de Az uyanık değil Haaa! 40 senedir Neredeydiler.?
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani PKK bitiyordu ? Yok şu tarihde yok bu tarihde TV lerde cıkıp konuşuluyordu? Girin kökünü kurutun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!