Yalan fırtınası! BBC Türkçe özür diledi, Akşener ve Kılıçdaroğlu hala sessiz

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'nin makalesinde Türkiye adı geçmemesine rağmen, İngiliz medyası yalanını servis etti. Dışişleri'nin olayı yalanlamasına rağmen Kılıçdaroğlu ve Akşener, iftiraya sahip çıktı.

Yalan fırtınası! BBC Türkçe özür diledi, Akşener ve Kılıçdaroğlu hala sessiz
Yalan fırtınası! BBC Türkçe özür diledi, Akşener ve Kılıçdaroğlu hala sessiz
GİRİŞ 23.08.2021 17:19 GÜNCELLEME 23.08.2021 17:19
Bu Habere 216 Yorum Yapılmış

İngiliz kamu kuruluşu BBC'nin Türkçe edisyonu, Daily Mail gazetesini kaynak göstererek, İngiltere'nin Afgan sığınmacılar için Türkiye'de iltica merkezi kurmayı planladığına yönelik haber servis etmişti. İngiliz medya kuruluşları, bu iddialarını İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ye dayandırsa da, İngiliz bakanın makalesinde Türkiye'nin adı dahi geçmiyor. İki kuruluş da Türkiye'nin adını haberlerine ekleyerek algı çalışması gerçekleştirdi.

Ben Wallace'ın yazısında böyle bir bölüm yok

SORGULAMA GEREĞİ DUYMADILAR

İngiliz medyasının kasıtlı çarpıtmasına Türkiye’deki muhalefet sahip çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, haberlerin doğruluğunu sorgulamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama yapmasını talep edip Türkiye'ye iftirada bulundular.

BBC Türkçe haberi Twitter'dan sildi.

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'DEN İFTİRA

Twitter hesabından paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, "Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye'de 'mülteci merkezleri' kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak" dedi.

Kılıçdaroğlu tweetlerinin devamında, "Şimdi Erdoğan'a sorum şu: 'Ben anlaşma yapmadım' dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti'nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan! İngiltere'ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki, sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de benzer şekilde konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Tweetine Erdoğan'ın hesabını da ekleyen Akşener, "Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan?" sorusunu yöneltti.

AKŞENER'DEN BORIS JOHJNSON'A ÇAĞRI

İkinci paylaşımında bu sefer The Guardian'ı kullanan Akşener, Twitter'dan paylaştığı gönderide şu ifadeleri kullandı: 

"Sayın Başbakan Boris Johnson; Afgan mültecilerle ilgili bu tür anlaşmalar Türk halkının iradesine aykırıdır ve bu nedenle bizim açımızdan gayri meşrudur. Bir sonraki seçimden sonra Sayın Erdoğan gittiğinde topraklarımızda bu tür kamplara izin vermeyeceğiz. Dikkatli olun."

DIŞİŞLERİ OLAYI YALANLADI

Dışişleri Bakanlığı, İngiliz basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye'de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Son dakika: Türkiye'den 'Afgan mülteci' açıklaması: Talep gelse dahi kabul etmeyiz!Türkiye'den 'Afgan mülteci' açıklaması: Talep gelse dahi kabul etmeyiz!

KILIÇDAROĞLU DAHA DA ÇİRKİNLEŞTİ

Dışişleri'nin yaylanmasının ardından bir açıklama daha yapan CHP lideri, yalanının ortaya çıkmasının ardından zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışarak Dışişleri Bakanlığı'na saldırdı:

"Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı'na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık."

BBC VE EURONEWS'TEN ÖZÜR VE DÜZELTME

Yalan haber yayımlayan BBC Türkçe ve Euronews Türkçe, bugün özür mesajı paylaşıp haberlerini düzeltti.

HAMZA DAĞ: SAYIN AKŞENER VE KILÇDAROĞLU, SİZ DE ÖZÜR DİLEYECEK MİSİNİZ?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ da "Haberi yapan siteler özür ve düzeltme yayınladılar. Trollendiniz sayın Genel Başkanlar. Siz de paylaşımlarınızı silmeyi ve özür dilemeyi düşünür müsünüz?" dedi.

ALTUN'DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da özür ve düzeltme paylaşımlarından sonra Twitter'dan açıklama yaptı.

Altun, "Evet... İngiltere Savunma Bakanının 'olmayan ifadeleri' üzerinden hükümetimize saldıranları üzecek bir haberimiz var! Başta BBC Türkçe olmak üzere bu yalanı dolaşıma sokan medya kuruluşları biz yalanlarını ortaya çıkarınca ilgili paylaşımlarını sildiler. Bu iyi, fakat... Bu yalanın peşine takılıp milletimizi yalan ve yanlış bilgilerle meşgul edenler ne olacak? Yapmayın! Bunu alışkanlık haline getirdiniz, yazıktır! Milletimize bir özür borcunuz var. Lütfen özür dileyin ve artık yalan söylemeyi bırakın. Cumhurbaşkanımızdan öğrenin" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 216
  • yunus 2 yıl önce Şikayet Et
    kimin ingiliz taşeronu olduğu gayet açık net ve belli. ingilize dayandırdığınız iftara sizi müfteri yapar. böyle muhalefet olursa daha çok boş hayal kurarlar. ekonomi, mülteciler, sağlık ve eğitimdeki sorunlara odaklanın
    Cevapla
  • neco 2 yıl önce Şikayet Et
    bunlar ingilizlerden daha ingiliz
    Cevapla
  • Halk 2 yıl önce Şikayet Et
    Yakında ortaya çıkar kimin ipiyle, kimin kuyuya indiği.
    Cevapla
  • cinar582 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar şimdi muhalefet ve İktidara gelmek için uğraş veriyorlar sözüm ona seçilecekler, Yalanla dolanla tiyatro ile seçilebileceklerini insanları kandırabileceklerini hangi üst akıl dedi bilmiiyorum ama insanlarda artık bu kadar yalanı yemiyor evet bile bile bu yalanlara inananlarda var çünkü gönlü öyle olmasını istiyor, onlarda bir avuç iktidar olurlarsa nemadan pay kapacak kişiler. Sanki müslümanlık umurundaymış gibi Haktan hukuktan hak helal etmiyeceğinden bahseden İP li lidere bak durmadan başkasının hakkına tecavüz ediyor peki onların hakkı helal olacakmı sana meral
    Cevapla
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizin gibi yalan dolan dan terörü desteklemekten Türkiye yi bölmek sehitlerin kanına yanan ormanların dumanına alkış tutmaktan başka Bu ülke için bir projesi olmayan kriptolarin ardından gidenler aklından şüphem var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...