Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'na karşı yeni hamle

Millet İttifakı'nda cumhurbaşkanı adaylığı için tartışmalar alevleniyor. Akşener, İmamoğlu'nu Fatih'e benzetti. Kılıçdaroğlu yeni bir çıkış yaptı. Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Kılıçdaroğlu'nun hamlesini yazdı.

Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'na karşı yeni hamle
Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'na karşı yeni hamle
GİRİŞ 02.09.2021 08:42 GÜNCELLEME 02.09.2021 08:42
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Millet İttifakı'nda cumhurbaşkanı adayı üzerine şimdiden tartışmalar başladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, aday olacağı konuşulan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu Fatih Sultan Mehmet'e benzetti, Kılıçdaroğlu 'birden fazla aday olabilir' dedi. Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, CHP'de yaşanan aday çatışmasının arka planını yazdı. Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle: 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili olarak FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın programında çok önemli açıklamalar yaptı.

Hap gibi konuştu. Satır araları dahil, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını çok iyi analiz etmek gerekiyor. En çok da Ekrem İmamoğlu’nun kurmaylarını toplayıp, bu mesajları iyi değerlendirmesi gerekiyor.

1- Kılıçdaroğlu, “Bizim adayımızı Millet İttifakı belirleyecek” dedi. Burada daha önceki beyanlarına aykırı bir durum yok.

Ama tabii ortak aday olursa. Bu şerhi neden düştüğümü az sonra anlayacaksınız.

2- “Millet İttifakı liderleri olarak önce ilkelerimizi konuşacağız” dedi.

Bahçeli'den Akşener'e İmamoğlu tepkisi: Korkunç, kahredici bir seviyesizlikBahçeli'den Akşener'e İmamoğlu tepkisi: Korkunç, kahredici bir seviyesizlik

Abdulkadir Selvi yazdı: Akşener’den İmamoğlu’na güçlü destekAbdulkadir Selvi yazdı: Akşener’den İmamoğlu’na güçlü destek

Meral Akşener'den CHP'li İmamoğlu'na Fatih Sultan Mehmet benzetmesi: Aynı senin gibiMeral Akşener'den CHP'li İmamoğlu'na Fatih Sultan Mehmet benzetmesi: Aynı senin gibi

ÖNCE DEKLARASYON YAYINLANACAK

Burada İmamoğlu’nu sınırlamaya dönük bir manevra var. Çünkü Millet İttifakı güçlü parlamenter sisteme dönüşü savunuyor. Cumhurbaşkanı adayı belirlenirken, kamuoyuna bir deklarasyon yayınlanacak. Ama önce bu deklarasyonu aday olacak kişinin kabul etmesi gerekiyor.

Sistem değiştirilerek 2 yıl içinde parlamenter sisteme geçileceği, seçilen cumhurbaşkanının yetkilerini başbakana devredeceği, icra yetkisinin hükümette ve başbakanda olacağı, cumhurbaşkanının ise sembolik yetkileri olacağı taahhüt edilecek.

3- Kılıçdaroğlu’nun “Konuşulacaksa cumhurbaşkanının nitelikleri tartışılmalı” sözlerinin anlamını biliyorsunuz. Anayasa’da cumhurbaşkanı olacak kişinin nitelikleri yer alıyor. Ama bir de “Kılıçdaroğlu Anayasası” var. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayıyla ilgili bir profil ortaya koydu.

“Temiz biri olacak, vatandaşlar arasında ayrım yapmayacak, nefsine hâkim olacak, ‘Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyeceğiz’ demeyecek. Aday olacak kişinin devleti bilmesi gerek” dedi.

KRİTİK NOKTA

Bu kriterlerin iki yüzü var.

Birinde Kılıçdaroğlu, kendini tarif ediyor. Sadece “Adı Kemal soyadı Kılıçdaroğlu olacak” demiyor. “Seçilirse ‘Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyeceğiz’ demeyecek” sözleriyle ise İmamoğlu’nu hedef alıyor. Bu konuda Kılıçdaroğlu cephesinde ciddi bir hassasiyet oluşmuş durumda. O nedenle biraz açmak istiyorum.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını savunanlar, “Ekrem İmamoğlu cumhurbaşkanı seçilirse, 5 yıl boyunca tüm yetkilerini kullanarak Erdoğan gibi güçlü bir başkan olarak ülkeyi yönetir. Oysa biz güçlü parlamenter sisteme dönüşü öneriyoruz. Cumhurbaşkanı seçilen kişi 2 yıl içinde parlamenter sisteme dönüşü sağlayıp, yetkilerini başbakana devretmeli. Kendisi sembolik cumhurbaşkanı olmayı kabul etmesi lazım. İmamoğlu bunu yapmaz. Bu durumda bizim parlamenter sisteme dönüş tezimiz çökmüş olur” diyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun “Yani bütün yetkileri aldım dolayısıyla ben cumhurbaşkanlığı süresince bütün yetkileri kullanacağım. Hayır. Siz o yetkileri parlamentoya iade edeceksiniz” sözlerinin hedefi İmamoğlu.

İMAMOĞLU, GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI OLUR

Peki İmamoğlu bu konuda ne düşünüyor?

Edindiğim izlenim, bu değerlendirmelerin Ekrem İmamoğlu’nun da kulağına ulaştığı yönünde. İmamoğlu “Millet bana 5 yıl süreyle ülkeyi yönetme yetkisi verdi. Milletin verdiği yetkiyi neden paylaşayım?” eğiliminde mi? Orasını bilmiyoruz. Bir haksızlık yapmak istemem. Çünkü İmamoğlu bu konuda bir değerlendirme yapmadı.

HER PARTİ KENDİ ADAYINI ÇIKARABİLİR

Hep diyorum, kimse Kılıçdaroğlu’nun siyasi zekâsını küçümsemesin. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak Millet İttifakı’nın ortak adayı üzerinde değerlendirmeler yaptık. Kılıçdaroğlu da o yönde konuştu. Ama dün, “Birden fazla adayımız olabilir” diye bir çıkış yaptı.

Peki bunu ne zaman yaptı? Meral Akşener’in, Ekrem İmamoğlu’nu, “İkinci Fatih” ilan etmesinden sonra yaptı.

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu konusunda bir dayatma ile karşı karşıya kalırsam, ortak aday formülü suya düşer, ilk tura her parti kendi adayıyla girer, dedi.

Müthiş bir hamle.

Her parti kendi adayını gösterdiği takdirde, CHP adayı olarak Kılıçdaroğlu kendisini mi yoksa İmamoğlu’nu mu aday gösterir?

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 68
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem imamoğlu istanbulda işbilmezliği, bilgisizliği ile İnfiale uğradı..imamoğluna 2 Koyun verin güdemez!.. .Kılıçdaroğlu Malum ..bu yüzden Zillet ittifakının Adayını Amerika belirleyecek. :)
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Akşener, imam oğlunun türbede yaptıklarıni unutmuş ve ayrıca ona yalakalık yapma ihtiyacı hissetmiş.
    Cevapla
  • YAHYA ERDEM 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ittifak henüz aday açıklayamaz çünkü bağlı oldukları yerden emir bekliyorlar bağımsız değiller amerika deyin mason deyin emir aldıkları yer her neyse orası şunu aday yapacaksınız derler onu yaparlar. Ekmaleddin de olduğu gibi
    Cevapla
  • Memleket 2 yıl önce Şikayet Et
    Kediye oynasın diye verilen yumak gibiler. Yeyin birbirinizi ekmelettin beyi unutmadı bu Millet. RABBİM size iktidar nasip etmesin hiç bir zaman
    Cevapla
  • Gençlik Hareketi 2 yıl önce Şikayet Et
    10 Aralık hareketi sizleri tanıyor görüyor ve izliyoruz. Millet uyanın görün bunları. Reis düşmanlığı gözünüzü karartmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı