Akşener'in açıklaması ne anlama geliyor? İYİ Parti artık yükü taşıyamıyor mu?

Gazeteci Mehmet Acet, İYİ Parti Lideri Akşener'in, PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP'li Semra Güzel'le ilgili "gecikmeli" açıklamasını değerlendirdi. Acet, "gevşek ittifak" içindeki olası ihtimallerisıraladı.

GİRİŞ 15.01.2022 11:08 GÜNCELLEME 15.01.2022 11:08
Bu Habere 139 Yorum Yapılmış

PKK'lı teröristle fotoğrafları çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Türkiye'nin gündemine oturdu. Cumhur İttifakı, fotoğrafların basında yer almasının hemen ardından sert tepkiler gösterdi. Millet İttifakı liderlerinden ise uzun süre açıklama gelmedi. Geçtiğimiz günlerde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Meral Akşener, konuyla ilgili ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, HDP'li vekile tepki göstermek yerine hükümeti suçladı. Akşener ise Meclis'e gelecek fezlekeye "evet" diyeceklerini açıkladı. 

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Yazarı Mehmet Acet, İYİ Parti'nin fezleke kararının olası sonuçlarını ve "gevşek ittifak" üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

İYİ Parti'nin yükü taşıyamadığını vurgulayan Acet'in bugünkü yazısı şöyle: 

Önceki akşam TRT Haber’de meslektaşlarımız Nur Özkan Erbay ve Cengizhan Cevahiroğlu ile birlikte AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’a gündemdeki konularla ilgili sorular yönelttik.

Kurtulmuş, Kandil’de fotoğrafları çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında konuşurken, Dünyanın hiçbir yerinde silahla, bombayla, terörle, anarşiyle demokrasi yan yana durmaz. Ben demokratım ama silahla bunu yapacağım, olmaz. Bomba patlatacağım, adam öldüreceğim, dağda mücadele vereceğim ama ben demokratım, olmaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmaz.” ifadelerini kullandı.

Bu sözlerdeki “Dünyanın hiçbir yerinde” vurgusunun altını çizelim.

İster, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına bakın, ister Venedik Komisyonunun kararlarına.

Terör ilişkili siyasetin sürdürülebilirliğine dair herhangi bir yerde herhangi bir hoşgörü/tolerans kapısı kalmış değil.

Hukuken bu böyle tabi.

Ama Avrupa’nın, ABD’nin arka kapıdan dolanarak terörle nasıl iş tuttuklarını Suriye’deki PKK/YPG’ye verilen destek üzerinden kolayca anlayabiliyoruz.

HDP'li Güzel'e ses çıkaramayan Kılıçdaroğlu'na AK Parti'den tepki: Taca atamazsın!HDP'li Güzel'e ses çıkaramayan Kılıçdaroğlu'na AK Parti'den tepki: Taca atamazsın!

HDP milletvekili Güzel’in kamuoyunda infial uyandıran fotoğraflarıyla ilgili olarak, CHP ve İYİ Parti’nin liderlerinden açıklamalar geldi.

CHP ve İYİ Parti, HDP ile aynı ‘ittifak kurgusu’, aynı siyasi hedefler doğrultusunda hareket ediyor.

Reuters Haber Ajansı, abonelerine geçtiği analiz haberlerden birinde, bunun tanımını muhalif partiler arasındaki ‘gevşek ittifak’ olarak yaptı.

Yani özellikle İYİ Partililerin HDP ile ittifak halindesiniz diyenlere kızmalarına gerek yok.

Örtülü ya da açık bir paslaşma durumu var ortada.

İktidarı, Tayyip Erdoğan’ı iktidardan uzaklaştırmak için ortak stratejiler, ortak kurgular, ortak hedeflerle yol kat ediyorlar.

CHP, son dönemdeki söylem ve eylemleriyle HDP ilişkisini daha az saklar oldu.

Irak ve Suriye’deki PKK terörüne karşı operasyonların sürdürülmesini öneren tezkereye HDP’den gelen talep doğrultusunda ‘Hayır’ oyu vermeleri, heyetler arasında yaptıkları son görüşmelerden fotoğraf vermekten kaçınmamaları bunun net bir göstergesi.

Bu iki parti arasındaki ortaklığın bir ‘stratejik ortaklığa’ dönüştüğünün işaretleri bunlar.

İYİ Parti’nin durumuna gelince.

HDP ve İYİ Parti, muhalefeti bir araya getiren ‘gevşek ittifakın’ iki paydaş partisi konumunda.

Hedef birlikteliği ve siyasi hedeflere ulaşmanın getirdiği zorunluluklar bu iki partiyi birbirine ‘tahammül’ göstermeye zorluyor.

Karşı karşıya geldikleri, polemiğe girdikleri durumlarda İYİ Partililerin dikkatli olmaya özen göstermelerine karşın HDP sözcülerinin daha pervasız şekilde hareket ettikleri de bir gerçek.

Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden İYİ Parti içindeki ‘faşist unsurlar’ suçlamasında bulunup gerekirse üçüncü ittifak çağrısı yapmasının üzerinden henüz bir yıl geçmiş değil.

HDP milletvekili Semra Güzel’in fotoğraflarının kamuoyunda uyandırdığı infiale karşın, temsil ettikleri siyasi ekol nedeniyle en başta tepki vermeleri gerekirken en arkalarda kalan İYİ Parti’nin sessizliği yine manidardı.

Çarşamba günlük grup toplantısında Meral hanım bu konuyla ilgili hiçbir şey söylemedi.

Belli ki, daha önceki yaklaşımlarında da olduğu gibi bu meselenin sessiz kalınarak ‘taşınıp taşınamayacağı’ sorusu zihinlerde tartıldı, ya da tartışıldı.

Sessiz kalınarak taşınamayacağı anlaşılınca Akşener’in dünkü sözleri geldi.

Cumhurbaşkanı adaylığı için de ismi geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Benim arkadaşlarım bu fezlekeye ‘Evet’ diyecek. İYİ Parti’nin tutumu teröre yataklık konularında açık ve nettir” dedi.

Meral Akşener'den HDP'li Semra Güzel açıklaması: Fezlekesine 'Evet' diyeceğizMeral Akşener'den HDP'li Semra Güzel açıklaması: Fezlekesine 'Evet' diyeceğiz

Şunun altını çizelim:

Bu her durumda önemli bir açıklamadır.

Daha önce de konuşulan, üçüncü ittifak gibi seçenekler için bir ‘sinyal etkisi’ bile üretebilir.

Ama üretmeme ihtimali daha yüksek.

Akşener’in bu kararı, artık bu yükü taşıyamayız noktasına gelmiş olmalarının bir sonucu mu?

Yoksa sessiz kalmanın tabanda bir maliyet üretmesi riskine karşı gösterilen bir refleks mi?

Her iki parti de, daha önceki polemiklerde olduğu gibi, eteklerindeki taşları döktükten sonra, ‘gevşek ittifak’ kurgusunu bozmayan bir düzlemde hareket etmeye devam mı edecekler?

Yoksa, başka türlü bir kırılmanın başlangıç anına mı şahitlik ediyoruz?

Biraz bekleyip, HDP’den gelecek reaksiyonların dozajını, milletvekiliyle ilgili dokunulmazlığın kaldırılması sürecinde yaşanacakları izlemek gerekiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 139
  • Eda 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi parti fetöcülerin PKK lıların cirit attığı iğrençlik kokan bir yer
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bunları destekleyenler ülkücü deyil arkadaşlar ülkücüleri ahmakmı sanıyorsunuz akılsızmı bunları göremiyecek kadar cahilmi sanıyorsunuz bunların arkasında duran ülkücü adındaki şahıslar paralı köpekleri bunlara ülkücü demek içün 1 milyar şahit ister Allah yerle ihsan edecek o günler pek yakındır 1 sene daha sıkalım dişimizi her gelişin birde gidişi var idir
    Cevapla
  • Bayrak 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu vatana bu millete zerre faydaları olmaz. Menfaat peşinde herkes. İyi parti oy kaygısıyla teröre mesafeli. Başka bir niyetleri yok.
    Cevapla
  • Bayrak 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu vatana bu millete zerre faydaları olmaz. Menfaat peşinde herkes. İyi parti oy kaygısıyla teröre mesafeli. Başka bir niyetleri yok.
    Cevapla
  • S.ŞAHİN 2 yıl önce Şikayet Et
    İP’in başındaki şahıs,tarafsız hizmetleri için m,yavaşa teşekkür etmiş,,de hanım efendi ben Ankaralı olarak bu şahsın bir hizmetini görmedim,size özel hizmetlerine bu teşekkürü özel yapın lütfen,hani ballı börekli ihaleler falan,,,yahu Ankara’nın içine etti,halen şişiriyorsunuz ZAVALLICIK patlayacak,,
    Cevapla
  • Zafer Vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu,ne kadar akıllısınız.Ne kadar çok biliyorsunuz.Biz bunları göremiyoruzda siz nasıl görüyorsunuz.Çift beyin,çift dürbünlemi bakıyorsunuz hayata.Niyet okuyucular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu