CHP'li İBB'nin bütçe çırpınışları... Algı çöktü, batak ortaya çıktı

CHP'li İBB yönetiminin mega kenti iki buçuk yılda borç batağına sürüklemesine rağmen hizmet üretmemesi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belgelerle yalanlanan "engelleniyoruz" iddiaları gözleri İBB bütçesindeki soru işaretlerine çevirdi.

GİRİŞ 20.01.2022 11:46 GÜNCELLEME 20.01.2022 12:00
Bu Habere 171 Yorum Yapılmış

27 yıl sonra ilk kez borçlanmada yasal sınırları aştığı için yeni borçlanmaları frenlenen CHP'li İBB yönetiminin algı operasyonları "İstanbullulara hizmet etmemiz engelleniyor" iddiaları bizzat İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından çok sert ve çirkinleşen bir üslupla dillendirilmeye devam ediyor.

EKREM İMAMOĞLU: İBB AVRUPA’NIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN, DEVLETİNDEN DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİYE SAHIP

Yönetime geldiğinden bu yana İBB Meclisi'nden borçlanma yetkisi isteyen ve alan  İmamoğlu seçim döneminde şu ifadeleri kullanmıştı:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa’nın birçok ülkesinden, devletinden daha büyük bir ekonomiye sahip. Bu kadar para harcayıp bir arpa boyu yol kat edemiyorsanız, kusura bakmayın ya bu işi bilmiyorsunuz veya bir yerlerde fena halde yanlışlar var, eksikler var.”

İstanbulluların hizmetinde olması gereken ve bir çok ülkeden dahi büyük bir bütçeye sahip İBB'de tablo çok farklı bir gerçeği ortaya koyuyor.

580 MİLYON DOLAR BORÇLANDIĞINI GURURLA AÇIKLAMIŞTI

CHP'li Başkan Ekrem İmamoğlu Aralık 2020’de düzenlediği "Temel atmama" töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 5 yıllık vade ile 580 milyon dolar borçlandığını gururla açıklamıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu: Borç alan emir alır

CHP: BORÇ ALAN EMİR ALIR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın bir dönem ‘Borç alan emir alır." söylemleri dillerinden düşmemişti.

CHP'li belediyeler reklama boğdu! Milyonluk kıyakCHP'li belediyeler reklama boğdu! Milyonluk kıyak

İMAMOĞLU: İSTANBUL'U RANT KAPISI HALİNE GETİREN BİR AVUÇ İNSAN VAR

Seçim dönemi "CHP şeffaflığı" ile ihaleleri canlı yayınlayacağı sözünü veren İmamoğlu 1 Temmuz 2019 - 12 Kasım 2021 tarihleri arasında İBB tarafından yapılan 11 bin 415 ihaleden sadece 24'ünü canlı yaptı. 

Ekrem İmamoğlu'dan 'kanka'ya kıyakEkrem İmamoğlu'dan 'kanka'ya kıyak

İmamoğlu şeffaflıkta sınıfta kaldı! İhale paraları nereye gitti belli değilİmamoğlu şeffaflıkta sınıfta kaldı! İhale paraları nereye gitti belli değil

Yanındaki isimleri milyarlık ihalelerle zengin eden İmamoğlu seçim döneminde ise "İstanbul’un nimetlerinin üzerine konan, onu bir rant kapısı haline getiren bir avuç insan var. İstanbul’da halkın çıkarlarına değil, o bir avuç insanın çıkarlarına çalışan organize bir ‘israf düzeni’ var." demişti.

BORÇLANMADA KANUNİ SINIR 27 YIL SONRA AŞILDI

İBB’nin 2020 Yılı Denetim Raporu’nda yönetimin alarm verdiği açıkça ortaya konmuştu. Raporda borçlanmalar tablo halinde verildikten sonra, “Yukarıdaki tabloda açıklanan hesaplama neticesinde İBB’nin 31.12.2020 tarihi itibariyle borçlanabileceği üst limitin 35.923.231.732,90 TL olduğu, mevcut borç stok tutarının (Bilançonun 3. Ve 4. Numaralı hesapları) 31.12.2020 tarihi itibariyle 43.402.795.786,34 TL gerçekleşerek bu miktarın yasal sınırların üzerinde olduğu incelenmiştir” denilmişti.

CHP'Lİ YÖNETİMİN 2.5 YILLIK BORÇLANMA TABLOSU

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı İBB yönetiminin aldığı dış borçlar nedeniyle iflasa sürüklenmesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İBB'nin geleceği ipotek altında başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Alt ve üst yapı yatırımları, toplu taşıma, sosyal yardımlar başta olmak üzere her alanda sayısız eser kazandıran AK Parti döneminde, 28 milyar TL olarak devredilen borç; 2,5 yılda hizmet yerine reklam üreten CHP yönetimi ile 41.6 milyar TL'ye yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in dahi 'iflas' uyarısı yaptığı CHP'li İBB, geçtiğimiz Eylül-Ekim aylarında 11 milyar 60 milyon TL'lik ilave borçlanma daha aldı.
*İstanbul'a yatırım ve hizmet bütçesini azaltmasına rağmen reklam ve tanıtım bütçesini artıran CHP'li İBB, hala 10 milyar TL'lik ekstra borçlanma için İBB Meclisi'nden onay istiyor.

8 milyar TL'lik 2022 finansman bütçesi ve 2022 gelir/gider farkından kaynaklı 2.4 milyar TL'lik bütçe ile birlikte bu yıl sonunda İBB'nin tahmini borcu 73 milyar TL'yi aşacağı öngörülüyor.

"Temel atmama, metro hatlarını hafriyatla kapatma, otobüs ittirme, karayolu tüneli projesini iptal etme" vizyonuyla belediyenin borcunu her geçen daha da artıran CHP'li İBB yönetimi, İstanbul'un geleceğini ipotek altına alıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 171
  • Beton 3 hafta önce Şikayet Et
    Yalan söyleyen siyasetçiler 3 kez uyarılmalı 4 üncü seferde ömür boyu siyasetten men edilmeli
    Cevapla
  • TIRPAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Millete rezil oldun senin başkanlığın batsin ne bereketsizmisin
    Cevapla
  • İsa kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadığım bu insanlara başka türlü anlayamazsınız . İmamoğlu ne istiyorsa he deyin bskalim . Nasıl kalkacak . Gerçi bu kadar yetkiyi vetmeseydiniz diyen bir lideri olan adam onada bir kılıf bulur.
    Cevapla
  • TIRPAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Devletin başına en büyük bela
    Cevapla
  • İ.K.kamıloglu 2 yıl önce Şikayet Et
    Utanmazlık, rezillik, yalan , sahtekarlikta da rekor kırıyor. Paralar ya dağ kadrolarina gidiyor, yada pensilvanya li abilerine. Adam da hic gurur , onur haysiyet yok ve bunu hala sevenler var buna hala güvenenler var. Yazıklar olsunki bu vatan haini ne inanıp buna önerdiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"