İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakeresi sona erdi: Ukrayna'dan garantör ülke talebi

Rusya-Ukrayna heyetleri, müzakereler için bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Ukrayna ve Rusya heyeti, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

GİRİŞ 29.03.2022 15:04 GÜNCELLEME 02.04.2022 17:10
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

Dünya bir kez daha gözünü Türkiye'ye dikti. Antalya Diplomasi Forumu'nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bir araya gelirken, geçtiğimiz gün, iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin İstanbul'da yapılmasına karar verilmişti.

Bu kapsamda Rus ve Ukraynalı heyetleri dün akşam saatlerinde Türkiye'ye geldi.

Heyetler saat 10.30'da aynı masada buluştu. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Türkiye'nin müzakere başarısı Avrupa basınında: Haftanın şahsiyeti ErdoğanTürkiye'nin müzakere başarısı Avrupa basınında: Haftanın şahsiyeti Erdoğan

UKRAYNA'DAN GARANTÖR ÜLKE İSTEĞİ

Ukrayna heyeti, görüşmesinin sona ermesinin ardından açıklama yaptı.

Heyetten yapılan açıklamada, "Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz" denildi. Güvenlik garantileri konusunda da anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi.

Heyet adına konuşan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, Kırım ve benzer durumdaki bölgelerin ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Arakhamia ayrıca, anlaşma için Rus askerlerinin Ukrayna'dan çıkması gerektiğini vurguladı. 

Ukraynalı müzakereci Podolyak ise, "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" dedi.

RUSYA: BAZI MADDELERDE UZLAŞTIK

Rus heyet ise, bazı maddelerde uzlaşı sağlandığını, Dışişleri Bakanlarının bu maddeler üzerinde daha detaylı çalışacağını açıkladı.

RUSYA'DAN ASKERİ EYLEMLERİ AZALTMA KARARI

İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.

Dolmabahçe'deki barış masası öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamaDolmabahçe'deki barış masası öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA

Görüşme öncesinde heyetle görüşen ve kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm uluslararası platformlarda iki tarafın (Rusya-Ukrayna) da hakkını, hukukunu koruyan adilane bir yaklaşım sergiledik" dedi.

ERDOĞAN VE TÜRK DIŞİŞLERİ'NİN DİPLOMASİ ÇABASI

Savaşın başladığı günden bu yana barış için büyük çaba sarfeden Erdoğan ve Türk Dışişleri, iki ülkeyi üst düzeyde Antalya'da masaya oturtmayı başarmıştı.

Son olarak da NATO Zirvesi dönüşü aynı gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün de Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayarak savaşa ilişkin son durum ve müzakere süreçleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmuştu. Ateşkes ve barış ortamının bir an önce tesisini sağlayacak olası adımların ele alındığı görüşmelerde, Türkiye’nin barış için katkı sunmaya devam etme kararlılığı taraflara vurgulandı. Müzakerelerin Türkiye'de yapılması da bu iki telefon görüşmesinden sonra açıklanmıştı.

Türkiye'deki görüşme öncesi Zelenskiy'den Rusya'nın 3 talebine yeşil ışıkTürkiye'deki görüşme öncesi Zelenskiy'den Rusya'nın 3 talebine yeşil ışık

"RUSYA 3 TALEPTEN VAZGEÇTİ" İDDİASI

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times'a konuşan kaynaklar; tarafların bazı adımlar konusunda anlaşmaya yakın olduğunu aktardı. Henüz taraflar arasında resmi bir anlaşma olmadığı için ismini açıklamayan kaynaklar; Rusya'nın savaş başlarken talep ettiği "Nazilerden arındırılma", "silahsızlandırılma" ve "Rusçanın Ukrayna'da yasal olarak korunması" taleplerinden vazgeçtiğini öne sürdü.

Öte yandan kaynaklar, Rusya'nın Kiev'in askeri olarak destek almaması şartıyla Avrupa Birliği'ne katılmasına da sıcak bakmaya başladığını iddia ederken, anlaşmanın Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi şartına bağlı olduğunu da dile getirdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 125
  • Kasim 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin,ABD ,Fransa, İsrail i garantör olarak ileri sürmek kadar aptallık olamaz,hiç Rusya ABD ve taşeronları ülkeleri burnunun dibinde garantör olarak kabul edebilir mi.Garantör olarak sadece Türkiye yi seçsen Rusya buna itiraz etmez
    Cevapla
  • O k u r 2 yıl önce Şikayet Et
    KK ne dediğini kendisi de bilmiyor.
    Cevapla
  • Adalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam ülkesini Yahudiye satacak demedi demeyin
    Cevapla
  • Ayazagalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Garantör olmak nedir arkadaş garantör arıyordun madem rusyadan daha iyi garantör mü vardı. Boş işler bunlar zelinxi
    Cevapla
  • İsa kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir olayda Kılıçdaroğlu'nu düşünüyorum . Ama düşünemiyorum . Adamın bir hayalini böyle bir olaya ev sahipligi yapacağı aklıma bile gelmiyor . Çap meselesi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!