2023 seçimleri ile ilgili çarpıcı anket sonuçları: Yeni kurulan partiler baraj altında kaldı

2023 genel seçimleri öncesinde partilerin son oy durumları Optimar’ın yaptığı araştırma sonucunda belli oldu. Ak Parti ve MHP partilerinin oluşturduğu Cumhur İttifak’ının toplam oy oranı yüzde 45’i aşarken, yeni kurulan Zafer, DEVA ve Gelecek Partilerinin oy oranları barajın altında kaldı. Millet İttifak’ı ise beklenen seviyenin altına geriledi.

2023 seçimleri ile ilgili çarpıcı anket sonuçları: Yeni kurulan partiler baraj altında kaldı
2023 seçimleri ile ilgili çarpıcı anket sonuçları: Yeni kurulan partiler baraj altında kaldı
GİRİŞ 08.05.2022 09:59 GÜNCELLEME 08.05.2022 10:48
Bu Habere 368 Yorum Yapılmış

2023 yılında yapılacak seçimlere bir yıl kala siyasi partilerin çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Özellikle yeni kurulan Zafer, Gelecek ve Deva Partileri'nin oy olarak hangi seviyede olduğu ve çalışmaların halk nezdinde nasıl bir karşılık bulduğu ise siyasi gündeme yön veriyor. Hiç şüphesiz seçime en iddialı şekilde girecek AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın oy oranlarında, son kurulan partiler ile birlikte nasıl bir değişim olduğu herkes tarafından merak ediliyordu. Optimar'ın "Bugün bir genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirdiniz" sorusuyla yaptığı ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Millet İttifakı gözle görülür bir düşüş yaşarken, Cumhur İttifakı'nın oy oranlarında yaşanan artış dikkatlerden kaçmadı...

OPTİMAR'IN SON ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI

2018 Milletvekili seçimleri ile 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Optimar firmasının yaptığı anket çalışmalarının gerçek seçim sonuçlarına yakınlığı çok konuşulmuştu. 2023 yılında yapılacak genel seçimler için geri sayım başlarken birçok siyasi parti çalışmalarını hızlandırdı. 

Partilerin Genel Başkanları

Bununla birlikte çeşitli araştırma şirketleri de siyasi partilerin oy durumlarına ilişkin detaylı çalışmalarını sürdürdü. Optimar'ın son yaptığı anket ile beraber yeni kurulan partilerin oy oranları ve potansiyelleri belli oldu. Birçok ilde yapılan araştırmada toplam bin 847 vatandaş ile görüşüldü. İşte anket sonuçları;

Optimar anket sonuçları

ZAFER PARTİSİ UMDUĞUNU BULAMADI

İyi Parti'den ayrılan Ümit Özdağ öncülüğünde kurulan Zafer Partisi, Optimar'ın yaptığı anket çalışmasında beklenen seviyenin çok altında kaldı. Özellikle son dönemde yaptığı mülteci çıkışı ile sosyal medya ve diğer platformlarda çok konuşulan isim anket sonuçlarında beklenen ilgiyi görmedi. Zafer Partisi oy oranı 0,5 olarak açıklandı.

Zafer Partisi-Ümit Özdağ

DEVA PARTİSİ'NİN SON OY ORANI

2020 yılında kurulan Deva Partisi, iki yıldan fazla bir süredir genel seçim çalışmalarını sürdürürken öngördükleri seviyenin çok altında kaldı. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada partisinin seçime kendi adı ve logosuyla katılacağını belirtmiş ve bu durum siyasi otoriteler tarafından Deva Partisi'nin "Altılı Masa"dan ayrılması durumunu gündeme taşımıştı. Optimar'ın yaptığı anket çalışmasında Deva Partisi'nin oy oranı 1,1 olarak duyuruldu.

Son anket sonuçları canlı yayında açıklandı! Dikkat çeken değişimSon anket sonuçları canlı yayında açıklandı! Dikkat çeken değişim

GELECEK PARTİSİ'NİN OY ORANI DİBİ GÖRDÜ

Daha önce farklı araştırma firmaları tarafından yapılan anket çalışmalarında Gelecek Partisi'nin oy oranının yüzde 3,6 seviyelerine kadar yükseldiği görülmüştü. Bu durumun gerçeği yansıtıp yansıtmadığı çok tartışılırken partinin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, son dönemde Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanmanın yetersiz olduğu ve partilerin milletvekili sayılarını arttırması için çalışma yapması gerektiğini açıklamıştı. 23-28 Nisan tarihleri arasında yapılan anket sonuçlarında Gelecek Partisi'nin oy oranı 0,6'da kaldı.

Gelecek Partisi- Ahmet Davutoğlu

İYİ PARTİ SON ANKETTE KAN KAYBETTİ

Millet İttifakı'nın ortağı olan İyi Parti'nin son yapılan araştırmada oy kaybettiği ortaya çıktı. Genel seçime CHP'nin yanında girecek İYİ Parti'de dönem dönem yaşanan istifalar vatandaşlar tarafından özellikle sosyal medya da bir çok kez dile getirilmişti. En çok konuşulan olaylardan birisi ise 2018 yılında yapılan genel seçimlerde İyi Parti'den Balıkesir milletvekili seçilen İsmail Ok'un 2020 yılında istifa ederek yoluna bağımsız şekilde devam etmesiydi. Daha sonra ise bu isim AK Parti'ye katıldı. Optimar'ın yaptığı son araştırma da ise İyi Parti'nin oylarının 10,6'ya kadar gerilediği görüldü.

CHP'NİN SON OY ORANI

"Altılı Masa"da başı çeken CHP yapılan ankette yüzde 26,6 oy aldı. Parti içerisinde Cumhurbaşkanı adaylığında görüş ayrılıkları yaşandığı konuşulurken bu durumun oy oranlarına nasıl etki edeceği merak ediliyordu.

Altılı Masa Genel Başkanlar

Bazı MYK üyelerinin İmamoğlu tarafında yer alması Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere birçok partiliyi rahatsız etmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak Karadeniz'de bir takım ziyaretlerde bulunan Ekrem İmamoğlu'nun parti içerisinde tepki aldığı gündeme gelmişti. Yapılan anket sonuçları da bu durumu doğrular nitelikte.

CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 45'İ AŞTI

2023 yılında yapılacak seçimlerde şu ana kadar seçmene en güven veren parti AK Parti ve MHP oldu. Çeşitli anket firmaları tarafından yapılan çalışmalarda Cumhur İttifak'ının oy oranının yüzde 45'den yukarı olduğu görülürken Optimar'ın yaptığı araştırma ise halkı ve siyasi otoriteleri şaşırtmadı. Cumhur İttifak'ının ortağı AK Parti'nin oy oranı yüzde 36,2 olurken MHP ise yüzde 10,1 oy aldı. Böylelikle Cumhur  İttifakı yapılan ankete göre toplam yüzde 46,3 oy aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli

MİLLET İTTİFAKI'NDA ADAY ÇATLAĞI OYLARA YANSIDI

Optimar'ın yayınladığı anketin en dikkat çeken başlıklarından birisi de, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz?” sorusuydu. Ankete katılan Cumhur İttifakı görüşlü seçmenlerin yüzde 33,1’i Erdoğan derken, Millet İttifakı seçmeninde karmaşa ortamı hâkimdi. Millet İttifakı’nı destekleyen seçmenin yüzde 13’ü Mansur Yavaş, yüzde 12’si Kemal Kılıçdaroğlu ve yüzde 9,1’i Ekrem İmamoğlu’nun adını söyledi. Bu veri de en az partilerin oy yüzdelikleri kadar kayda değer bir noktaydı. 

Recep Tayyip Erdoğan %33,1
Mansur Yavaş %13
Kemal Kılıçdaroğlu %12
Ekrem İmamoğlu %9,1

 

SEÇİM ÖNCESİNDE SEÇMENİN GÖZÜNDE EN ÖNEMLİ KONU NE?

Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir, son yapılan anket çalışmasıyla ilgili detayları Habertürk ekranlarından yayınlanan "Enine Boyuna" programında açıkladı. Araştırmada vatandaşlara yüz yüze olarak "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir" sorunun yöneltildiğine dikkat çeken Daşdemir, aşağıdaki oran ve  yanıtların ankete yansıdığının altını çizdi.

  1. Ekonomi %66.5

  2. İşsizlik 6,4

  3. Eğitim 5,4

  4. Terör 3,7

  5. Suriyeliler 3,7

 

AK PARTİ'NİN SEÇİM STRATEJİSİNDE DİKKAT ÇEKEN "Z KUŞAĞI" DETAYI

2023 Genel Seçimleri öncesinde Z Kuşağı gerçeği bir kez daha kabul edildi. Nitekim sandığa gidecek 64 milyon seçmenin 13 milyonunun ilk kez oy kullanması bekleniyor. Z Kuşağı olarak kabul edilen nesil ise, 18 milyonu kapsıyor. Sosyal medya ve internet kullanımı oldukça etkin olan bu kesim için AK Parti’nin yaptığı diğer çalışmalar dikkatlerden kaçmadı. 2023 öncesindeki kongrelerde, şimdiye dek 81 ilin 25’inde il başkanı değişikliğine gidildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oluşturulan yeni yapıda gençlerin daha fazla rol üstlenmesini istiyor.

Oy kullanma

YENİ KURULAN PARTİLER BARAJIN ALTINDA KALDI

AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla yasalaşan "Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" doğrultusunda, baraj yüzde 7'ye düşürülmüştü. Optimar'ın anketi baz alındığında, yeni kurulan siyasi partilerin baraj altında kaldığı görülüyor. Yüzde 7'nin altında kalan partiler ise şu şekilde:

  • Deva Partisi: %1,1

  • Türkiye Değişim Partisi: %0,7

  • Gelecek Partisi: %0,6

  • Yeniden Refah Partisi: %0,6

  • Memleket Partisi: %0,6

  • Zafer Partisi: %0,5

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 368
  • Mahmut.Kızkalesi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben optimar kamuoyu araştırma şirketi ve başkanı Hilmi Daşdemir e sonsuz güveniyorum.
    Cevapla
  • SIR çözüldü 1 yıl önce Şikayet Et
    6lı ganyan+2=8 4×2=8 veya 6lı ganyan+3=9 3×3=9
    Cevapla
  • Sır çözüldü 1 yıl önce Şikayet Et
    6lı ganyan+2=8 4×2=8 veya 6LI ganyan+3=9 3×3=9
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Zafer partisi baraji gecemeyecek demek haksızlık olur kendilerine. Adamlar iktidara yürüyor. Tüm turkiyeyi arkalarına aldılar. Asıl bence sürprize hazır olun
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Hilmi bey cok ufurmus tv lerde hayal satiyor sizi epeyce kandiriyor madem oyle sandik gelsinde gununuzu gorun
    Cevapla
  • arif arif 1 yıl önce Şikayet Et
    yenilen pehlivan güreşe doymazmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti