6'lı masanın seçim öncesi izleyeceği yol belli oldu: Adaya protokol imzalatılacak

Henüz Cumhurbaşkanı adayını belirleyemeyen Millet İttifakı'nda seçim önceki izlenecek yol belli oldu. Cumhurbaşkanı adayı seçimden önce protokol imzalayacak. Seçilirse, hükümet kurma görevini birinci partinin liderine verecek.

6'lı masanın seçim öncesi izleyeceği yol belli oldu: Adaya protokol imzalatılacak
6'lı masanın seçim öncesi izleyeceği yol belli oldu: Adaya protokol imzalatılacak
GİRİŞ 02.06.2022 15:10 GÜNCELLEME 02.06.2022 15:10
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

6'lı masanın ortak adayının kim olacağı sorusu gündemdeki yerini koyuyor. Henüz isim belirlenmedi. Öte yandan, ittifakın seçim öncesi izleyeceği yol belli oldu.

GÖREV VE YETKİLER SIRALANACAK

6 partinin göstereceği ortak aday, seçim öncesinde protokol imzalayacak. Habertürk'ten Mahir Kılıç'ın haberine göre protokolde cumhurbaşkanının görev ve yetkileri sıralanacak, devredeceği veya kısmen paylaşacağı tüm yetkiler yer alacak. Parlamenter sisteme geçiş süreci de protokole gör şekil alacak. 

HÜKÜMET KURMA GÖREVİNİ DEVREDECEK

6'lı masanın adayı cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hükümet kurma görevini seçimden birinci çıkan partinin liderine verecek. O lider, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak hükümeti kuracak ve yürütmeden sorumlu olacak. 

Altılı masaya sert tepki: Artık komediye döndü! Bir tiyatro varAltılı masaya sert tepki: Artık komediye döndü! Bir tiyatro var

Sosyal medyayı sallayan animasyon! 6'lı masa mülakattaSosyal medyayı sallayan animasyon! 6'lı masa mülakatta

Sarıgül'den 6'lı masaya gönderme! Tarih verdi: Gerçeğini biz kuracağızSarıgül'den 6'lı masaya gönderme! Tarih verdi: Gerçeğini biz kuracağız

PARLAMENTER SİSTEM İÇİN TAKVİM BELİRLENECEK

Parlamenter sisteme geçiş için de takvim belirlenecek. Sistem değişikliği Meclis'ten geçse bile referanduma gidilmesi gerekiyor. 

KAYNAK: HABERTÜRK
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • HALİL 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden önce veya sonra Cumhurbaşkanı adayları böyle bir protokol imzalaması demek milletin kendisine verdiği yetkiyi başkasına devretmektir ve anayasaya aykırıdır.Sistemin adı bellidir ,''Cumhurbaşkanlığı Sistemi'' ,Aday seçilirse ve imzaladığı protokolü uygulamaz ise ne yapacak bu 6 lı masa? Anayasa mahkemesine mi gidecek?Bunların derdi devlet ,ülke felan değil anlaşılan hükümetçilik oynayarak ülkeyi kaos'a sürüklemek! Milletin gözüne baka baka ''Millet iradesini bypass edecekler! Yetkisini bunlara devredeç adama bu millet oy moy vermez!
    Cevapla
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardan bir halt olmuyacağını kendileride çok iyi biliyorlar sadece boş yapıyorlar milliyetçi geçinenler dahil hepsi hdpkk sevici
    Cevapla
  • isa 1 yıl önce Şikayet Et
    anayasayla belirlenmiş cumhurbaşkanlığı sisitemini baypas edip bir kuşa çevierecğiz diyerek anayasaya aykırı iş yapacaklarının beyanıdır. Her fırsatta işlerine geldiğinde anayasaya uygunluktan bahsederler ama işlerine gelmeyince anayasayı delmeketen çekinmezler.367 sabih icadında olduğu gibi c.başkanı seçtirmemişlerdi.ilkesiz ahlaksız siyaset bu.
    Cevapla
  • isa 1 yıl önce Şikayet Et
    şer ittifakının bütün oyunları başlarına geçer ayaklarına dolanır inşaallah.
    Cevapla
  • Çanakkaleli 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmaz ama hadi oldu diyelim ki zillet ittifakı adayı cumhurbaşkanlığını kazandı.Seçimden çıkan birinci parti de AK Parti oldu.Bu durumda Sayın Erdoğan hükümeti mi kuracak???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin