Altılı masanın yeni gündemi: Kim nerede görev alacak?

Altılı masa, seçimin kazanılması durumunda alınacak görevler ve yönetime nasıl katılacakları üzerinde senaryolara çalışıyor.

GİRİŞ 25.10.2022 09:38 GÜNCELLEME 25.10.2022 10:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkeyi her alanda geriye götürdüğü tespiti ile bir araya gelen ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş konusunda mutabakat metni imzalayarak ortak çalışmaya başlayan Altılı Masa, aday tespiti ve liderlerin seçimlerin kazanılması durumunda yeni yönetimde ne şekilde görev alacağını tartışıyor.

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve DP’den oluşan Altılı Masa’da ikinci tur ikinci toplantı, Kasım ayı içerisinde yapılacak. Kent gezileri nedeniyle Ekim ayında bir araya gelmeyen liderler, kurmayları aracılığı ile aday belirleme konusunda daha önce alınan prensip kararına kesinlik kazandırdı. Buna göre, aday gösterilecek kişi her kim olursa olsun son alarak belediye başkanı adaylarına yapıldığı gibi hakkında kara propaganda süreci yürütüleceğini ve yıpratılacağını düşünen liderler, bu nedenle seçim tarihi kesin olarak belirlemeden isim üzerinde kesin karara varmayacak. Aday konusunda kesin kararın alınacağı toplantı, seçim kararının resmi olarak açıklanmasının hemen ardından yapılacak. Bu toplantının tek konusu adayın belirlenmesi ve kamuoyuna ne şekilde duyurulacağı olacak.

Akşener'in cevabı merak ediliyor! HDP: İttifakla ortak adayı görüşüyoruzAkşener'in cevabı merak ediliyor! HDP: İttifakla ortak adayı görüşüyoruz

Karamollaoğlu'ndan Kılıçdaroğlu sorusuna cevap: Anketleri işaret ettiKaramollaoğlu'ndan Kılıçdaroğlu sorusuna cevap: Anketleri işaret etti

Ali Babacan '6'lı masa ortak adaya karar veremezse' dedi kararını açıkladıAli Babacan "6'lı masa ortak adaya karar veremezse" dedi kararını açıkladı

LİDERLERİN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR

Birgün gazetesinin haberine göre, Altılı Masa’nın üzerinde durduğu bir diğer konu, seçimleri masanın adayının kazanması durumunda, liderlerin yeni yönetimde ne şekilde görev alacağı olacak. Bu konuda iki seçenek ele alındı. İlk seçenek, liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olması. Bu seçenekte liderler, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yönetimde aktif olarak görev alacaklar. Ancak Cumhurbaşkanı yardımcılarının milletvekili adayı olamaması ya da milletvekili seçilirlerse istifa etmeleri ve bunun da TBMM’de sandalye kaybedilmesine neden olması dolayısıyla bu sıcak bakılmıyor. Liderlerin, özellikle Cumhurbaşkanı yardımcısının Meclis’le bağlantısı bulunmaması ve “köprü görevi göremeyecek” olması nedeniyle bu fikre uzak oldukları bildirildi.

Diğer seçenek ise genel başkanların milletvekili ve parti genel başkanı sıfatıyla “Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu”na benzer bir danışma kuruluna üye olmaları. Bu durumda genel başkanlar, danışma kurulu sıfatıyla da tanımlanabilecek bir kurul aracılığı ile Meclis ve Cumhurbaşkanlığı arasında bağlantı görevini üstlenecek, Cumhurbaşkanı’na atacağı adımlarda fikir verecek.

MASANIN HEDEFİ 400 MİLLETVEKİLİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tüm kurumlar üzerinde tahribata neden olduğu görüşünden hareket eden Altılı Masa, restorasyonu kolaylıkla yapabilmek için Meclis’te 400 sandalye kazanmayı da kendisine hedef olarak belirledi. Referanduma gitmeden hızla Anayasa değişikliği yapmak ve parlamenter sisteme geçmek için 400 milletvekiline ihtiyaç duyan Altılı Masa, bu nedenle Cumhurbaşkanı adayı olmayacak liderlerin de milletvekili olmasını amaçlıyor.

KAYNAK: BİRGÜN GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • BOZOK 1 yıl önce Şikayet Et
    Eveeet şimdi de geldi yedili miras yediler miras bölüşmeye.Adayı ittire kalktıra belirlediniz.Yirmi toplan dağıldan sonrada yazı tura atarak bakanlıklarıda belirlersiniz.Gayri meşruu evlat (ortak) hdp iki üç bakanlık ister unutmayasınız.
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 1 yıl önce Şikayet Et
    hiç kusura bakmayın bu masa dagılacak hepside perişan olacak inşaAllah hainler vatanın ekmegini maaşını alıp ABD ne hizmet edenler bunlar..
    Cevapla
  • sahip kıran 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlının fetret dönemine girmesinden daha hızlı şekilde Türkiyenin yıkılması demektir bu ittifakın kazanması demek, Allahu teala reisimizi inş. yeniden başkan yapar hayırlısıyla.
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha aday belli değil pasta paylaşıyorlar, yemin ediyorum tam bir komedi..
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu o koltuğa bir otursun CHPdeki adamlarını sattığı gibi sizi de kapının önüne koyacağı gün olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi