HDP cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında kararını verdi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6'lı masanın ortağı olduğu dile getirilen HDP, Cumhurbaşkanı adayı kriterlerini sıraladı. HDP'li Mithat Sancar, kendi adaylarını belirlemek için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

HDP cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında kararını verdi
HDP cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında kararını verdi
GİRİŞ 26.10.2022 08:27 GÜNCELLEME 26.10.2022 08:27
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı adayı için belirledikleri kriterleri sayan Sancar, kendi adayları için de bu niteliklere uygun isim arayışını başlattıklarını açıkladı.

Sancar'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

HDP'nin Eylül ayında sunduğu deklarasyonu hatırlatan Mithat Sancar, " Türkiye'de demokratik dönüşüme giden yolu açmak için, siyasi sorumluluğun bilincinde bir tavır geliştirdik. Bu önerimiz hak ettiği derecede tartışılmadı. Ya özünden saptırıldı ya da kulak ardı edildi. Bazıları spekülasyonu beslemek ve HDP'nin politik gücünü etkisiz göstermek için spekülasyonlara devam ettiler. Önerimizin ve çağrımızın karşılık bulmaması halinde, cumhurbaşkanı seçimlerine kendi adayımızla girmemizin en önemli seçenek olarak gündemimizde yer aldığını sık sık hatırlatmak zorunda kaldık" dedi. Sancar, HDP'nin gelinen noktada cumhurbaşkanı adayını belirleme noktasında çalışmalarına başladığını duyurdu.

HDP'li Sancar önce Kılıçdaroğlu'na destek verdi sonra teröristleri savunduHDP'li Sancar önce Kılıçdaroğlu'na destek verdi sonra teröristleri savundu

HDP'den Millet İttifakı'na 'göstermelik demokrasi' eleştirisiHDP'den Millet İttifakı'na "göstermelik demokrasi" eleştirisi

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ HAYATİ ÖNEMDE"

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda geldiğimiz aşamayı halklarımızla paylaşma kararı aldık. Bu kararın birbirini tamamlayan iki boyutu var. Öncelikle bu geçiş süreci son derece kritik, cumhurbaşkanlığı seçimi hayati önemde. Bunun farkındayız ama aynı zamanda demokratik sorumluluğu da dikkate alan, hatta bunun gereklerini eksizsiz yerine getirmeye çalışan bir parti olarak hareket etmeye çalışıyoruz.

"SADECE PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEK YETERLİ DEĞİL"

Cumhurbaşkanı adayında aradığımız nitelikleri belirledik. Aslında yeni değil bu belirleme ama yine de hatırlatalım. Geçiş sürecinin gerekliliklerini yerine getirebilecek, demokratik dönüşümün önünü açabilecek bir aday profili çıkardık. Bundan önceki konuşmalarımızda ve 27 Eylül Deklarasyonu'muzda yer alan başlıklara baktığınızda bu adayın hangi niteliklere sahip olmasını istediğimizi açıkça görebilirisiniz.

Bir defa güçlü demokrasiden yana olacak bu aday. Yani sadece cumhurbaşkanı hükümet sistemi yerine parlamenter sisteme geçmenin yeterli olmadığını söylüyoruz. Yerel demokrasiyle tamamlanmış bir güçlü demokrasi talep ediyoruz. Parlamenter demokrasi talebimiz de bunun içinde yer alıyor. Yani biz de cumhurbaşkanı hükümet sisteminin lağvedilmesini istiyoruz.

"SİYASİ DAVA VE HÜKÜMLER GEÇERSİN KILINSIN"

Şüphesi tarafsız ve bağımsız yargı da taleplerimiz arasında yer alıyor. siyasi dava ve hükümlerin bütün neticeleriyle birlikte geçersiz kılınması talebimiz var. Bir cumhurbaşkanı adayı bunu taahhüt etmeli, topluma güvence vermeli.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Hasan. 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet vekili seçilebilmek için önce adlı sicil yazısı ve ondan sonra yüksek okul okumuş olacak kpss sınavı gibi bir sınava tabi tutulacak ondan sonra bak bakalım vekil olmak öyle kolay olurmu
    Cevapla
  • Bakiyoruz 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha belli degilmi komik olmayın size en yakin Kemal bey adayiniz yillar önce belli birakin arasdirma yapmayı felan filan
    Cevapla
  • saas 1 yıl önce Şikayet Et
    HDP ACILEN KAPATILSIN BUNLARIN DOKUNMAZLIGIDA KALDIRILSIN SINIR DISI EDILSINLER yediginiz her lokma haram olsun .
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Hdp kapansa ne olacak kardeş 6.5 milyon oyu var tabela değiştirir yola devam ederler. Buna bir çözüm üreretilmeli.
    Cevapla
  • Milli ve yerli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hainlerin yüce mecliste ne işi var sürün yunanistana bu kanı bozuk hainleri
    Cevapla
  • Terör 1 yıl önce Şikayet Et
    Hdp kapatılsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü