Yazarlar: AK Parti'nin HDP'yi ziyareti Meclis için zaruri, muhalefet için turnusol

Başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliği hazırlığı için Meclis'teki siyasi partileri ziyaret eden AK Parti heyetinin HDP ile de görüşmesi hakkındaki manipülasyonları, uzman yazarlara sorduk.

Yazarlar: AK Parti'nin HDP'yi ziyareti Meclis için zaruri, muhalefet için turnusol
Yazarlar: AK Parti'nin HDP'yi ziyareti Meclis için zaruri, muhalefet için turnusol
GİRİŞ 08.11.2022 17:56 GÜNCELLEME 08.11.2022 17:58
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Başörtüsünün anayasal güvenceye alınmasıyla ilgili AK Parti'nin TBMM'de konsensüs oluşması için Meclis'teki bütün partilerin kapısını çalması, HDP üzerinden değerlendirilerek konu farklı mecralara saptırılıyor. AK Parti'nin, HDP'nin terörle arasına mesafe koyamamasına yönelik eleştirileri üzerinden yansıtılmaya çalışılan ziyaret, Millet İttifakı medyası tarafından farklı anlamlar yüklenerek gündeme getiriliyor. Konuyu Haber7'ye değerlendiren yazarlar; AK Parti'nin, MHP'nin yanı sıra CHP, İyi Parti ve HDP'ye ziyaret gerçekleştirerek milletin, muhalefetteki partilerin görüşlerini de anlamasını sağlayacağını söylüyor.

Anayasa düzenlemesinin referanduma gitmeden kabul edilmesi için belli sayıda oya ihtiyaç olduğunu, AK Parti ve MHP'nin sandalye sayısının bunun için yeterli bulunmadığını vurgulayan yazarlar, TBMM'deki ortak görüş için bu ziyaretlerin önemli ve zaruri olduğunu ifade ediyor.

ACET: SİYASİ ZEMİNİ OLUŞTURMAK İÇİN...

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, AK Parti'li heyetin Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve HDP’yi ziyaret ettiğinin altını çizdiği değerlendirmesinde şunları kaydetti:

"Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş eşlik etti. Bu görüşmelerde üç partinin verdiği cevaba dair birkaç arka plan bilgisi aktarayım. Cumhuriyet Halk Partisi seçimlere 6 ay kalmışken anayasa değişikliği olmaz gerekçesiyle yekten hayır cevabı verdi. HDP de başörtüsü konusunda bir düzenleme yapılmasına destek vereceklerini açıklamışlardı. Anayasaya ‘Evlilik birliği ancak kadın ve erkekten oluşur’ ifadesinin 41’inci madde olarak eklenmesi teklifi var. HDP’liler, bu teklifi makul ve mantıklı bulduklarını ilettiler. İYİ Parti'ye gelince bu partiler arasında kafası en karışık olan parti olduğunu söyleyebilirim. Bu görüşmede de renk vermeme stratejiyle hareket ettiler. Yazılı bir metin istediler. AK Parti'li heyet kelimesi kelimesine hangi değişikliği yapmak istediğini iletti. İYİ Parti de 'yetkili kurullarımızda görüşelim' diyerek AK Parti'yi uğurladı. Dün de İYİ Parti’de Başkanlık Divanı toplantısı vardı. Oradan da net bir karar henüz çıkmadı. İYİ Partililer bu işin referanduma gitmesinden endişe ediyor. Dolayısıyla şu anda muallakta, biraz da siyasi bakımdan sıkışıklık içerisindeler."

Mehmet Acet, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin teklifi açık bir şekilde desteklediğini belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada İYİ Parti destek vermez, HDP destek verirse AK Parti, HDP ve MHP’nin oylarıyla 360 rakamı aşılıyor. Bu durumda referandum kapısı açılmış oluyor. Eğer İYİ Parti de destek verirse 427 rakamına kadar ulaşılabilir. Tabii aralarda fire olabilir mümkün ama parti iradeleri eğer yansırsa burada 400 rakamı aşılıp referanduma gerek kalmadan anayasa değişikliği yapılabilir. Bunu tabii önümüzdeki süreç içerisinde göreceğiz ama bu anayasa değişikliği ile ilgili olarak en az referandum çoğunluğunu sağlayabilecek bir siyasi zemin oluşmuş gibi gözüküyor."

KIZILTAŞ: MUHALEFETİN GÖRÜŞÜNÜN NE OLDUĞUNU MİLLET ANLAYACAK

Haber7'ye konuşan Medya Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Ekrem Kızıltaş, Anayasa'nın devletin temel metni ve en zirve noktası olduğuna değindi. AK Parti'nin gündeminde böyle bir düzenleme yokken, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuyu açtığını, AK Parti'nin ise "Madem siz başörtüsünü gündeme getirdiniz tehdit altında olan aile yapısını anayasal bir sağlamlığa kavuşturalım" diyerek çalışma yaptığını hatırlattı.

Gazeteci Yazar Ekrem Kızıltaş, şunları ifade etti:

"Başörtüsüyle alakalı yıllardır çekilenlerden hareketle daha net, daha kolay anlaşılabilir ve herhalde kolaylıkla karşı çıkılamayacak bir metnin yanında aileyle alakalı anayasal bir temin çabasına girdi. Meclisteki siyasi partilerin zaten ziyaret edilmesi gerekirdi. Normalde referanduma gitmeden kabul edilmesi için belli sayıda oya ihtiyaç var. Şu anda Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin o kadar oyu yok. Mecliste kabul edildiğinde referanduma gerek kalmayacak. Meclis'te grupları bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, HDP gibi partilerle görüşüp bu anayasa değişikliğine destek talebinde bulundular. Muhalefetteki partilerin görüşlerini de milletimizin anlamasını sağlayacak."

AKTAŞ: O ZİYARETLER 'SAĞDUYU' TURU

GENAR Başkanı Araştırmacı Yazar İhsan Aktaş, anayasa değişikliği teklifine bütün partilerin destek vermesi gerektiğini belirtti.

Yazar İhsan Aktaş, "Hem Cumhuriyet Halk Partisi'nin hem HDP’nin hem de İYİ Parti'nin başörtüsü ya da kılık kıyafet meselesinin serbest olmasıyla alakalı hiçbir itirazı yoktur. Eğer muhalefet partileri meseleyi siyasete aleti derlerse bundan oy vermekte geri durabilirler. Nihayetinde başörtüsünün konusunu açan Cumhuriyet Halk Partisi kafasıdır çözen de AK Parti'dir veya bugün Cumhur İttifakı olarak bakabiliriz. Konu ister destek alsın ister almasın vatandaş nezdinde yani anayasa maddesi olarak geçmesi gereken bir yasadır. Biraz da oy verme konusunda tereddüt edenler halkla karşı karşıya gelecekler gibi bir düşüncem var. Sağduyulu tutumları varsa bütün partiler olumlu bir oy verir." dedi.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 26
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanımızdan anayasaya ek olarak insan onuru ve şerefini muhafaza altına alacak maddeyi de eklemesini istiyoruz nedeni ise son zamanlarda malesef insan onuruna ve şerefine saldıran küçük gören aşalayan hatta lanet eden insanlar türedi.Anayasamızda insanoğlununda değerli bir varlık olduğunu hissettirmek ve toplumdaki bu kibirli parazitlerin ıslah edilebilmesi için faydalı olacağına inanıyorum.
    Cevapla
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Gitme arkasaş gitme yaw. Adam yerine koymayın şunları
    Cevapla
  • AKP li 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yanlış oldu. Hergün şehit haberi varken. İpe çekilmesi gereken Terörist leri adam yerine koydu. Meclisten atılmalarını beklerken. Konuşmaya gitmeleri...
    Cevapla
  • Cemal K. 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP ile görüşen, herkesle görüşebilir. Ben bir fark görmüyorum.
    Cevapla
  • Özgür kız 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben Ak partiliyim . HDP ile görüşmeyi asla tasvip etmiyorum. Çünkü HDP hiç bir zaman bagimsiz olmamıştır. O nedenle onlarla değil sahipleri ile görüşmek gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak