Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru hakkında kritik açıklama

Son dakika haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Anlaşma 120 gün sonra bir yıl daha uzatılabilir. Umarım yeniden uzatmaya ihtiyaç kalmaz, ateşkes olur. Biz çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru hakkında kritik açıklama
Bakan Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru hakkında kritik açıklama
GİRİŞ 17.11.2022 19:46 GÜNCELLEME 17.11.2022 21:52
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksikalı mevkidaşı ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard Casaubon ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle...

"BAŞKAN ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMESİ SONUCUNDA ANLAŞMAYA DÖNDÜLER"

Toplantının soru-cevap kısmında Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğuyla imzalanan tahıl anlaşmasının 120 günlüğüne uzatılmasına değinen Çavuşoğlu, geçen ay anlaşmayı askıya alan Rusya'nın, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda yeniden anlaşmaya döndüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, anlaşmayı uzatma fikriyle Rus tahıl ve gübresinin ihracatı önündeki engellerin kaldırılmasının bir süredir masada olduğunu belirterek bu ürünlerin ihracatı önünde ödeme ve taşımacılık konusunda yaptırım engelleri bulunduğunu dile getirdi.

Bu süreçte Rus ve Ukraynalı muhatapların yanı sıra BM, ABD ve Avrupalı muhataplarla temaslar yürütüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Özellikle Rus amonyağının Odessa'dan ve Estonya, Letonya, Belçika, Hollanda ve Almanya limanlarından ihracatı konusunda yoğun temas yürütmemiz gerekiyordu. Telefon görüşmelerimiz ve diğer temaslarımızı sizlerle paylaşıyoruz. O temaslarımızın sebebi de buydu." ifadesini kullandı.

"RUSYA'NIN TALEPLERİNİN DE KARŞILANMASI GEREKİYOR"

Çavuşoğlu, atılan adımlardan Rusya'nın da tatmin olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Ama engellerin tamamen kalkmadığını söylemek lazım. Bunu söylediğimiz zaman bazıları 'Rusya'yı mı savunuyorsunuz?' diyor. Hayır, Rusya'yı savunmuyoruz. Her şeyden önce bu bir anlaşma. İkincisi de Ukrayna tahılının sorunsuz şekilde özellikle ihtiyaç sahibi ülkelere gidebilmesi için Rusya'nın taleplerinin de anlaşmada olduğu gibi karşılanması gerektiğini söylüyoruz."

"KESİNTİ OLMAMASI İÇİN ÇABALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Yapılan anlaşma ve mutabakata tüm tarafların uyması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Umarım 4 ay sonra tekrar uzatılır, 120 gün değil de bir yıl uzatılır. Bu adımlar aslında güveni artırıcı adımlardır." değerlendirmesi yaptı.

Çavuşoğlu, esir takası ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) yetkililerinin görüşmesi gibi konulara Türkiye'nin ara buluculuk yaptığını hatırlattı.

"İNŞALLAH UZATMAYA İHTİYAÇ KALMAZ, ATEŞKES OLUR"

Son gelişmelerin güven artırıcı adımlar olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "İnşallah bir daha uzatmaya da ihtiyaç kalmaz. O zamana kadar ateşkes olur ve sorunun tamamen çözülmesi için de müzakereye dönüş olur. Biz bu yönde de çabalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Başkan Erdoğan'ın Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla temaslarını sürdüreceğinin altını çizerek "Biz 'Komşumuz açken tok yatmayalım.' anlayışıyla bu sürece öncülük ettik. Bundan sonra da bu çabalarımızı kesinti olmaması için sürdüreceğiz." dedi.

"KKTC'NİN BİR YERE GÖZLEMCİ ÜYE OLABİLMESİ İÇİN BAŞKASINDAN İCAZET ALACAK DEĞİLİZ"

Çavuşoğlu, Polonya'ya füze düşmesine de değinerek "İlk incelemelere göre, bir kaza yaşandığı anlaşılıyor. Tabii derinlemesine incelemeler devam ediyor. Kaza da olsa maalesef devam bir savaşın yansıması. Bir an önce savaşın sonlandırılması, müzakere masasına dönülmesi her bakımından önemli." diye konuştu.

KKTC'nin TDT'ye "gözlemci üye" olmasına yönelik tepkilere ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, tepki gösteren AB'ye "Dürüst olun." çağrısı yaparak 2004'te Annan Planı'nı kabul eden KKTC'ye kısıtlamaları kaldırma sözü verildiğini ancak buna riayet edilmediğini hatırlattı.

Türkiye’nin diplomasi zaferinin detayları ortaya çıktıTürkiye’nin diplomasi zaferinin detayları ortaya çıktı

Meloni'den tahıl koridoru açıklaması: Hayati önem taşıyorMeloni'den tahıl koridoru açıklaması: Hayati önem taşıyor

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tahıl işi bize sorulmuyor, sadece boğazdan geciyor,satış,fiyat,kazanc hepsi o ülkelere ait,ama gel gör ki pay cıkarmaya calışıyoruz,o budayı sen yetiştirmezsen böyle izlersin adamları hem savaşırken bile para kazandıklarını,,,
    Cevapla
  • Mehmet Emin 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerekirse bizim gemilerimizle Turkiyeye taşıyın Rus tahılını. Biz ABD'li veya soysuz değiliz, sözümüzü tutarız.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bırak türkiyem batıyı şunu bunu tahıl gariban ülkelere ulaşsın yada batılı ülkelere iki katı fiyat uygulayın onların yaptığı gibi
    Cevapla
  • alaaddin keykubat 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamsın Sayın Çavuşoğlu
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah senden Razı olsun sayın Mevlüt çavuşoğlu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı