Muhalefet liderlerini şaşırtan teknoloji: Metroda fıkra gibi diyalog!

2017 yılında AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal döneminde hizmete alınan ilk sürücüsüz metro hattından haberdar olmayan Kılıçdaroğlu, Akşener ve İmamoğlu arasında fıkra gibi bir diyalog gerçekleşti.

GİRİŞ 06.01.2023 20:13 GÜNCELLEME 07.01.2023 11:46
Bu Habere 331 Yorum Yapılmış

İstanbul'da yapımına 2012 yılında başlanan ve 2017 yılında AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal döneminde hizmete alınan ilk sürücüsüz metro hattından haberdar olmayan muhalefet, komik duruma düştü.

İLGİNÇ DİYALOGLAR YAŞANDI

Dudullu-Bostancı Metro hattının açılışına katılan ve tören sonrası sürücüsüz metroya binen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında ilginç diyaloglar gerçekleşti.

İMAMOĞLU: OTOMATİK KAPI VAR, GELİNCE AÇILIYOR               

Metroyu ilkokuldaki gibi bayraklarla donattıklarını söyleyen İmamoğlu, çevresindekilere metronun sürücüsüz olduğunu kendisi yapmış gibi anlattı. Durakta yolcu bekleme alanlarındaki cam bölmeler hakkında ise “Kapılar otomatik, gelince açılıyor” demesi dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU: DURMA İŞİ NASIL OLUYOR?

Böyle bir teknolojinin varlığından habersiz olduğunu aşikâr eden Kılıçdaroğlu, otomatik sürüşe şaşırırken “Durma işi nasıl oluyor?” diye sordu.

AKŞENER: AYNI PARİS’TEKİ GİBİ HA!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Türkiye'de yıllardır var olan sistemi Paris'tekine benzeterek “Aynı Paris'teki gibi ha!” dedi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: BİZ 2019 YILINDA BURAYI YÜZDE 70'LİK İLERLEME ORANIYLA DEVRETMİŞTİK

Metro açılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bugün Bostancı-Dudullu metro hattının açılışlarını yapıyorlar. Biz 2019 yılında burayı yüzde 70'lik ilerleme oranıyla devretmiştik, aradan dört yıl geçti, şimdiye kadar çoktan bitirilmesi gereken bir hattı bugün bitiriyorlar. Kağıthane'den başlayıp Hasdal'dan, Kemerburgaz Göktürk'ten İstanbul Havalimanı'na kadar uzanan 32 kilometre uzunluğundaki metre hattımızın bu ay içerisinde açılışını yapacağız. Şubat ayında yine Başakşehir, Kayaşehir metrosunu açacağız" diye konuştu.

İLK SÜRÜCÜSÜZ METRO HATTI, 2017’DE HİZMETE ALINDI

Yapımına 2012 yılında başlanan ve Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattı olma özelliği taşıyan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı’nın açılışı 15 Aralık 2017 yılında gerçekleştirildi. 

Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ilk sürücüsüz metro hattında, aracın içerisinde vatman bulunmuyor ve kumanda merkezinden kontrol ediliyor. Vagon artırma veya azaltma işlemi bile otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

AVRUPA’DA BİRİNCİ, DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SEÇİLDİ

Kasım 2018’de 1885 yılında kurulan, 90 farklı ülkeden üyesi bulunan ve toplu taşımacılık sektöründe dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan, Brüksel merkezli Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (International Association of Public Transport-UITP), 2018 yılında tek seferde yolcu taşıma kapasitesi 500'den fazla olan sürücüsüz metro hatlarını inceledi.

En iyi sürücüsüz metroları inceleyen UITP'in araştırmasına göre, AK Parti döneminde hizmete açılan sürücüsüz Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı, Paris, Roma, Barselona gibi şehirleri geride bıraktı.

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattı, Brüksel merkezli Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından yapılan araştırmada, dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci seçildi.

SÜRÜCÜSÜZ METRONUN YAZILIMI TÜRKLERE EMANET

Anadolu Ajansı'nın 4 Aralık 2018 tarihli haberinde, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SCADA yazılımı, İstanbul'da AK Parti döneminde başlanan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey sürücüsüz metro hattının idaresini sağlayacağı bildirilmişti. 

19 kilometrelik hattaki sürücüsüz metronun "anlık bilgiler ve kayıtlı hata, durum", "yolcu bilgilendirme", "anons", "kamera", "trenle sesli görüşme" gibi sistemlerini Eskişehir'deki bir teknoloji firması tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım yöneteceği açıklanmıştı.

MUHALEFETİN HABERSİZ OLDUĞU TEKNOLOJİ, TÜRKİYE'DE TEST AŞAMASINA GELDİ

Geçtiğimiz ay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gebze-Darıca Metro Hattı'nda kullanılacak Türkiye'nin ilk yerli metro setinin 2023 yılının ilk çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğini açıklamıştı. Karaismailoğlu, sürücüsüz yüksek teknoloji olarak üretilen metro projesinde test aşamasına geçileceğini belirtmişti.

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 331
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli dedem hacca gidince otomatik kapı görmüştü. Onu anlatırdı :) 60 sene olmuştur. Allah (c.c.) büyüklerimize rahmet eylesin .Bu tiyatrocu ipsizlere fırsat vermesin.
    Cevapla
  • İbrahim Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Aclista show yapmaya kalıyorlar ilkokul çocukları gibi yüzlerini gözlerine bulastirdilar siz kim İstanbul'u yönetmek kim ha birde ülkeyi yönetmek istiyorlar Allah bunlara o imkani vermesin inşallah yoksa ülke diye birşey kalamaz
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Nedense şöyle bir yorum göremiyoruz :ya biz bunlara nasıl oy veriyoruz nasıl bugüne kadar bunların peşinden gitmişiz diye.Bu egolar bu tabular acaba ne zaman yıkılacak.daha ne göreceğiz de toptan bunlardan vazgeçeceğiz inşallah.
    Cevapla
  • Nizamettin 1 yıl önce Şikayet Et
    La bunlar nerden çıktı komedi üçlüsü..
    Cevapla
  • Nizamettin 1 yıl önce Şikayet Et
    La bunlar nerden çıktı komedi üçlüsü..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar