Arşiv unutmaz! Yine kendisiyle çelişti... Kılıçdaroğlu: Erdoğan tekrar aday olabilir

Son toplantısından da aday çıkaramayan 6'lı masa Başkan Erdoğan'ın adaylığına itiraz etti. Arşiv görüntülerinde ise CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun "Son uygulamalara göre Erdoğan tekrar aday olabiliyor." sözleri yine bir çelişkiyi ortaya koydu.

GİRİŞ 29.01.2023 00:04 GÜNCELLEME 29.01.2023 00:04
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

11 kez toplanan ve cumhurbaşkanı adayı belirleyemeyip birbirine düşen altılı masa, son toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerde aday olamayacağını iddia etti.

Yapılan açıklamada "Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüde yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi, demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." ifadeleri yer aldı.

KENDİLERİ ADAY OLABİLECEĞİNİ BİRÇOK KEZ DİLE GETİRDİ

Birkaç ay öncesine kadar Başkan Erdoğan'ın adaylığının yasal olduğunu dile getiren muhalefet partisi temsilcilerine, AK Parti'den yanıt gecikmedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ; Kılıçdaroğlu, Babacan, Davutoğlu ve Akşener'in geçtiğimiz aylarda Erdoğan'ın adaylığını onaylayan açıklamalarına yer verdi.

Dağ açıklamasında, "Bugüne dek Cumhurbaşkanımızın adaylığını tartışmaya açmadınız. "Erdoğan'ı yeneceğiz" dediniz. Seçim ve mağlubiyet yaklaştıkça korkmaya başladınız. Kendi aday çıkaramama beceriksizlikliğinizi perdelemeye çalışıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU HAZİRAN AYINDA "ADAY OLABİLİR" DEMİŞTİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz yılın haziran ayında İzmir'de katıldığı gençlik buluşmasında Başkan Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını itiraf ettiği ortaya çıktı.

CHP lideri, Erdoğan'ın adaylığına ilişkin, "Büyük olasılıkla Erdoğan erken seçim kararı alacak, erken seçim kararı alması için parlamentoyu feshetmesi lazım, son uygulamalara göre o zaman kendisi aday olabiliyor." ifadelerini kullandı.

CHP'NİN SİTESİNDE DURUYOR: ERDOĞAN ADAY OLABİLİYOR

CHP'nin resmi internet sitesinde de yer alan söz konusu açıklamaların tamamı ise şöyle:

"(Erdoğan'ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?) Büyük olasılıkla Erdoğan erken seçim kararı alacak, erken seçim kararı alması için parlamentoyu feshetmesi lazım, son uygulamalara göre o zaman kendisi aday olabiliyor. Dolayısıyla zamanında seçim olacaktır gibi açıklamalar yapıyor ama aslında erken seçim olacak bizim tahminimize göre, Erdoğan da aday olacak"

BAKAN BOZDAĞ: ADAYLIĞIN ÖNÜNDE ENGEL YOK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı Anayasal hakkıdır, önünde hiçbir engel yoktur. Hukuk uydurma yerine herkes seçime çalışsın, meydanda rekabetimizi yapalım." demişti.

Bozdağ, açıklamasında şunları söylemişti:

"Şu anda yapılacak seçim ikinci seçimdir. Cumhurbaşkanı'mız, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak adaydır ve ikinci adaylığıdır. Herhangi bir anayasal engel yoktur. Kaldı ki bunun yorumunu yapanlar, yürürlük maddesine baktığında, Anayasa'nın 75, 77 ve cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 101. maddesinin, çok net bir şekilde 2018'de yapılan Cumhurbaşkanı ve Parlamento seçimiyle yürürlüğe girdiğini ifade ediyor. Dolayısıyla 101. maddenin ilk uygulaması, Anayasa'ya göre de 2018'de oldu, ikinci uygulaması 2023'te olacaktır. Yani hukuk bunu söylüyor. Ama kendilerine göre hukuk oluşturmaya çalışanlar iddia ediyor. Bizimki iddia değil, hukukun söylediği ifadedir."

CUMHURİYET: ERDOĞAN 2034'E KADAR CUMHURBAŞKANLIĞI YAPABİLECEK

Öte yandan CHP yandaşı Cumhuriyet gazetesinde yeni sisteme ilişkin yayımlanan bir haberde de, Başkan Erdoğan'ın 2019'dan sonra 2034 yılına kadar meşru şekilde aday olabileceğinin altı çizilmişti.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 57
  • Abbazzzzz 1 yıl önce Şikayet Et
    Cevapla
  • TRaKYaLı 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet arşiv hic unutmaz ama reisinizin celistigi o kadar çok konu şey var ki birbirini tutmayan buraya yazmaya kalksam karaktere sığmaz ama nedense onlar hep unutuluyor anayasa yi çiğnemeye alisiksiniz siz zaten mevcut anayasa kanunlarına göre reisiniz 3. kez ADAY olamaz neyi hala tartışıyorsunuz ülkeyi patagonya ya çevirdiniz ama az kaldı 3 4 ay sonra herkes sizden kurtulacak
    Cevapla
  • Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Trakyalı, kanun tekniğini biliyorsan, hukuk dilinden anlıyorsan, 2017 referandumunda kabul edilen, AY.nın 101.maddesindeki değişikliğin yürürlük tarihi ile ilgili.6772 sayılı kanunun 18.madde b fıkrasını oku.Bakalım ne yazıyor..Ondan sonra yorum serbest.
    Cevapla
  • Kısaaaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizden hiç kurtuluş yok baş belaları
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    anayasa 116 madde açık şunun bunun demesi ile çalışmaz kanun adamları herkesten ziyade teamuller uymak zorundadır
    Cevapla
  • Zeki 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adama memleket mi teslim edilir? Bunun oğlu gitti normal askerlik yaptı. Kendi oğluna hayrı olmayanın memlekete hayrı olur mu? Biraz Reis'i örnek alsana.
    Cevapla
  • SadıkGencel 1 yıl önce Şikayet Et
    Vay vay vay.Vatan bekçiliğinden kaçmak ne zamandan beri onurluluk
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet bunlar anladı kaybettiklerini.. Onun için çamur yapıyorlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı