Altılı masa Saadet Partisi’ni kandırdı mı? İstanbul Sözleşmesi çatlağı

Millet İttifakı'nın seçim beyannamesini açıkladığı Mutabakat Metni'nde "İstanbul Sözleşmesi'ne yer verilmediğini" iddia eden Saadet Partisi kurmaylarını, metindeki maddeler ve ittifak paydaşlarının açıklamaları yalanlıyor.

Altılı masa Saadet Partisi’ni kandırdı mı? İstanbul Sözleşmesi çatlağı
Altılı masa Saadet Partisi’ni kandırdı mı? İstanbul Sözleşmesi çatlağı
GİRİŞ 31.01.2023 18:38 GÜNCELLEME 31.01.2023 19:42
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

Millet İttifakı’nın açıkladığı Mutabakat Metni’nde, iktidar olmaları durumunda İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönüleceğine dair bir madde bulunmadığı öne sürülmüştü. Ancak hem maddelerin satır arasına gizlenen bu yöndeki ifadeler, hem İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale’nin söylemi, hem CHP resmi internet sitesinde yayımlanan içerik ve hem de muhalefet medyasındaki İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönüleceğine dair ifadeler, Saadet Partisi’ni adeta yalanlıyor.

  • 6'lı masanın mutabakat metninde vahim maddeler... 'İnternette arama bile yapmamışlar!'

SP’Lİ KAYA: METİNDE NE YAZIYORSA O

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Altılı Masa'nın Ortak Mutabakat Metni ile ilgili, “Hangi çerçevede mutabık kaldığımız belli. Metinde ne yazıyorsa onda mutabıkız. Kadına karşı şiddete yönelik politikalarda mutabıkız ama topyekün bir sözleşmeye ‘evet’ ya da ‘hayır’ noktasında değiliz” dedi.

Tam ismi “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’ne altılı masa Mutabakat Metni’nde değinilmediği öne sürülüyor.


AÇIKÇA YAZIYOR: “UYGULAYACAĞIZ”

Oysa metnin “Sosyal Politikalar” başlıklı bölümünde yer alan bir maddede şu ifadeler bulunuyor:

“Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız.”

İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkılmasına itiraz ediliyordu. Bu yönde de bir maddenin de bulunduğu Mutabakat Metni’ndeki ilgili madde şöyle:

“Yasama yetkisinin korunması için milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız.”

İYİ PARTİ’Lİ ÖZLALE AÇIKÇA ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’ DEDİ

Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin “Sosyal Politikalar” bölümüyle ilgili açıklamalarda bulunan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, “Bütün uluslararası sözleşmelere geri döneceğiz. Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Bütün karar alma mekanizmalarında cinsiyet eşitliğini gözeteceğiz.” dedi.

CHP’DEN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAMLESİ

CHP Genel Merkezi, bu açıklamayı İstanbul Sözleşmesi üzerinden yayınladı. Chp.org.tr’de yayınlanan ilgili açıklama, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni Toplantısı, Ümit Özlale: ‘Bütün Uluslararası Sözleşmelere Geri Döneceğiz, Biliyoruz Ki İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’” başlığıyla yayımladı.

MANŞETTEN İLAN ETTİLER: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE DÖNÜLECEK

Cumhuriyet gazetesinde bugün yayınlanan “6’lı masa ortak seçim beyannamesini somut vaatlerle açıkladı – Yarının Türkiyesi” manşetinde, İstanbul Sözleşmesi açık açık vurgulandı. Cumhuriyet’in altılı masa haberinde, “Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere tüm uluslararası sözleşmelere geri dönülecek” denildi.

KARAMOLLAOĞLU ‘SÖZLEŞMENİN FESHİ DOĞRU’ DEMİŞTİ

Aile kurumunu yıprattığı ve eşcinselliği legalleştirdiği iddiasıyla eleştirilen İstanbul Sözleşmesi’ne Saadet Partisi de karşı çıkıyordu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin 'kadına şiddeti 10 misli artırdığını söylemişti.

Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine destek vererek, “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini olumlu buluyoruz.” demişti.

SP KANDIRILDI MI

Saadet Partisi’nin de yer aldığı 6’lı masanın seçim vaatlerinin sıralandığı Mutabakat Metni’nde İstanbul Sözleşmesi’ne atıf yapılarak tekrar yürürlüğe konulacağının vurgulanması ve CHP ile İyi Parti’nin bu yöndeki tavrına karşılık “Metinde İstanbul Sözleşmesi geçmiyor” savunması getirmesi, “Millet İttifakı, Saadet Partisi’ni kandırdı mı?” yorumlarına sebep oldu.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 127
  • Rmzn 1 yıl önce Şikayet Et
    6 Masanın %0.1 lik 3 Partisi var ki bu gün Önlerine ne koysalar kabül edecek durumdalar. Çünkü Koltuk Sevdası ve Erdoğan Düşmanlığı, Hasetliği ve kinleri Gözlerini kör etmiş. Bu Küçük Partilerde Kendi Seçmeninin GÖZÜNÜ KÖR etmeye çalışıyor. Artık karar seçmenin.
    Cevapla
  • BOZOK 1 yıl önce Şikayet Et
    Tokalaşırken bile bir birlerine dolaşıyorlar.:)
    Cevapla
  • Alp Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok Yok Kara oğlana muska yapmışlar papaz büyüsü de ola bilir nasıl olsa İngiliz ajanı değil mi
    Cevapla
  • inanç 1 yıl önce Şikayet Et
    bu altılı güruh birbirine düşman iken bunları bir araya getiren şeytani fikir veya grup ne ola ki, bir düşünün
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu molla ile işler yürümez. Defedin bir an önce. Yoksa parti iflah olmaz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi